Cine este noul lider al Al-Qaida, despre care se spune că e „mai rău decât Bin Laden“. SUA oferă 10 milioane de dolari pentru capul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saif al-Adel şi Osama Bin Laden FOTO Gawker
Saif al-Adel şi Osama Bin Laden FOTO Gawker

După schimbarea conducerii Al-Qaida, multe servicii secrete se aşteaptă la un „rebranding“ al grupării teroriste. Despre Saif al-Adel, noul lor şef, se ştie deja că este însetat de sânge şi că e necruţător în strategiile sale. Acesta este supranumit „Sabia răzbunării“.

Saif al-Adel a preluat recent conducerea de la Ayman Zawahiri, fostul şef Al-Qaida, care s-ar părea că a murit, scrie „Libertatea“, care citează „Daily Mirror“. 

Nou lider al grupării teroriste este considerat „mai rău decât Bin Laden“. Din cauza acestui fost general al armatei, Al-Qaida s-ar putea îndrepta către şi mai multe atentate. Saif al-Adel şi-a propus să recruteze tot mai mulţi luptători ai Statului Islamic. Fostul general are 60 de ani, iar în trecut a condus unitatea de protecţie „Garda Neagră“ a lui Bin Laden în Afganistan. În viitorul apropiat, şi-ar putea chiar uni reţeaua cu ISIS. 

„Comparativ cu Zawahiri, el este probabil un lider mult mai eficient, cel puţin la fel sau mai mult chiar decât Bin Laden“, a declarat un expert britanic în terorism pentru „Daily Mirror“. În acest context, agenţiile de informaţii sunt pregătite pentru o nouă faţă a Al-Qaida. Paşii lui Saif sunt urmăriţi de spionii britanici şi americani deja de ani buni, pentru că a participat la acţiunile grupării teroriste din ultimele trei decenii. 

Ayman Zawahiri, luptător jihadist, a preluat organizaţia teroristă după moartea lui Osama bin Laden, în 2011. Au trecut, însă, mai mulţi ani de când au apărut veşti despre el, de aceea se crede că ar fi murit.  

Ali Soufan, fost expert FBI în combaterea terorismului, a scris că Saif ar putea fi „al treilea emir al-Qaida“. 10 milioane de dolari este recompensa oferită de americani pentru capul lui - e căutat pentru distrugerea, în 1998, a ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania. 

„Este foarte probabil să fie noul lider, deoarece este foarte respectat în rândul Al-Qaida, dar în mod crucial respectat şi în rândul Statului Islamic. Nu numai că ar putea fi noul şef al Al-Qaida, dar ar putea, de asemenea, să-i atragă pe membrii ISIS să se alăture Al-Qaida sau să provoace un fel de fuziune între cele două grupări. (...) Este un gânditor inteligent, strategic, iar Al-Qaida a fost în pericol sub Zawahiri. Toate acestea sunt legate de conducere şi el ar putea revigora mişcarea. Ar putea face al-Qaida o organizaţie mult mai eficientă decât a fost de câţiva ani încoace. Importanţa lui e şi mai mare şi mai periculoasă. Comparativ cu Zawahiri, este probabil să ajungă un lider mult mai eficient, cel puţin la fel sau mai mult chiar decât Bin Laden“, a declarat, pentru „Daily Mirror“, colonelul Richard Kemp, expert în terorism britanic, care a monitorizat mişcările lui Saif pentru guvernul britanic.

Saif al Adel
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite