Cine sunt liderii grupării Statul Islamic: un cioban georgian, un profesor de fizică  şi un maior în armata lui Saddam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cioban, un profesor transformat în terorist şi un fost maior în armata lui Saddam Hussein sunt printre primii cinci lideri ai grupării Statul Islamic, vizaţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Forţele Aeriene irakiene au lovit duminică un convoi al Statului Islamic care se presupunea că îl transporta pe liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi în provincia irakiană Anbar. Se pare însă că Al-Baghdadi, „califul“ grupării teroriste nu a fost printre cei ucişi. Armata irakiană a anunţat că forţele aeriene au bombardat şi locul unde Baghdadi plănuia să se întâlnească cu comandanţii Statului Islamic. „Locul întâlnirii a fost de asemenea bombardat şi mulţi dintre liderii terorişti au fost ucişi sau răniţi. Soarta criminalului Al-Baghdadi este necunoscută“, potrivit irakienilor.

Marea Britanie şi SUA au o listă secretă privind liderii grupării Statul Islamic şi pe care vor să-i elimine cu ajutorul raidurilor aeriene, notează „Daily Star“. Pe capul acestor cinci lideri ai grupării Statul Islamic s-au pus recompense de milioane de dolari.

Publicului le sunt cunoscuţi prea puţin lideri, în afară de „califul“ Abu Bakr al-Baghdadi şi călăul britanic John Jihadistul, deconspirat drept britanicul Mohamad Emwazi. Iată cine sunt liderii grupării Statul Islamic care trebuie înlăturaţi, prezentaţi de publicaţia „Daily Star“.

Liderii grupării Statul Islamic: Vice-„califul“ - Abu Ala al-Afri

Lista americanilor îl include pe adjunctul lui Abu Bakr al-Baghdadi, Abu Ala al-Afri, fiind catalogat drept terorist global şi pe capul căruia a fost pusă o recompensă de şapte milioane de dolari.

image

Fost profesor de fizică în Mosul, Irak, Al-Afri, pe numele lui adevărat Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, a călătorit în Afganistan în 1998 şi s-a antrenat sub comanda lui Osama bin Laden. El s-a întors în Irak pentru a se alătura filialei Al-Qaeda de acolo în 2004. Bin Laden şi-l dorea ca urmaş la conducerea grupării teroriste.

Se pare că anul acesta, în martie, Al-Afri ar fi fost făcut adjunct al grupării Statul Islamic, după ce au ieşit la iveală zvonuri potrivit cărora „califul“ ar fi fost rănit.

Liderii grupării Stat Islamic: adjunctul sirian Abu Ali al-Anbari

Abu Ali al-Anbari este al doilea la comanda Statului Islamic din Siria şi raportează direct „califului“ Al-Baghdadi. El este membru al Consiliului Shura, supraveghează activitatea unor consilii mai mici din califat şi acţionează ca trimis special al lui Baghdadi, care se pare că respinge comunicaţiile digitale şi telefoanele. Potrivit unor foşti membri, el este şi şeful Consiliului de Securitate şi liderul tuturor operaţiunilor militare din Siria.

image

Al-Anbari este din Mosul, Irak, şi a fost maior în armata lui Saddam Hussein, înainte de cucerirea ţării de către SUA şi Marea Britanie. El s-a alăturat grupării insurgente Ansar al-Islamc, dar a fost dat afară fiind acuzat de corupţie, aşa că s-a alăturat grupării predecesoare Statului Islamic, Al Qaeda din Irak.

Liderii grupării Statul Islamic: comandantul nordului Siriei, Abu Omar al-Shishani

Abu Omar al-Shishani este comandantul Statului Islamic pentru nordul Siriei şi membru în Consiliul Shura. Un strateg genial, Al-Shishani se pare că ar fi fost în spatele cuceririlor irakiene ale grupării, făcute anul trecut. SUA l-au adăugat pe lista teroriştilor globali, oferind cinci milioane de dolari recompensă pentru informaţii care să conducă la capturarea lui.

image

Numele lui adevărat este Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili şi este fiul unui creştin şi al unei musulmane din Georgia, de lângă Rusia. În copilărie a fost cioban, iar apoi a fost sergent în unitatea serviciilor armate secrete georgiene. A fost lăsat la vatră din motive medicale.

Al-Shishani a fost încarcerat după ce a fost prins cu un stoc de arme ilegale. S-a radicalizat în închisoare. După eliberare, s-a îndreptat spre Siria, unde a condus un grup de luptători străini, înainte de a se alătura Statului Islamic.

Liderii Statului Islamic: Şeful propagandei – Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani, pe numele său real Taha Subhi Falaha, este liderul grupării Statul Islamic care se ocupă cu publicitatea, fiind unul dintre cei mai influenţi „emiri“. Al-Adnani a fost cel care a proclamat, în mod public, „califatul“ islamic şi care l-a numit pe Al-Baghdadi liderul califatului.

Născut în Binnish, Siria, Al-Adnani a fost unul dintre primii luptători străini care s-au dus în Irak pentru a se alătura mişcării insurgente împotriva forţelor britanice şi americane de acolo. A fost capturat şi ţinut închis timp de cinci ani, dar la eliberare s-a alăturat rebelilor.

image

În 2013, Al-Adnani a jucat un rol-cheie în unirea diverselor grupări jihadiste pentru a forma Statul Islamic. Însă este cunoscut în special pentru discursul său în care îndemna susţinătorii Statului Islamic să ucidă non-musulmanii din ţările occidentale, în orice mod cu putinţă. „Striveşte-i capul cu o piatră sau măcelăreşte-l cu un cuţit sau calcă-l cu maşina şi aruncă-l de la înălţime. Sugrumă-l sau otrăveşte-l“, spunea Al-Adnani. Recompensa americană pentru Al-Adnani se ridică la cinci milioane de euro.

Liderii grupării Statul Islamic: Şeful Consiliului de Război, Abu Suleiman al-Naser

Abu Suleiman al-Naser este liderul militar şi şeful Consiliului de Război al Statului Islamic. Nu se ştiu multe despre el, în afara de numele real, care este Neaman Salman Mansour al Zaidi, şi că a devenit liderul militar al Statului Islamic în noiembrie 2014.

image

Se crede că are descendenţe marocane, dar poate fi şi cetăţean sirian. De asemenea, ar fi fost închis în închisoarea americană din Irak – Bucca.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite