Cine este Nadia Murad, o fostă sclavă sexuală a Statului Islamic laureată cu Premiul Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Murad susţinând un discurs la o conferinţă dedicată victimelor violenţei etnice şi religioase în Orientul Mijlociu FOTO EPA
Nadia Murad susţinând un discurs la o conferinţă dedicată victimelor violenţei etnice şi religioase în Orientul Mijlociu FOTO EPA

Nadia Murad, o tânără yazidi, tocmai a obţinut Premiul Nobel pentru Pace. Răpită la 21 de ani de Statul Islamic, violată şi vândută de mai multe ori, a reuşit să fugă din infernul jihadist, cu ajutorul unei familii de musulmani, iar în prezent luptă pentru cauza poporului ei.

La 25 de ani, Nadia Murad este o tânără cu o viaţă plină de încercări. A rămas orfană de tată şi s-a confrutat cu greutăţile vieţii de la o vârstă fragedă, ca mai apoi să devină martoră şi victimă a atrocităţilor.

Nadia s-a născut în 1993, la Kojo, în nord-vestul Kurdistanului Irakian, într-o comunitate de păstori şi agricultori. Rămasă orfană de tată de la o vârstă fragedă şi având 12 fraţi şi surori, a fost nevoită să-şi ajute mama atât pe câmp cât şi la treburile casnice. „Iubeam această simplitate. Nu visam la Europa, doar să facem studii şi să avem o viaţă frumoasă“, spune ea într-un interviu acordat Paris Match în 2016.

Totul s-a schimbat odată cu venirea Statului Islamic. A devenit captivă a jihadiştilor în vara lui 2014, pe când avea 21 de ani. A fost bătută, violată, căsătorită cu forţa şi vândută de mai multe ori în calitate de sclavă sexuală. Ea îşi descrie calvarul într-o carte,  „Pentru ca să fiu ultima“. Potrivit ei, jihadiştii din Statul Islamic i-au considerat pe yazidi drept „infideli faţă de Domnul“. „Din cauza acestei diferenţe religioase, Statul Islamic a comis crime contra yazidi“. În vara lui 2014, Statul Islamic a ucis 5.000 de bărbaţi şi adolescenţi yazidi şi au luat în sclavie 6.500 de femei şi adolescente din această comunitate. Circa 3.000 dintre ele sunt date dispărute şi astăzi.

Nadia a reuşit să scape cu ajutorul unei familii de irakieni sunniţi. A ajuns în Kurdistanul Irakian şi acolo a aflat de moartea a şase fraţi şi a mamei sale. A dat însă de urmele uneia dintre surorile ei şi i s-a alăturat, în calitate de refugiată, în Germania.

A devenit între timp activistă pentru drepturile comunităţii sale şi şi-a mărturisit încercările în Consiliul de Securitate al ONU. În 2016, a fost laureată cu Premiul Saharov al Parlamentului European. Tot în 2016, a devenit ambasadoare ONU a bunăvoinţei pentru demnitatea victimelor traficului de persoane.

Acum luptă împotriva terorismului povestindu-şi viaţa.

„Povestea mea este arma cea mai eficientă de care dispun pentru a lupta împotriva terorismului“, afirmă ea. Se va opri? „Voi începe o viaţă nouă doar când voi obţine dreptate“, răspunde tânăra yazidi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite