Cine este „Rambo“, posesorul unui arsenal de război adus în faţa Curţii Penale Internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alfred Yekatom, alias „Rambo“, în prim-plan FOTO Twitter @ecinqmars
Alfred Yekatom, alias „Rambo“, în prim-plan FOTO Twitter @ecinqmars

Suspectat de crime de război, centrafricanul Alfred Yekatom, alias „Rambo“ sau „Onorabilul deputat“, a fost adus sâmbătă în mare secret la Haga (Olanda) pentru a fi judecat la Curtea Penală Internaţională (CPI). A fost săltat direct din Parlamentul de la Bangui, după ce a tras cu o armă.

Alfred Yekatom s-a făcut cunoscut ca „Rambo“, apoi ca „Onorabilul deputat“. A controlat o parte din ţara lui, Republica Centrafricană, situată chiar în inima Africii, iar acum îşi aşteaptă pedeapsa la CPI. A fost arestat în incinta Parlamentului de la Bangui, la 29 octombrie, după ce s-a luat la harţă cu un alt deputat şi a scos o armă pentru a-l ameninţa. A tras de două ori în aer. Închis iniţial la cartierul general al armatei centrafricane, a fost transferat sâmbătă în mare secret la Haga.

În vârstă de 42 de ani, „Rambo“ este primul centrafrican adus la CPI. „Capetele de acuzare nu sunt cunoscute deocamdată, întrucât se află sub sigiliu. Dar este evident că poate fi acuzat de asasinate, răpiri şi recrutări de copii soldaţi, care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii“, spune pentru cotidianul francez „Liberation“ Pierre Brunisso, directorul filialei locale a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului.

Alfred Yekatom arestat de soldati FOTO AFP

Alfred Yekatom, arestat de soldaţi FOTO AFP

De la obţinerea independenţei, în 1960, Republica Centrafricană a trecut prin mai multe perioade de violenţă. Cea mai recentă, din 2013-2014, a fost şi cea mai dură, cu masacre intercomunitare în numele unei sciziuni între creştini şi musulmani. Acesta este contextul în care s-a remarcat Alfred Yekatom.

„Elementele aflate sub tutela sa au semănat teroare de la Bangui până în sud-vestul ţării“, explică Brunisso, care a investigat numeroase acte de violenţă comise pe fondul luptelor dintre Seleka, rebelii musulmani din nord care au înlăturat puterea în martie 2013, şi anti-balaka, miliţiile de autoapărare.

Reportaj TV5 Monde cu arestarea celui supranumit „Rambo“

Lider al unei miliţii de autoapărare, „Rambo“ a pus mâna pe sudul Bangui şi pe o axă dintre capitală şi un oraş situat la 100 de kilometri mai la sud. Miliţia sa a devenit cel mai important element al anti-balaka. Şi nu s-a limitat doar la combaterea Seleka, ci a luat la ţintă şi civilii musulmani pe motiv de complicitate cu rebelii.

La acea vreme, „Rambo“ părea inatacabil. Într-un documentar difuzat în 2014 de Canal Plus 2014, poate fi văzut pregătind, la 11 decembrie 2013, un atac într-un cartier din Bangui. Arestat la 23 iunie 2014 de forţele franceze Sangaris, a fost eliberat în scurt timp fără nicio explicaţie. ONU l-a înscris pe lista persoanelor care „compromit pacea, stabilitatea şi securitatea Republicii Centrafricane“ şi l-a plasat sub un regim de sancţiuni. Însă nu i-a păsat. A organizat un atac asupra unui comisariat din Bangui şi a eliberat toţi deţinuţii, printre care şi fratele său.

Odată cu încetarea luptelor, s-a reconvertit în antreprenor. Şi-a creat o firmă de pază, „Koya Securité“, care asigură protecţie pentru întreprinderile cu activităţi pe axa Bangui-Mbaiki.

Pentru a-şi încheia reconvertirea, fostul lider de miliţie a candidat în Mbaiki şi a fost ales deputat în martie 2016. Acuzat că a obţinut voturi sub intimidări, a câştigat în cele din urmă într-un tribunal administrativ.

A fost arestat în scopul prevenirii altor violenţe. Potrivit lui Pierre Brunisso, deţine „un veritabil arsenal de război, cu puşti de asalt, mine antipersonal şi lansatoare de rachetă“.

„Odată ce l-au dus la Haga, CPI şi Guvernul trebuie să transmită un mesaj puternic, şi anume că nu există impunitate. Iar acest gest intervine în momentul în care grupările armate, care stăpânesc încă 80% din ţară, cer amnistie pentru a intra în procesul de pace“, notează Brunisso.

Republica Centrafricană este o fostă colonie franceză şi are peste 4,5 milioane de locuitori, majoritatea creştini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite