UPDATE Ciocniri armate în Nagorno-Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, soldate cu victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia din Nagorno-Karabak s-a înrăutăţit
Situaţia din Nagorno-Karabak s-a înrăutăţit

Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat sâmbătă o acutizare dramatică a situaţiei în Nagorno-Karabah, cele două părţi acuzându-se reciproc de acţiuni ofensive active, informează agenţiile de presă ruse Interfax şi RIA Novosti, preluate de agerpres.ro.

UPDATE 18.18 Doisprezece militari azeri au fost ucişi şi elicopter a fost doborât de forţele armene în Nagorno-Karabah, a comunicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Baku, citat de AFP.

- Ştirea iniţială-

„Există morţi de ambele părţi. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce priveşte efectivele umane şi tehnice. A fost doborât un elicopter azer“, a anunţat secretarul de presă al Ministerului armean Apărării, Arţrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acţiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării din Armenia, partea azeră a efectuat lovituri aeriene şi asupra unor zone civile.

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a subliniat că acuzaţiile sunt „o nouă provocare“ din partea Erevanului şi că niciun elicopter azer nu a fost doborât.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că analizează situaţia, dar nu a oferit detalii cu privire la acest subiect, notează Russia Today. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este profund îngrijorat în legătură cu informaţiile privind reluarea acţiunilor armate în Nagorno-Karabah şi „îndeamnă părţile implicate în conflict la încetarea imediată a focului“.

Azerbaidjanul şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârşitul anilor ‘80 din cauza regiunii Nagorno-Karabah. 

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război care s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi în perioada 1988-1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat, frecvent având loc ciocniri armate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite