China vrea ca UE să o susţină împotriva politicilor comerciale ale lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China pune presiune pe Uniunea Europeană pentru a oferi o declaraţie comună puternică împotriva politicilor comerciale ale preşedintelui Donald Trump, însă europenii se opun acestei idei, conform unor oficiali citaţi de Reuters.

În întâlniri ce au avut loc la Bruxelles, Berlin şi Beijing, oficiali chinezi, inclusiv vicepremierul Liu He şi consilierul de Stat Wang Yi, au propus o alianţă între cele două puteri economice şi s-au oferit să liberalizeze mai mult piaţa chineză, ca semn de bunăvoinţă.

Una din propuneri a fost ca statul chinez şi Uniunea Europeană să demareze o acţiune comună împotriva Statelor Unite, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Însă Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a respins ideea alierii cu Beijingul, au declarat pentru Reuters cinci oficiali şi diplomaţi ai UE, înaintea summitului bilateral de la Beijing, din iulie.

Se aşteaptă ca summitul să producă un mesaj modest, care să afirme angajamentul ambelor părţi faţă de sistemul comercial multilateral şi să promită crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC, au informat oficialii UE.

Vicepremierul Liu He a spus despre China că este pregătită să stabilească, pentru prima dată, ce sectoare va deschide investiţiilor europene, la summitul la care vor participa preşedintele chinez Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene.

Presa chineză de stat a promovat mesajul că Uniunea Europeană este de partea Chinei, punând blocul comunitar într-o postură delicată. Ultimele două summituri, din 2016 şi 2017, s-au încheiat fără declaraţii, din cauza disputelor legate de problema comerţului şi cea a Mării Chinei de Sud.

„China vrea ca Uniunea Europeană să susţină Beijingul împotriva Washingtonului, să ia partea cuiva,” a declarat un diplomat european. „Nu vom face asta şi le-am spus-o.”

În comentarii făcute miercuri, Agenţia naţională chineză de presă Xinhua a spus despre China şi Europa că „ar trebui să reziste împreună protecţionismului comercial”. „China şi ţările europene sunt parteneri fireşti. Ele consideră cu tărie că liberul schimb este un motor puternic al creşterii economiei globale”.

În ciuda tarifelor impuse de Trump asupra oţelului şi aluminiului importate din UE şi a ameninţărilor sale referitoare la importurile de autoturisme din Europa, Bruxelles-ul împărtăşeşte îngrijorarea Washingtonului în legătură cu pieţele închise ale Chinei şi cu manipularea schimburilor comerciale, cu scopul de a domina piaţa globală.

„Suntem de acord cu aproape toate nemulţumirile pe care SUA le au faţă de China, însă nu suntem de acord cu felul în care Statele Unite vor să rezolve problemele,” a declarat alt diplomat.

Totuşi, acţiunea Chinei este una îndrăzneaţă, date fiind legăturile economice şi de securitate ale Washingtonului cu statele UE. Acest lucru arată îngrijorarea chinezilor în ceea ce priveşte un război comercial cu SUA, în contextul în care Trump va impune taxe cumulând miliarde de dolari pe importurile din China, începând cu 6 iulie.

„Trump s-a despărţit de Vest şi China încearcă să profite de asta. Niciodată nu s-a împăcat cu ideea unui bloc vestic unit,” a spus un diplomat european specializat pe relaţia UE-China.

„China simte acum că poate sparge Uniunea Europeană în mai multe puncte, în comerţ, în drepturi ale omului,” a adăugat diplomatul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite