Clinton şi Obama, la egalitate în cursa pentru New Hampshire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanul Mitt Romney a ieşit victorios în Wyoming, adjudecându-şi opt delegaţi dintr-un total de 12. Cu o zi înainte de alegerile primare din New Hampshire, competiţia pentru

Republicanul Mitt Romney a ieşit victorios în Wyoming, adjudecându-şi opt delegaţi dintr-un total de 12.

Cu o zi înainte de alegerile primare din New Hampshire, competiţia pentru nominalizarea candidatului democrat la prezidenţiale devine din ce în ce mai "fierbinte". Sondajele o plasează pe fosta primă doamnă, senatorul de New York, Hillary Clinton, la egalitate cu senatorul de Illinois, Barack Obama, câştigătorul adunărilor preelectorale din Iowa.

Clinton şi Obama sunt creditaţi fiecare cu câte 33% din intenţiile de vot ale alegătorilor din micul stat New Hampshire. Deşi votanţii din "Statul de Granit", cum este supranumit New Hampshire, susţin că nu se vor lăsa influenţaţi de decizia luată de Iowa, rezultatele sondajelor spun o cu totul altă poveste.


Dacă, cu numai câteva zile înainte de caucusul din Iowa, Clinton era favorită, detaşându-se în faţa contracandidaţilor, în prezent situaţia s-a schimbat în favoarea lui Obama. Potrivit lui Bill Schneider, analist politic la CNN, "atât Obama, cât şi Edwards au avut de câştigat de pe urma adunărilor preelectorale din Iowa. Fiecare a mai obţinut câte trei procente în New Hampshire, în timp ce Clinton a pierdut unul.

" Dar cel mai mare câştig pentru Obama, după caucusul din Iowa, este că acum se prezintă în ochii alegătorilor drept un candidat cu şanse mari de victorie. Şi asta tot în defavoarea lui Clinton.

Doar 36% din democraţii care s-ar exprima la alegeri o consideră pe aceasta capabilă să înfrângă candidatul republican în cursa finală de pe 4 noiembrie, cu 9 procente mai puţin faţă de sfârşitul lunii decembrie. 35% din democraţii care ar vota în noiembrie văd în Obama reprezentantul partidului lor în marea finală, cu 13% mai mult decât la sfârşitul lui decembrie.


Hillary iese la atac


În cadrul unei dezbateri televizate sâmbătă, Hillary Clinton "i-a sărit la beregată" lui Obama. Ea l-a acuzat de inconsecvenţă politică, susţinând că acesta şi-a schimbat retorica vizavi de subiecte de interes de pe agenda politică, precum sistemul de asigurări medicale. În replică, Obama şi-a susţinut poziţia, subliniind că problema nu este că oamenii nu vor să plătească o asigurare medicală, ci că "nu-şi permit".


John Edwards a părut că trece de partea lui Obama. El a apreciat că ambii sunt "factori de schimbare". Edwards a pus atacurile lui Clinton la adresa senatorului de culoare pe seama faptului că "pierde în sondaje".


Efectul Oprah


Popularitatea primului american de culoare cu şanse reale la Casa Albă a crescut după ce renumita realizatoare de televiziune, Oprah Winfrey, a anunţat că-i susţine candidatura. În cadrul unei întâlniri cu circa 20 de mii de alegători în Iowa, influenta Oprah i-a îndemnat pe participanţi să-l voteze pe Obama: "Nu mă aflu aici pentru a vă spune ce să gândiţi, ci pentru a vă cere să vă gândiţi serios la omul care ştie cine suntem şi cum putem fi cu adevărat. Avem nevoie de Barack Obama", a spus ea. De-a lungul campaniei, Oprah l-a lăudat pe Obama pentru opoziţia vizavi de războiul din Irak şi a respins temerile celor care susţineau că nu are suficientă experienţă pentru Casa Albă. Există voci care consideră că "efectul Oprah" este molipsitor şi că, în cazul lui Obama, rezultatele lui sunt deja vizibile.

Romney, victorios în Wyoming

Republicanul Mitt Romney a cîştigat sâmbătă adunările preelectorale (caucus) din Wyoming. Această victorie este însă o slabă consolare pentru fostul guvernator de Massachusetts, care a suferit o dură înfrângere în Iowa, unde, deşi a investit timp şi bani, s-a clasat abia pe locul doi, după Mike Huckabee. În Wyoming, mormonul Mitt Romney a câştigat opt delegaţi din totalul de 12, fiind urmat de fostul senator Fred Thompson - trei şi Duncan Hunter, unul singur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite