Ciclonul Ita a atins coastele de est ale Australiei

Ciclonul Ita a
atins coastele de est ale Australiei

Imagine cu puternicul ciclon Ita care se apropie de Port Douglas, Australia. FOTO: Sky News

Ciclon Ita a atins vineri seara coastele de est ale Australiei, rafalele de vânt cauzate de acesta putând atinge până la 230 de kilometric pe oră, potrivit anunţului realizat de autorităţile locale, citate de Sky News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zeci de mii de locuitori şi-au părăsit casele şi s-au dus în adăposturi în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a fugi din faţa ciclonului.

„Rafale de vânt violente care vor atinge viteza de 140 de kilometri pe oră” sunt aşteptate, sâmbătă dimineaţa, în localităţile Cape Melville şi Cape Tribulation, au anunţat serviciile de meteorologie locale, potrivit AFP, citată de Mediafax. Totodată, rafalele de vânt violente şi ploile abundente riscă să provoace inundaţii bruşte.

„Orice fenomen care depăşeşte o viteză a rafalelor de vânt de 80 de kilometri pe oră este periculos", a declarat primarul din Cook Shire, Peter Scott, adăugând că un fost poliţist din regiune i-a spus că localitatea „Cooktown, care este în picioare azi, nu va mai fi şi mâine".

Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care deţin case construite înainte de 1985, când au intrat în vigoare noi norme de construire, că acestea ar putea să nu reziste ciclonului. El le-a recomandat locuitorilor, în această dimineaţă, să meargă în centre de găzduire, să-şi ia cu ei bunuri personale importante, medicamente, hrană şi apă.

Ita se afla vineri după-amiază la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zonă de alertă a fost instituită, de la Lockhart River, în nordul Queensland, şi până la Innisfail, în sud, înglobând Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.

Locuitorii Queensland-ului au cerut apelat serviciile de urgenţă în mod constant odată cu instituirea alertei, aceştia cerând ajutor în probleme care privesc distrugeri ale acoperişului locuinţei, copaci căzuţi în puncte cheie sau alte probleme legate de inundaţii, relatează „Courier Mail”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările