Cele mai temute organizaţii islamiste din Africa

Cele mai temute organizaţii islamiste din Africa

Ostaticul francey Daniel Larribe, capturat de o grupare islamistăi din Nigeria FOTO Reuters

Prezenţa forţelor armate occidentale în Afganistan, Irak şi Libia au făcut ca activitatea celei mai temute organizaţii teroriste din lume, Al-Qaeda, să scadă în aceste ţări şi mulţi dintre liderii săi să se refugieze în state din Africa. Aici, unii au preluat controlul unor organizaţii teroriste locale sau au înfiinţat altele.

Ştiri pe aceeaşi temă


Al-Qaeda în Maghrebul Islamic
Este una dintre grupările cel mai bine armate din regiune, datorită banilor pe care îi strânge de pe urma răpirii occidentalilor şi a traficului cu droguri şi ţigări. Organizaţia islamistă şi-a declarat intenţiile de a ataca ţinte algeriene, spaniole, franceze şi americane. Organizaţia îşi are rădăcinile în războiul civil algerian de la începutul anilor ’90, dar de-a lungul timpului a atras membri din Mauritania, Maroc, Niger, Senegal şi Mali, acolo unde luptă împotriva trupelor franceze, alături de alţi islamişti.


Shabab (Somalia)
Al Shabab este una dintre cele mai de temut grupări militante islamiste din Africa. Organizaţia controlează o mare parte din sudul Somaliei, unde duce o insurgenţă împotriva guvernului de tranziţie, încă din 2006. Pe măsură ce s-a apropiat tot mai mult de Al-Qaeda, gruparea a recurs la atentatori sinucigaşi şi a atras jihadişti din întreaga lume.

Grupul Islamic Armat (Algeria)
A luat fiinţă în 1992, după ce a fost anulat rezultatul alegerilor din 1991, iar de atunci a purtat un război violent împotriva regimului militar din Algeria. A fost implicat şi în atacuri peste graniţă şi este în strânsă legătură cu grupări islamiste din întreaga lume. Unul dintre liderii grupului, Antar Zouabri, a spus că în războiul lor „nu există nicio neutralitate. Cu excepţia celor care sunt alături de noi, toţi ceilalţi sunt trădători“.

Jihadul Islamic Egiptean (Egipt)
Gruparea extremistă s-a unit cu organizaţia teroristă a lui Osama bin Laden, Al-Qaeda, în iunie 2001, dar şi-a păstrat capacitatea de a desfăşura operaţiuni independente. Scopul principal al organizaţiei este răsturnarea guvernului din Egipt şi înlocuirea lui cu un stat islamic.

Takfir wal-Hijra (Egipt, Sudan, Algeria)
Organizaţia a fost fondată în Egipt în 1960 de către mişcarea islamică Frăţia Musulmană şi are, potrivit unor surse, legături cu grupul terorist Al-Qaeda. Pe site-ul grupării se arată că Takfir wal-Hijra susţine tortura brutală şi uciderea, nu numai a „necredincioşilor“, ci şi a musulmanilor care nu aderă la doctrinele Takfir.


Boko Haram (Nigeria)
Boko Haram este o sectă islamistă, care consideră că politica din nordul Nigeriei a fost confiscată de un grup de musulmani corupţi. Organizaţia vrea să ducă un război împotriva lor şi împotriva Republicii Federale Nigeria, pentru a crea un stat islamic „pur“, guvernat de legea sharia. Boko Haram nu intră, însă, în aceeaşi categorie cu Al-Qaeda din Maghrebul islamic sau cu Al-Shabab din Somalia pentru că nu este preocupată să atace interesele occidentale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările