FOTO Cele mai periculoase frontiere din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontierele ajută la separarea naţionalităţilor  FOTO Mediafax
Frontierele ajută la separarea naţionalităţilor  FOTO Mediafax

În Statele Unite cuvântul „frontieră“ trimite cu gândul la linia de sârmă ghimpată şi deşertul ce desparte Mexic de Texas, New Mexico, Arizona şi California. Această linie imaginară, în sensul că a fost trasată şi retrasată şi nu are nicio bază geologică reală, ajută la definirea a ceea ce înseamnă să fii american, aşa cum orice frontieră din lume ajută la separarea naţionalităţilor.

Din păcate, graniţele nu sugerează întotdeauna numai delimitarea unei comunităţi. Ele pot fi legate şi de ţinerea la distanţă a persoanelor care nu fac parte din ţara sau comunitatea respectivă. Turiştii au trecut de multe ori prin astfel de puncte de control, unde verificările capătă conotaţiile rasiale, politice şi ocazional violente. Cu toate acestea, sunt doar câteva graniţe pe care călătorii ar face bine să le evite cu orice preţ, scrie „HuffingtonPost“.

Cele mai periculoase frontiere din lume se întâlnesc între ţări rivale, cu resentimente înăbuşite şi puncte de vedere economice inegale. Ele sunt plasate, de asemenea, în junglă sau în deşert, iar peisajele formate din linii neclare prezintă ameninţări suplimentare.

Graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Cele două ţări se află în conflict de atâta timp, încât frontiera dintre ele a devenit un parc înfloritor şi o zonă turistică atractivă. Zona Demilitarizată (DMZ) se întinde pe doi kilometri în ambele părţi ale frontierei care împarte peninsula Coreeană în două jumătăţi aproximativ egale. 

granita coreea

Graniţa dintre Mexic şi SUA. Din cauza războiului drogurilor şi a valului de migraţii din zonele deşertice din sudul Mexicului, SUA se pot „lăuda“ cu una dintre cele mai periculoase frontiere. În cazul în care nu eşti prins de poliţie sau de traficanţii de droguri, există întotdeauna deşertul, unde sute de oameni mor de sete anual.

granita sua mexic

Graniţa dintre Pakistan şi India. Cele două ţări sunt cunoscute pentru manevrele nucleare şi pentru antipatia manifestată una faţă de cealaltă. Deşi armele acestor ţări sunt aţintite spre graniţă, cele două state au găsit totuşi un mijloc de a coexista şi de a atrage turişti prin crearea unui spectacol militar de-a lungul frontierei Kashmiri, unde vizitatorii pot încuraja forţele pe care le sprijină.

granita india pakistan

Graniţa dintre Bangladesh şi India. O singură frontieră periculoasă nu a fost de ajuns pentru India, aşa că a construit-o şi pe a doua. Deşi părţi ale graniţei dintre cele două ţări sunt porţiuni de junglă, întreaga zonă este periculoasă pentru cei din Bangladesh din cauza politicii indiene de a împuşca pe oricine. În ultimii 10 ani, forţele indiene de securitate au ucis aproape 1.000 de oameni şi nimeni nu a fost acuzat.

granita bangladesh india

Graniţa dintre Yemen şi Arabia Saudită. Graniţa dintre cele două state se aseamănă cu cea dintre SUA şi Mexic, în sensul că a devenit un loc prin care imigranţii încearcă sa-şi îmbunătăţească norocul. Yemeniţii au luat cu asalt graniţa de-a lungul timpului, fapt ce i-a determinat pe saudiţi să construiască un zid, iar în cazul în care patrulele nu sunt de ajuns, există întotdeauna deşertul.

Graniţa dintre Israel şi Siria. Atacurile cu rachete şi luptele în curs de desfăşurare nu au îmbunătăţit cu nimic relaţiile dintre Siria şi Israel. Deşi toate graniţele Israelului sunt periculoase, cea cu Siria le depăşeşte pe celelalte, din cauza instabilităţii din nord şi din cauza fricii israelienilor că aceasta ar putea duce la o invazie.  

granita israel siria

Graniţa dintre Columbia şi Ecuador. Deşi Columbia şi Ecuador nu sunt deloc rivale din punct de vedere geopolitic, frontiera lor comună este un loc fierbinte din cauza prezenţei rebelilor FARC, un grup violent ce se finanţează din afaceri cu droguri în regiune. Deşi rebelii sunt cei care deţin armele, cele două ţări se acuză reciproc.

granita columbia ecuador

Graniţa dintre Niger şi Republica Ciad. În ciuda faptului că nici Niger, nici Republica Ciad nu sunt zone foarte stabile, graniţa dintre ele este nu este periculoasă din cauza întăririi militare, ci pentru că ea trece prin mijlocul deşertului Sahara, unul dintre cele mai înfricoşătoare peisaje de pe pământ.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite