Cine este tânărul prinţ care vrea să modernizeze Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Arabia Saudită, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a promis săptămâna trecută că ţara sa va fi „moderată, tolerantă şi deschisă“, adjective care contrastează cu rigoarea religioasă în vigoare în acest regat ultra-conservator. Viitorul rege îşi arată voinţa pentru reformele economice şi sociale. Dar el este şi arhitectul întăririi politicii regionale a ţării sale.

Mohammed ben Salman vrea să transforme economia ţării sale, iar proiectele sunt ambiţioase. În luna august, Arabia Saudită a avut un alt proiect spectaculos: transformarea a aproximativ 50 de insule din Marea Roşie în staţiuni turistice de lux.

Aceste planuri faraonice au în comun diversificarea economiei saudite, care se bazează acum pe bogăţia petrolieră. Această direcţie de schimbare este condusă de de un bărbat saudit de 32 de ani, Mohammed ben Salman. Fiul regelui, prinţ moştenitor, ministrul Apărării, el este de asemenea responsabil de economia regatului. Proiectul său se numeşte "Vision 2030" şi ar trebui să schimbe faţa Arabiei Saudite.

Prinţul Mohammad bin Salman Al Saud a devenit în iunie anul acesta , la doar 31 de ani, moştenitorul tronului Arabiei Saudite, un pas care încununează o ascensiune fulminantă. Născut la 31 august 1985, tânărul lucrează 16 ore pe zi şi spune că a primit o educaţie strictă din partea mamei sale.

Mohammad bin Salman este fiul celei de-a treia soţii a regelui Salman şi ocupă funcţia de ministru al Apărării încă de la vârsta de 29 de ani, fiind cel mai tânăr astfel de ministru din lume. Prinţul Arabiei Saudite a condus războiul din Yemen şi a stabilit politica energetică a ţării, bazată în principal pe resursele de petrol.  

image

De când a fost numit viceprinţ moştenitor la 29 aprilie 2015, tânărul prinţ a fost principalul artizan al intervenţiei saudite în Yemen şi inspiratorul unui vast program de reforme economice. În calitate de ministru al Apărării, Mohammad bin Salman a supervizat operaţiunile militare lansate în Yemen de ţara sa, care a luat în martie 2015 conducerea unei coaliţii arabe pentru combaterea rebelilor şiiţi, acuzaţi de legături cu Iranul. El nu a ezitat să-şi crtitice aliatul american în contextul negocierilor acordului asupra programului nuclear al Iranului. 

image

Mohammed bin Salman alături de Donald Trump FOTO EPA 

Anul trecut, Mohammad bin Salman - sau „MBS“, aşa cum este cunoscut - a anunţat schimbări majore menite să pună capăt „dependenţei“ regatului de petrol, în cadrul campaniei sale de a răspunde provocărilor sistemice cu care se confruntă Arabia Saudită. A propus vânzarea la Bursă a cel puţin 5% din gigantul petrolier Aramco şi crearea unui fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari (1.777 de miliarde de euro), cel mai mare din lume. El prezidează de asemenea Consiliul pentru Afaceri Economice şi Dezvoltare (CEDA), un grup de miniştri care se reunesc săptămânal şi monitorizează toate politicile economice şi sociale, precum cele din educaţie, sănătate şi locuinţe.

 „Evident că e strălucitor, foarte inteligent, stăpâneşte perfect dosarele sale“ şi are o influenţă puternică pe lângă tatăl său, în vârstă de 81 de ani, constată un diplomat occidental. Bruce Riedel, un fost ofiţer CIA care conduce Brookings Intelligence Project din Washington, spune la rândul său că tânărul prinţ moştenitor „are reputaţia de a fi agresiv şi ambiţios“. Mohammad bin Salman Al Saud a absolvit Dreptul la King Saud University şi are patru copii: doi băieţi şi două fete. El nu este adeptul poligamiei, aflate în vigoare în ţara sa.

La sfârşitul lunii octombrie, el a promis o Arabie Saudită "modernă", distanţându-se de imaginea unei ţări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroşi jihadişti din întreaga lume. 

Prinţul moştenitor a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce maşinile şi deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală şi economică din istoria modernă a regatului. În acelaşi timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenţi, printre care clerici influenţi şi intelectuali.

image

FOTO AFP 

Unsprezece prinţi, patru miniştri actuali şi zeci de foşti miniştri, precum şi mai mulţi oameni de afaceri proeminenţi au fost arestaţi sâmbătă seara în regat, într-o acţiune fără precedent a autorităţilor. Arestările au avut loc la scurt vreme după înfiinţarea comisiei anticorupţie, condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. Prinţul moştenitor, care controlează principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani, potrivit AFP

Un economist de la o importantă bancă din Golf care a dorit să i se pătreze anonimatul a declarat pentru Reuters că nimeni din Arabia Saudită nu crede că la originea ultimelor arestări se află eforturile anticorupţie. "E vorba de consolidarea puterii şi de nemulţumire din cauză că reformele sunt prea lente", a spus acesta.

Între cei reţinuţi se află fostul ministru de finanţe Ibrahim Al Assaf, membru în consiliul de administraţie al gigantului saudit al petrolului Aramco, ministrul economiei Adel Fakieh, care a jucat un rol important în elaborarea reformelor, fostul guvernator al Riadului, prinţul Turki Bin Abdullah, şi fostul preşedintele al Curţii Regale Khalid Al Tuwaijiri.

De asemenea, în afară de prinţul Alwaleed, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri saudiţi de pe plan mondial, fiind între altele acţionar la Citigroup şi Twitter, au mai fost arestaţi Bakr Bin Laden, directorul unui important grup de construcţii, şi Alwaleed Al Ibrahim, proprietarul reţelei de televiziune MBC. 

Te-ar putea interesa şi:

Arabia Saudită: 11 prinţi arestaţi, inclusiv miliardarul Waleed bin Talal

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite