Chinezii vor ajuta Rusia să construiască o rută de transport către Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping (dreapta), alături de „bunul său prieten”, Vladimir Putin. FOTO Reuters
Xi Jinping (dreapta), alături de „bunul său prieten”, Vladimir Putin. FOTO Reuters

Două companii chineze sunt interesate să participe la constuirea unui coridor de transport către Peninsula Crimeea prin strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, scrie publicaţia rusă „Kommersant”.

Compania de stat China Railway Construction Corporation (CRCC) şi fondul privat de investiţii China International intenţionează să participe la proiectul cu o valoare estimată la trei milioane de dolari, potrivit „Kommersant”. 

Ministerul Transporturilor de la Moscova lucrează în prezent pentru elaborarea unui memorandul pentru construirea coridorului către Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o la 16 martie. O înţelegere în acest sens ar putea fi semnată cu partenerii chinezi în timpul unei vizite pe care Vladimir Putin o va efectua la Beijing la sfârşitul acestei luni, transmite RIA Novosti. 

Până acum nu a fost finalizat un proiect clar pentru canal. Planurile includ fie construirea unui pod pentru a asigura trafic rutier şi feroviar, fie construirea unui tunel subteran. 

Planurile vor fi finalizate până la sfârşitul acestei luni, iar în iulie vor fi gata modelele de construcţie, transmite presa rusă. 

Alexander Novak, ministrul Energei de la Moscova, a anunţat la scurt timp după anexarea Crimeei că Rusia va construi o conductă pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze naturale în peninsulă. În plus, Moscova intenţionează să ridice şi trei centrale în peninsulă pentru a furniza energie electrică.

Cele trei centrale de electricitate vor avea o capacitate comună de 1.320 megawaţi, iar costurile totale ale proiectului sunt estimate la 100 de milioane de ruble (2,9 miliarde de dolari), a declarat Novak pentru cotidianul rus „Kommersant”.    

Gazoductul pe sub Marea Neagră, care va costa în jur de şase miliarde de ruble (174 de milioane de dolari), va avea o capacitate totală de două miliarde de metri cubi pe an. Însă un oficial din cadrul Ministerului Energiei a declarat sub anonimitate pentru cotidianul „Vedemosti” că Gazprom ar putea construi un gazoduct cu o lungime de 400 de kilometri, din oraşul rus Krasnodar până la portul Sevastopol, cel mai mare oraş din Crimeea. Acesta ar avea o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi.    

Costurile pentru gazoduct vor fi suportate de Gazprom, compania de stat care deţine monopolul asupra pieţei gazelor naturale în Rusia. Gazprom va participa şi la licitaţia publică pentru privatizarea companiei energetice Chernomorneftegaz din Crimeea.    

O altă variantă pentru furnizarea de energie peninsulei este construirea unei conducte de la Anapa, un alt oraş din sudul Rusiei, cu costuri estimate la 200-300 de milioane de dolari, potrivit „Vedemosti”. 

Trupe de inginerie din armata rusă şi scafandri militari au început operaţiuni în vederea construirii unei linii suplimentare de feribot între portul Kavkaz, în sudul Rusiei, şi portul Krim, în Crimeea, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării, relatează Itar-Tass online.

"Specialişti măsoară lăţimea, adâncimea şi viteza curentului în Strâmtoarea Kerci şi în zonele probabile de construire ale unei linii de feribot, supraveghează linia de coastă şi dezvoltă căi de acces şi rampe", a anunţat serviciul duminică.

Scafandri militari sunt implicaţi în misiuni de recunoaştere a terenului în zona de coastă, precizează ministerul.

Noua linie de feribot urmează să consolideze transportul de pasageri şi mărfuri către Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, în special în sezonul de vacanţă. Linia va fi operată de patru feriboturi, care pot transporta câte şase camioane grele KAMAZ sau peste 20 de vehicule, o încărcătură totală de 180 de tone. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/crimeea" target="_blank">View the story "Crimeea" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite