Cine este generalul care şi-a asumat vina pentru doborârea avionului ucrainean şi cum explică circumstanţele tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Amir Ali Hajizadeh FOTO EPA-EFE
Generalul Amir Ali Hajizadeh FOTO EPA-EFE

După ce Ucraina şi Canada au cerut identificarea şi pedepsirea celor vinovaţi de doborârea avionului Boeing 767 al companiei aeriene Ukraine International Airlines (UIA), un general iranian a ieşit în faţă şi şi-a asumat responsabilitatea în producerea acestei tragedii.

După trei zile de negare, Iranul a recunoscut sâmbătă dimineaţa că a doborât avionul ucrainean la scurt timp după efectuarea unui atac cu rachete împotriva unor baze militare folosite de armata americană în Irak. Atacul a avut loc ca răspuns la uciderea generalului Mohammad Soleimani, răpus cu o dronă în apropierea aeroportului din Bagdad, capitala Irakului, la ordinul preşedintelui american Donald Trump.

În urma anunţului de la Teheran cu privire la rolul său în doborârea avionului american, o tragedie soldată cu 176 de morţi, mulţi dintre ei cetăţeni canadieni, Volodimir Zelenski şi Justin Trudeau au solicitat regimului islamic din Iran o anchetă transparent, găsirea autorilor şi pedepsirea lor. Pe lângă aceste solicitări, preşedintele ucrainean a cerut despăgubiri.

Solicitările celor doi lideri de stat au fost urmate de o ieşire publică a generalului Amir Ali Hajizadeh, şeful Forţei Aerospaţiale din cadrul Gardienilor Revoluţiei, corpul armat al regimului de la Teheran condus de ghidul suprem Ali Khamenei.

„Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această catastrofă şi voi accepta orice decizie va fi luată“, a afirmat Amir Ali Hajizadeh într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat şi preluată de presa internaţională.

Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident, a adăugat el.

Potrivit lui Hajizadeh, avionul aparţinând UIA a fost luat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

El a susţinut că operatorul rachetei care a doborât aparatul de zbor a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui bruiaj de telecomunicaţii. Operatorul respectiv a considerat avionul drept o rachetă de croazieră şi a avut 10 secunde la dispoziţie pentru a lua decizie. A lansat „o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat în apropierea avionului“, a precizat el.

„El putea decide dacă să tragă sau nu, dar a luat decizia proastă. O rachetă cu rază scurtă de acţiune a explodat în apropiere de avion. Astfel se explică faptul că acesta a putut continua să zboare", a mai spus generalul.

Încercând să detensioneze situaţia, ayatollahul Ali Khamenei a prezentat sâmbătă „sincere condoleanţe“ familiilor victimelor pentru un „accident dureros“ şi a cerut ca adevărul să iasă la iveală.

 Momentul în care avionul a fost lovit

Citeşte şi:

Cum a doborât Iranul avionul ucrainean: explicaţiile Armatei. „Aeronava s-a apropiat de un centru militar sensibil“

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite