Cine este de fapt noul lider al ISIS. Serviciile secrete au aflat numele său real

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul lider al Statului Islamic a fost confirmat de doi oficiali ai serviciilor de informaţii în persoana lui Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, unul dintre fondatorii grupării teroriste care a supervizat operaţiuni la nivel global şi unul dintre puţinii lideri non-arabi.

Potrivit The Guardian Salbi a fost numit la câteva ore după moartea lui al-Baghdadi în octombrie, după raidul american în nord-vestul Sirei, în timp ce numele anunţat de către grupare la acel moment, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, era un nume de război practic al unui necunoscut pentru alţi lideri sau serviciile de informaţii.

   

Agenţii de spionaj regionali şi vestici au pus cap la cap informaţii adunate în lunile de după moartea lui Baghdadi şi au făcut portretul unui veteran care merge pe aceeaşi linie de loialitate dură faţă de grupul extremist ca şi predecesorul său.

Salbi este considerat unul dintre cei mai influenţi ideologi din ierarhia Isis - acum destul de împuţinată. Născut la Tal Afar, Mosul, într-o familie de turkmeni irakieni este unul dintre puţinii lideri non-arabi ai organizaţiei. El mai este cunoscut şi sub numele de război Haji Abdullahiar, iar în unele cercuri ca Abdullah Qardash – oficialii irakieni sugerează însă că ultimul este o figură din Isis care a murit în urmă cu doi ani.

Salbi a avansat în ierarhia Isis prin prisma studiilor sale religioase, absolvind o specializare în legea sharia la Universitatea din Mosul. El a furnizat baza religioasă pentru genocidul împotriva minorităţii yazidi şi a alungat creştinii din Nieveh Plains din nordul Irakului într-o perioadă în care ISIS era pe culmile puterilor sale. În 2004 Salbi a fost reţinut de forţele americane în închisoarea Camp Bucca din sudul Iraqului, unde l-a cunoscut pe Baghdadi. 

O recompensă de cinci milioane de dolari din partea Departamentului de Stat american se pusese pe capul lui şi pe al altor membri de rang înalt ai grupului înainte de raidul american din nord-vestul Siriei, în urma căruia Baghadi a murit. Salbi a fost considerat un potenţial succesor când s-a aflat că Baghdadi ar fi grav bolnav; însă confirmarea nu a putut fi obţinută decât după câteva luni.

De atunci se presupune că încearcă să consolideze noua ierrahie ISIS - cea mai mare parte din aceasta fiind compusă dintr-o generaţie prea tânără pentru a fi apucat să ia parte la luptele fondatoare ale organizaţiei cu forţele americane - mai întâi în 2004, iar apoi în războiul civil irakian.

Perioda de vârf a ISIS, când a fost o ameninţare la adresa ordinii regionale a fost la mijlocul anului 2014 când Baghadadi a proclamat califatul lumii islamice. Iar de când şi-au piredut şi ultimele teritorii din estul Siriei în martie anul trecut, jidahiştii au tot dat semne că s-ar regrupa.

Forţele kurde din nordul Irakului au atenţionat din vara trecută în legătură cu numărul tot mai mare de atacuri în centrul şi nordul ţării. Isis a pretins că a lansat peste o suă de atacuri în doar şase zile la sfârşitul anului trecut drept răzbunare pentru moartea lui Baghdadi şi a şefului propagandei Isis, Abu Hassan al-Muhajir, în aceeaşi zi. 

Un oficial irakian de rang înalt a spus că s-au înregistrat în medie 60 de atacuri pe lună prin „asasinate, bombe la marginea drumului şi atacuri asupra forţelor de securitate irakiene.

„Reţelele lor rurale au rămas în mare parte intacte; membrii Isis din Irak încă primesc salarii şi instruire în zone muntoase. Reţeaua permite organizaţiei să dăinuie, chiar dacă militar au fost învinşi”, a spus acesta.

Vânătoarea lui Salbi s-a extins în Turcia unde fratele său, Adel Salbi, are o funcţie într-un partid politic numit Frontul turkmeno-irakian. Se presupune că noul lider Isis a păstrat legături cu fratele său până când a fost numit lider al organizaţiei teroriste.

    

Oficialii din serviciile de informaţii nu ştiu unde ar putea fi, însă spun că e destul de improbabil să-l fi urmat pe Baghdadi în provincia Idlib, preferând refugiul într-un grup de oraşe la vest de Mosul. 

Oraşul irakian Mosul a devenit un loc de refugiu pentru lideri şi cei care au mai rămas în Isis, aceştia încercând să revină la comunităţile care se refac după cinci ani de război şi strămutări.

O altă figură proeminentă din Isis a fost arestată săptămâna trecută într-o suburbie din Mosul. El a fost dus într-un centru de detenţie cu un camion din cauza greutăţii sale, la 254 de kilograme fiind incapabil de a merge. Shifa al-Nima poreclit Jabba a comandat uciderea unor clerici şi oficiali de securitate care nu respectau cu stricteţe decretele rigide ale organizaţiei.

în Siria Al-Hol şi al-Roj, două centre de detenţie controlate de forţe siriene kurde, rămân focare de extremism, existând relatări că în aceste tabere se fac instruiri religioase şi îndoctrinări.

Estimativ in Siria sunt 2.000 de prizonieri străini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite