Cenzura mass-media din Turcia creează dezinformare şi confuzie printre cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din Turcia au trecut la un alt nivel odată cu încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în timp ce administraţia premierului Recep Erdogan abuzează de putere. Mare parte din turci sunt privaţi de informaţii, mass-media şi reţelele sociale fiind cenzurate, ceea ce a creat confuzie în rîndul cetăţenilor.

Pe lângă tirurile de gaze lacrimogene şi tunurile cu apă îndreptate în mod direct înspre protestatari, autorităţile  restricţionează accesul publicului la anumite reţele de socializare şi  mass-media.

Tot mai multe voci condamnă faptul că presa din Turcia refuză să acopere evenimentele din ţară, din cauză că se află sub controlul direct al guvernului sau din cauza legăturilor cu unii politicieni influenţi care au dispus manipularea informaţiilor.

Nu în ultimul rând, şi agenţiile de presă din ţară au blocat fluxul de informaţii, accentuând temerile privind instaurarea cu forţa a unui stat poliţienesc. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, condus de premierul Erdogan, este considerat vinovat pentru toate aceste abuzuri şi a devenit ţinta celor mai agresive proteste.

Limitarea cu orice preţ a libertăţii

Turcii care locuiesc în afara ţării au aflat despre evenimentele de acasă prin intermediul reţelelor de socializare sau al buletinelor de ştiri transmise de televiziunile străine, însă rudele rămase în ţară nu cunosc amploarea evenimentelor care au debutat încă de luni sau, cel mult, au informaţii extrem de puţine, după cum transmite serviciul public iReport furnizat de CNN.

Forţele de poliţie au apelat la metode prin care îi împiedică pe turci să răspândească informaţii şi dovezi ale brutalităţilor care au loc în mijlocul străzilor. Folosind staţii de bruiaj amplasate în fiecare colţ al pieţei Taskim, punctul fierbinte al protestelor, paginile Twitter şi Tumblr sunt aproape imposibil de accesat în Istanbul, dar şi în alte părţi ale Turciei, potrivit unor surse citate de TechCrunch.

Au supraîncărcat reţeaua până au adus-o la un minim de funcţionare. Oficial nu este blocată, dar nu încarcă pagina… se pare că guvernul se foloseşte de TTNET, providerul de internet pe care îl controlează, pentru a reduce viteza“, a declarat o persoană care doreşte să rămână anonimă citată de TechCrunch.

Mai mult de atât, oricine îndrăzneşte să facă fotografii sau să filmeze poliţiştii în timp ce fac abuz de forţă este arestat, iar aparatele i se confiscă. Până în prezent, poliţia turcă a arestat 939 de persoane în timpul celor 90 de manifestaţii care au avut loc vineri şi sâmbătă în aproape 50 de oraşe turceşti.

Străni de evenimente în propria ţară

  Turcii care nu sunt activi în domeniul online nu ştiu aproape nimic despre protestele masive din ţară. Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor nu ştie nimic despre numărul morţilor, cel al răniţilor sau cum evoluează mişcarea de stradă.

În timp ce principalele canale de media difuzează emisiuni de divertisment sau talkshow-uri, reţelele private de televiziune care încearcă să transmită informaţii despre proteste sunt întrerupte. În toată ţara este resimţit un fenomen general de confuzie şi dezinformare: protestatarii sunt prezentaţi drept infractori şi scandalagii.

Politicienii nu s-au ferit să facă acuzaţii şocante pentru a-şi păstra autoritatea. „Jur pe numele lui Dumnezeu că avem puterea să vă înecăm într-o lingură de apă, dar mulţumiţi-i Lui că noi credem în democraţie”, a declarat Ibrahim Melih Gokcek, primarul capitalei Ankara, citat de publicaţia „The Financial Times”.

Toate aceste eforturi nu au reuşit, totuşi, să frângă voinţa protestatarilor. Ei au reuşit cumva să creeze un întreg fenomen, mişcarea „Occupy Gezi“. Reţelele sociale au fost bombardate cu imagini şi actualizări de la protest, având contribuţia turcilor din ţară şi sprijinul comunităţii internaţionale.

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite