Cetăţenie de vânzare. Trei prim-miniştri şi-au prezentat ofertele în faţa a 300 de bogătaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Trei prim-miniştri au venit săptămâna trecută la Londra în scopul de a-şi promova ţările în faţa a 300 de bogătaşi aflaţi în căutare de „paşapoarte de aur”.

În schimbul unui tichet de 1.750 de euro, 300 de bogătaşi interesaţi de „paşapoarte de aur” au asistat timp de trei zile la expunerea ofertelor premierilor din Albania, Muntenegru şi Sfânta Lucia.

Evenimentul, ajuns la a 13-a ediţie, a avut loc în perioada 10-13 noiembrie, la Rosewood Hotel din Londra, la iniţiativa Henley&Partners, o organizaţie care se prezintă drept „lider global în afaceri legate de planificarea reşedinţei şi a cetăţeniei”, transmite cotidianul britanic „The Guardian”.

Oferta cea mai generoasă a venit din partea Sfintei Lucia, un stat insular din Caraibe care o acceptă drept suverană pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

În schimbul unor investiţii netaxate în valoare de 100.000 de dolari (n.r. - puţin peste 90.000 de euro la  cursul actual), acest stat acordă cetăţenia în doar trei săptămâni. Avantajul este enorm, afirmă premierul Allen Chastanet, constând în acces fără viză în 145 de ţări, începând din mult râvnitul Spaţiu Schengen până în Hong Kong şi Singapore, două centre financiare importante din Asia.

Aflat în aşteptarea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), premierul albanez Edi Rama a prezentat la rândul lui un program de investiţii în schimbul cetăţeniei şi o scutire de taxe pentru o perioadă de zece ani.

Vecinul său, premierul muntengrean Dusko Markovic, a cărui ţară se află pe ultima sută de metri în alăturarea la UE, recunoaşte că guvernul său a oferit deja 2.000 de cetăţenii în schimbul unor investiţii în valoare de 100.000 de euro în active de stat şi de 250.000 de euro cu titlu privat.

La conferinţă au mai fost prezenţi un ministru din Malta, ambasadorul Ciprului în Marea Britanie şi un oficial din Antigua şi Barbuda.

Membră UE, Cipru are cele mai drastice condiţii de acordare a cetăţeniei dintre ţările prezente la eveniment, dar cu siguranţă cea mai dorită. Cipru oferă paşaport unui străin în schimbul unei investiţii în valoare de 2 milioane de euro. Un chlipir, totuşi, pentru miliardarii ruşi.

Un „risc serios”

Această tranzacţionare a cetăţeniei o îngrijorează pe noua vicepreşedintă a Comisiei Europene, Vera Jourova, subliniază „The Guardian”.

„Acordarea cetăţeniei (n.r. - în schimbul unor investiţii) reprezintă un risc serios, deoarece le oferă beneficiarilor toate drepturile cetăţenilor europeni şi libertatea de a circula în cadrul Uniunii. UE nu trebuie să devină un paradis al securităţii pentru infractori legaţi de corupţie şi bani murdari”, a declarat ea.

Riscurile pentru Uniunea Europeană sunt legate de „securitate, spălare de bani, corupţie şi fraudă fiscală”, insistă Jourova.

De exemplu, într-un an, cel puţin cinci cumpărători de cetăţenie malteză au fost condamnaţi pentru infracţiuni financiare. La începutul lui noiembrie, Cipru a anulat paşaportul lui Jho Low, un investitor maltez implicat într-un vast scandal financiar.

ONG-ul Transparency International împărtăşeşte îngrijorarea exprimată de Vera Jourova. Un expert al acestei instituţii specializate în combaterea corupţiei, în principal la nivel guvernamental, explică pentru „The Guardian” că numeroşi îmbogăţiţi în mod fraudulos caut un „paşaport de aur” pentru a-şi găsi refugiu într-o ţară europeană. „Este o mare poartă de acoperire pentru cei care au buzunarele pline şi ceva de ascuns”, notează el.

Totuşi, în ciuda recunoaşterii riscurilor legate de această practică, autorităţile europene nu au un mijloc legal pentru a-i pune capăt. Şi nici demersuri serioase în acest sens nu sunt întreprinse.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite