China acuză Parlamentul European de „ignoranţă, prejudecată şi ipocrizie“ în ceea ce priveşte poziţia sa faţă de protestele din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Parlamentul European a adoptat o poziţie dură, joi, împotriva tentativelor recente ale Guvernului din Hong Kong de a adopta o lege controversată de extrădare, fapt ce a determinat China să-i acuze pe europarlamentari de „ignoranţă, prejudecată şi ipocrizie“ pentru prezentarea unei rezoluţii, potrivit Euractiv.

Europarlamentarii suspectează că legea, pe care liderul Hong Kongului Carrie Lan a descris-o recent drept „un eşec total“, a fost schiţată de Beijing pentru a aranja „predarea oamenilor în China din motive politice“.

Guvernul chinez este îngrijorat că Hong Kongul ar putea fi folosit ca refugiu pentru criminalii care vor să scape de legea din China. Beijingul a prezentat o listă de infracţiuni care ar necesita extrădarea, inclusiv cele de omor şi viol.

Planurile au dus la revolte în Hong Kong, milioane de oameni ieşind în stradă la începutul lunii iulie pentru a protesta faţă de proiectul de lege. Demonstraţiile au culminat pe 1 iulie, când un grup de persoane a intrat cu forţa în clădirea parlamentului din Hong Kong, spărgând pereţii din sticlă. Au fost făcute o serie de arestări.

O moţiune a Parlamentului European, care a fost votată joi, a fost depusă de către 85 de membri ai parlamentului şi cere ca Guvernul din Hong Kong să „elibereze imediat şi să retragă acuzaţiile formulate împotriva protestatarilor paşnici“, adăugând că „o anchetă care priveşte folosirea forţei de către poliţia de Hong Kong împotriva protestatarilor“ ar trebui demarată de urgenţă.

„Când vedem oamenii care îşi apără drepturile umane şi civice, noi ca europeni trebuie să ne exprimăm solidaritatea“, a spus europarlamentarul Verzilor, Reinhard Butikofer, joi. „Asta facem cu oamenii din Hong Kong prin intermediul acestei rezoluţii“.

Eve Geddie, directoarea Biroului Instituţiilor Europene al Amnesty International a lăudat poziţia europarlamentarilor, precizând că votul arată „că comunitatea internaţională nu va sta indiferentă în timp ce poliţia din Hong Kong se manifestă disproporţionat, cu violenţă faţă de protestatarii paşnici“.

La aflarea detaliilor referitoare la poziţia PE, Guvernul chinez a reacţionat cu furie: „Moţiunea respectivă ignoră faptele şi confundă binele cu răul“, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe chinez din Hong Kong. „Este motivată de dublu standard şi este plină de ignoranţă, prejudecată şi ipocrizie“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite