Ciclul deteriorării relaţiilor Beijing-Washington continuă: China impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni americani ca răspuns la deciziile SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA China FOTO Shutterstock
SUA China FOTO Shutterstock

China a anunţat că va impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni americani şi asupra unor organizaţii cu sediul în SUA. Decizia Beijingului vine că răspuns la sancţiunile adoptate recent de Washington pentru mai mulţi oficiali chinezi din Hong Kong.

Sancţiunile americane asupra oficialilor chinezi din Hong Kong au fost adoptat ca urmare a rolului jucat de către aceştia în reprimarea opoziţiei din regiunea autonomă. 

Ministerul de Externe al Chinei a catalogat vineri sancţiunile americane drept unele care caută să „denigreze fără niciun fundament lumea afacerilor din Hong Kong” şi care „încalcă în mod grav legea internaţională şi normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale”. Beijingul a anunţat că va impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni şi entităţi din Statele Unite. Cel mai proeminent nume de pe lista indivizilor sancţionaţi de China este fostul secretar american al Comerţului, Wilbur Ross. 

Din poziţia sa în cadrul administraţiei Trump, Wilbur Ross a fost responsabil de extinderea numărului de firme din China care nu pot face comerţ cu firme americane fără o aprobare specială. Printre companiile afectat s-au număr giganţii din domeniul comunicaţiilor Huawei şi ZTE.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a anunţat că SUA nu va fi intimidată de răspunsul Chinei. „Aceste acţiuni sunt doar cele mai recente exemple ale modului în care Beijingul pedepseşte cetăţeni, companii şi organizaţii ale societăţii civile pentru a transmite semnale politice”, a declarat Psaki.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au răcit semnificativ în perioada administraţiei Trump. Acestea rămân în continuare tensionate, probleme precum orginea pandemiei de COVID-19, încălcările drepturilor omului din Hong Kong şi provincia Xinjiang ori securitatea cibernetică figurând pe lista punctelor de dezacord profund dintre cele două puteri.

Răspunsul Chinei vine cu câteva zile înaintea vizitei secretarului adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, la Beijing. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite