Cine face cărţile în Siria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia vrea să stabilească o „zonă sigură” la 32 de kilometri în Siria, pe 440 de kilometri de-a lungul graniţei. Vor fi amplasate zeci de posturi de observaţie în nord-estul Siriei. Iranul respinge ideea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, subliniind că integritatea acestui aliat regional cheie al Teheranului trebuie să fie respectată.

„Suntem împotriva înfiinţării de către Ankara a unor posturi militare în Siria... Problemele trebuie să fie rezolvate prin mijloace diplomatice. Integritatea Siriei trebuie respectată“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Ezterne, Abbas Mousavi, iraniene într-o conferinţă de presă transmisă în direct de către televiziune de stat de la Teheran.

Turcia şi Rusia vor discuta înlăturarea miliţiei kurde YPG din două oraşe siriene

Turcia şi Rusia vor discuta, mâine, la Soci, înlăturarea miliţiei kurde YPG din două oraşe din nordul Siriei, a anunţat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, informează Reuters.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan va călători marţi la Soci pentru discuţii urgente despre Siria cu omologul rus. 

În cauză sunt oraşele Manbij şi Kobani. Ankara a fost joi de acord cu Washingtonul să întrerupă ofensiva în nord-estul Siriei pentru cinci zile, pentru a permite YPG să se retragă din „zona sigură”.

Într-un interviu acordat Kanal 7, Cavusoglu a spus că Turcia se aşteaptă ca YPG să fie înlăturată din zone în care guvernul sirian, susţinut de Moscova, s-a instalat. El a precizat că, la finalul perioadei de armistiţiu, Turcia nu vrea să vadă niciun luptător YPG rămas în „zona sigură”.

Duminică, un soldat turc a fost ucis şi unul rănit în urma unui atac al YPG în Tel Abyad, a trasmis ministrul Apărării. 

YPG este principala componentă a Forţelor Democrate Siriene. Gruparea militară este văzută de Ankara ca teroristă din cauza legăturilor cu insurgenţii kurzi din sud-estul Turciei. 

YPG a fost aliat al Statelor Unite în lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Erdogan a avertizat sâmbătă că ofensiva va continua şi că Turcia va „zbrobi capetele teroriştilor” dacă înţelegerea nu este implementată complet. Turcia insistă că este datoria Washingtonului să asigure retragerea YPG.

Turcia vrea să stabilească o „zonă sigură” la 32 de kilometri în Siria, pe 440 de kilometri de-a lungul graniţei. Vor fi amplasate zeci de posturi de observaţie în nord-estul Siriei.

Rusia a criticat luni ofensiva Turciei în nordul Siriei, cu o zi înainte de o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în staţiunea Soci (de pe coasta rusă a Mării Negre), informează dpa.

Rusia şi Turcia, care susţin tabere adverse în războiul civil sirian, au înnodat o alianţă delicată în ultimul an, având în vedere că ambele sprijină zone de securitate civile în Siria, iar Ankara a achiziţionat un sistem avansat antiaerian rusesc S-400, bulversând ţările membre NATO, organizaţie din care şi ea face parte.

Moscova, cel mai important aliat militar al regimului sirian, se opune în mod tradiţional operaţiunilor în ceea ce consideră drept teritoriul suveran al Siriei.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că incursiunea Turciei în nordul Siriei din ultimele săptămâni le-a permis teroriştilor străini să scape din închisori, ceea ce creează preocupări că aceşti militanţi căliţi în lupte s-ar putea întoarce în ţara lor de origine, inclusiv în Rusia.

„În urma acţiunilor armatei turce, opt tabere de refugiaţi şi 12 închisori pentru militanţii străini au rămas fără pază“', a spus Şoigu la un forum de securitate de la Beijing, conform declaraţiilor sale citate de TASS.

„Aceasta ar putea duce la o aşa-zisă migrare inversă a teroriştilor în ţările lor de origine“, a afirmat ministrul rus al apărării. Potrivit Rusiei, aproximativ 15.000 de militanţi erau deţinuţi în închisorile controlate pe kurzi.

Combatanţii kurzi sirieni s-au retras total din oraşul Ras al-Ain

Combatanţii kurzi au părăsit oraşul Ras al-Ain, preluat de forţele turce, o retragere care ar urma să le accelereze plecarea din zona de la frontiera cu Turcia, o condiţie a unui acord cu privire la un armistiţiu negociat de Washington şi Ankara, relatează AFP.

Anunţat joi, acest acord prevede suspendarea timp de 120 de ore a ofensivei lansate de Turcia, pentru a permite o retragere a combatanţilor kurzi din zone de frontieră în nordul Siriei.

În afară de această retragere, acordul prevede implementarea unei ”zone de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi Turcia de teritorii aflate sub controlul miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Kurzii au acceptat să se retragă din sectoare cucerite de forţele turce între oraşele Tal Abyad şi Ras al Ain, situate la 120 de kilometri distanţă unul de celălalt. Însă preşedintele turc a evocat cu regularitate o lungime a ”zonei de securitate” de 450 de kilometri.

Duminică, un convoi care transporta răniţi şi trupuri ale unor combatanţi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominiate de YPG, a părăsit Ras al-Ain, potrivit unui corespondent AFP la faţa locului.

Peste 50 de vehicule, inclusiv ambulanţe, au prărăsit oraşul, a constatat el, iar apoi a văzut flăcări ridicându-se din spitalul din oraş.

FDS şi Turcia au confirmat retragerea totală a combatanţilor kurzi din oraş.

Aceasta este prima oară când combatanţi FDS ies din Ras al-Aib. Sâmbătă, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat evacuarea a 30 de răniţi şi patru trupuri.

Convoiul a sosit la Tal Tamr, mai la sud, unde locuitori l-a primit cu chiote şi sloganuri de susţinere a FDS, potrivit unui corespondent FDS.

Samira, în vârstă de 45 de ani, aştepta convoiul. ”Nu-mi vine să cred că Sari Kani a căzut”, a declarat ea, folosind numele kurd al Ras al-Ain. ”Noi ne salutăm combatanţii care ne-au apărat, chiar dacă marile puteri ne-au trădat poporul”.

Erdogan a reiterat că ofensiva va fi reluată dacă forţele kurde nu se retrag total din sectoarele frontaliere şi a dat asigurări că Turcia ”va asigura protecţia zonei de securitate” pe care vrea să o creeze. El a îndemnat Statele Unite ”să-şi respecte promisiunille”.

”Statele Unite au obligaţia să faciliteze retragerea YPG”, a declarat Fahrettin Altun, un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că ”armistiţiul ţine foarte bine”, într-un tweet în care îşi citează secretarul Apărării, Mark Esper. ”Au avut loc acroşaje minore (...). Kurzii se reinstalează în zone noi”, potrivit lui Esper.

Autorităţile kurde siriene şi-au exprimat ”uimirea” faţă de declaraţia lui Trump cu privire la armistiţiu. ”Turcia şi mercenarii săi nu au respectat deloc şi au încălcat în mai multe rânduri” armistiţiul, au denunţat ele într-un comunicat.

Faptul că ”Trump spune că kurzii s-au reinstalat în zone noi a deschis calea epurării etnice”, au subliniat ele, îndemnând la o protecţie internaţională a persoanelor deplasate.

Armistiţiul a fost încălcat prin confruntări armate şi bombardamente sporadice în vestul şi nord-estul Ras al-Ain, potrivit SOHR. De joi, forţele kurde şi Ankara se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.

În zona Tal Abyad, la vest, un militar turc a fost ucis, iar altul rănit, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Duminică, SOHR a raportat că luptători proturci au exacutat trei civili care se ascundeau în zone industriale la Ras al-Ain.

Ofensiva turcă a fost lansată după retragerea, la 7 octombrie, a militarilor americani din sectoare frontaliere.

La 13 octombrie, Statele Unite au anunţat retragerea a aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în nordul şi estul Siriei.

Duminică, peste 70 de vehicule blindate care arborau steaguri americane şi transportau material militar au traversat Tal Tamr, escorate de elicoptere, a constatat un jurnalist AFP.

Potrivit SOHR, convoiul s-a retras din baza de la Sarrin, în apropiere de oraşul Kobane, şi s-a îndreptat către provincia Hasakah, mai la est.

”Este vorba despre cea mai mare bază maericană din nord şi despre a patra plecare a forţelor americane de la o bază din Siria”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

În ultimele zile, americanii s-au retras din trei baze, inclusiv din cea de la Minbej şi de lângă Kobane.

De-acum toate bazele din provinciile Rakka şi Alep ”sunt goale de orice prezenţă americană”, a precizat Abdel Rahman. Statele Unite deţin în continuare poziţii în provinciile Deir Ezzor şi Hasakah, potrivit directorului SOHR.

”Vom aduce militarii acasă”, a declarat Trump într-un tweet.

În ofensiva turcă au fost ucişi 114 civili, iar 300.000 au fost deplasai, potrivit SOHR. În confruntări armate şi bombardamente au fost ucişi 256 de membri FDS şi 196 de combatanţi care susţin Ankara.

Ofensiva turcă a deschis un nou front în Războiul din Siria, soldat din 2011 cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

Şeful diplomaţiei germane: ofensiva turcă încalcă dreptul internaţional

Ministrul german de externe, Heiko Maas a declarat că ofensiva turcă în nordul Siriei încalcă dreptul internaţional. „Nu considerăm că un atac împotriva unităţilor kurde sau unei miliţii kurde este legitim din punctul de vedere al dreptului internaţional", a declarat Heiko Maas la postul de televiziune ZDF.

"Dacă nu există o bază legală pentru o astfel de invazie, atunci nu poate fi în acord cu dreptul internaţional", a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

"Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că acest armistiţiu va dura mai mult de cinci zile şi pune punct invaziei", a mai declarat Heiko Maas.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite