Cel mai mare complex de centrale solare din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania va obţine energie fără emisii de carbon care dăunează mediului şi produc schimbări climatice 600.000 tone de bioxid de carbon nu vor mai otrăvi atmosfera, an de an! O "pădure"

Spania va obţine energie fără emisii de carbon care dăunează mediului şi produc schimbări climatice

600.000 tone de bioxid de carbon nu vor mai otrăvi atmosfera, an de an! O "pădure" de heliostate cu unica misiune de a "capta" razele soarelui din care se "extrage" energie răsare în apropiere de râul Guadiamar şi oraşul Sevilla.

Fără ardere de carbon, fără consum de gaze sau combustibil, complexul solar proiectat de compania Abengoa este proiectat să funcţioneze în plină capacitate începând din 2013. Spania a demarat construcţia celui mai mare complex de centrale solare termoelectrice din Europa în zona Sanlùcar La Mayor din apropiere de Sevilla, profitând de soarele Andaluziei, pentru a-şi reduce dependenţa de petrol. "Soarele străluceşte timp de 320 de zile pe an în Andaluzia", precizează profesorul Valeriano Ruiz, directorul laboratorului de termodinamică de la universitatea din Sevilla.

Prima centrală din acest complex, cu o capacitate de 11 MW, a fost inaugurată în luna martie şi va produce 23 GWh pe an. Până în 2013, este prevăzută construirea a opt centrale solare la Sanlùcar La Mayor. Capacitatea complexului se va ridica la 302 MW şi va putea acoperi necesităţile energetice a 180.000 de locuinţe - un oraş cum este Sevilla. Grupul Abengoa a investit 35 milioane de euro pentru construirea primei centrale şi a prevăzut cheltuieli totale în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru tot complexul.

Energia solară, soluţie pentru viitor

Deşi pe termen scurt este greu de evaluat potenţialul de dezvoltare a centralelor solare, pe termen lung, perspectivele sunt promiţătoare. Energia solară este aproape inepuizabilă, reprezentând aproape de 10.000 de ori mai mult din nevoile energetice actuale. Singurul impediment rămân costurile! "Gratuitatea" soarelui e încă scumpă, din cauza preţului ridicat al instalaţiilor necesare pentru "extragerea" energiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite