Cel puţin 110 civili, masacraţi cu sălbăticie de jihadişti în Nigeria

Cel puţin 110 civili, masacraţi cu sălbăticie de jihadişti în Nigeria

43 de fermieri au fost îngropaţi sâmbătă, dar numărul victimelor continuă să crească, FOTO Guvernul statului Borno

Cel puţin 110 oameni au fost ucişi de jihadiştii din Boko Haram în cadrul unui atac asupra unui sat din nord-estul Nigeriei, conform informaţiilor oferite de reprezentanţi ONU.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cel puţin 110 civili au fost ucişi fără milă şi mulţi alţii au fost răniţi în urma atactului”, a anunţat într-o declaraţie de presă reprezentantului ONU în Nigeria. Numărătoarea iniţială indica 43 de victime, apoi cifra a crescut la 70 pentru a ajunge acum la 110 decese, relatează corespondentul AFP, citat de The Guardian.
 
„Incidentul este cel mai violent atac direct împotriva unor civili nevinovaţi de anul acesta”, a arătat reprezentantul ONU.
 
Atacul a avut loc sâmbătă în satul Koshobe, în apropiere de oraşul nigerian Maiduguri, din statul nigerian Borno, iar majoritatea victimelor sunt fermieri care cultivau orez pe terenurile din regiune. Jihadişti au pătruns în sat, i-au legat pe fermieri, apoi le-au tăiat găturile, conform unei miliţii locale pro-guvernamentale angajată în lupta împotriva jihadiştilor. O parte din victime călătoriseră apropo 1,000 de kilometri dintr-o altă regiune a Nigeriei în căutare de muncă, au mai spus reprezentanţii miliţiei.
 
Cel puţin 15 femei ar fi fost răpite de jihadişti, conform unor relatări.
 
Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a condamnat atacul, spunând că „întreaga ţară a fost rănită de aceste crime lipsite de simţire.”
 
Atacul a avut loc în timp ce în statul Borno organizează alegeri locale, mult amânate. Conform declaraţiilor oficiale, alegerile au fost amânate din cauza atacurilor tot mai numeroase ale jihadiştilor din Boko Haram. Nu este prima dată dată când fermierii din regiune sunt atacaţi de Boko Haram, jihadişti suspectându-i pe aceştia că lucrează cu guvernul nigerian, oferindu-le informaţii pentru a le folosi împotriva grupării teroriste.
 
Guvernul nigerian a susţinut în nenumărate rânduri că grupurile islamiste care activau pe teritoriul său au fost tehnic învinse. Acum cinci ani, preşedintele nigerian Buhari spunea că organizaţia Boko Haram a fost învinsă, iar acum, în urma masacrului, a declarat că a oferit tot sprijinul necesar forţelor militare pentru a proteja populaţia Nigeriei.
 
Ultimele atacuri, care au culminat cu masacrul de sâmbătă, arată însă o altă realitate în care statul nigerian nu a fost capabil să ducă la sfârşit demantelarea grupurilor jihadiste responsabile de zeci de mii de decese şi de răpiri, notează corespondentul BBC

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările