Cine este Nadia Murad, o fostă sclavă sexuală a Statului Islamic laureată cu Premiul Nobel pentru Pace

Cine este Nadia Murad, o fostă sclavă sexuală a Statului Islamic
laureată cu Premiul Nobel pentru Pace

Nadia Murad susţinând un discurs la o conferinţă dedicată victimelor violenţei etnice şi religioase în Orientul Mijlociu FOTO EPA

Nadia Murad, o tânără yazidi, tocmai a obţinut Premiul Nobel pentru Pace. Răpită la 21 de ani de Statul Islamic, violată şi vândută de mai multe ori, a reuşit să fugă din infernul jihadist, cu ajutorul unei familii de musulmani, iar în prezent luptă pentru cauza poporului ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 25 de ani, Nadia Murad este o tânără cu o viaţă plină de încercări. A rămas orfană de tată şi s-a confrutat cu greutăţile vieţii de la o vârstă fragedă, ca mai apoi să devină martoră şi victimă a atrocităţilor.

Nadia s-a născut în 1993, la Kojo, în nord-vestul Kurdistanului Irakian, într-o comunitate de păstori şi agricultori. Rămasă orfană de tată de la o vârstă fragedă şi având 12 fraţi şi surori, a fost nevoită să-şi ajute mama atât pe câmp cât şi la treburile casnice. „Iubeam această simplitate. Nu visam la Europa, doar să facem studii şi să avem o viaţă frumoasă“, spune ea într-un interviu acordat Paris Match în 2016.

Totul s-a schimbat odată cu venirea Statului Islamic. A devenit captivă a jihadiştilor în vara lui 2014, pe când avea 21 de ani. A fost bătută, violată, căsătorită cu forţa şi vândută de mai multe ori în calitate de sclavă sexuală. Ea îşi descrie calvarul într-o carte,  „Pentru ca să fiu ultima“. Potrivit ei, jihadiştii din Statul Islamic i-au considerat pe yazidi drept „infideli faţă de Domnul“. „Din cauza acestei diferenţe religioase, Statul Islamic a comis crime contra yazidi“. În vara lui 2014, Statul Islamic a ucis 5.000 de bărbaţi şi adolescenţi yazidi şi au luat în sclavie 6.500 de femei şi adolescente din această comunitate. Circa 3.000 dintre ele sunt date dispărute şi astăzi.

Nadia a reuşit să scape cu ajutorul unei familii de irakieni sunniţi. A ajuns în Kurdistanul Irakian şi acolo a aflat de moartea a şase fraţi şi a mamei sale. A dat însă de urmele uneia dintre surorile ei şi i s-a alăturat, în calitate de refugiată, în Germania.

A devenit între timp activistă pentru drepturile comunităţii sale şi şi-a mărturisit încercările în Consiliul de Securitate al ONU. În 2016, a fost laureată cu Premiul Saharov al Parlamentului European. Tot în 2016, a devenit ambasadoare ONU a bunăvoinţei pentru demnitatea victimelor traficului de persoane.

Acum luptă împotriva terorismului povestindu-şi viaţa.

„Povestea mea este arma cea mai eficientă de care dispun pentru a lupta împotriva terorismului“, afirmă ea. Se va opri? „Voi începe o viaţă nouă doar când voi obţine dreptate“, răspunde tânăra yazidi.

citeste totul despre: