Cel mai bogat ecosistem al lumii este în pericol. Număr record de incendii în Pădurea Amazoniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurea Amazoniană de pe teritoriul Braziliei a fost afectata de un număr record de incendii în acest an, potrivit datelor colectate de agenţia de cercetare spaţială a ţării, informeaza BBC News.

Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţiului (INPE) a transmis să satelitul său a arătat o creştere a incendiilor cu 84 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Informaţiile vin la o săptămână după ce preşedintele Jair Bolsonaro l-a dat afară pe şeful agenţiei în contextul unor conflicte legate de datele privitoare de defrişări.

Fumul de la incendiile masive a întunecat cu totul oraşul Sao Paulo, luni. Fenomenul care a durat în jur de o oră a apărut după ce vântul puternic a adus fumul din zona incendiilor de pădure din statele federale Amazonas şi Rondonia, aflate la o distanţă de peste 2.700 de kilometri.

Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonia este un element esenţial pentru încetinirea fenomenului încălzirii globale. De asemenea, este cămin pentru peste trei milioane de specii de plante şi animale şi aproximativ un milion de băştinaşi.

Conservaţioniştii au dat vina pe preşedintele Bolsonaro, spunând că acesta a încurajat tăietorii de lemne şi fermierii să cureţe zona, şi oamenii de ştiinţă spun că Amazonia a suferit pierderi într-un ritm accelerat, de când liderul brazilian şi-a preluat mandatul în fruntea ţării, în ianuarie.

Între timp, agenţia spaţială americană NASA a spus că incendiile din bazinul amazonian sunt uşor sub medie, în acest an. Agenţia a spus că deşi acestea au crescut în Amazonas şi Rondonia, au şi scădut în statele Mato Grosso şi Para.

De ce există incendii în Amazon

Incendiile de pădure au loc destul de des în Brazilia, în timpul sezonului secetos, dar sunt şi provocate în mod deliberat în eforturi de a defrişa ilegal terenul, pentru a face loc păşunatului de vite.

INPE a spus că a detectat peste 72.000 de incendii între lunile ianuarie şi august – cel mai mare număr de când au început să fie luate măsurători, în 2013. Agenţia a mai precizat că a observat peste 9.500 de incendii de pădure de joi încoace, cea mai mare parte în regiunea Amazoniei.

Prin comparaţie, anul trecut au avut loc puţin peste 40.000, în aceeaşi perioadă, a adăugat agenţia. 

Imaginile din satelit arată că statul brazilian cel mai nordic, Roraima, este învăluit în fum negru, în timp ce statul vecin Amazonas a declarat stare de urgenţă în ceea ce priveşte incendiile.

Bolsonaro a minimalizat datele recente, spunând că „este sezonul <<queimada>>”, când fermierii folosesc focul pentru a curăţa terenul. „Obişnuiam să fiu numit Căpitanul Drujbă. Acum sunt Nero, care dă foc Amazoniei”, a spus el, citat de Reuters.

Însă INPE a notat că numărul de incendii nu este în linia normalităţii din sezonul secetos. „Nu este nimic anormal în legătură cu clima din acest an sau cu ploile din regiunea Amazoniana, care sunt puţin sub medie”, a declarat cercetătorul INPE Alberto Setzer, pentru Reuters.

„Sezonul uscat creează condiţiile favorabile pentru folosirea şi răspândirea focului, dar stârnirea unui foc este o acţiune a oamenilor, fie deliberată sau accidentală”.

Ricardo Mello, şef al Programului pentru Amazon al Organizaţiei WWF, a spus că incendiile sunt „o consecinţă a înmulţirii defrişărilor, potrivit ultimelor cifre”.

De ce este criticat Bolsonaro

Informaţiile referitoare la o creştere a incendiilor de pădure au apărut într-un context în care politicile lui Bolsonaro referitoare la mediul înconjurător sunt intens criticate. Oamenii de ştiinţă spun că Amazonul a suferit pierderi într-un ritm accelerate de când noul preşedinte şi-a preluat mandatul în ianuarie, acesta adoptând politici care favorizează dezvoltarea în locul conservării.

În ultimul deceniu, guvernele precedente au reuşit să reducă defrişările cu acţiuni din partea agenţiilor federale şi un sistem de amenzi. Dar Bolsonaro şi miniştrii săi au criticat penalităţile şi au supravegheat o reducere a confiscărilor de lemne şi a condamnărilor pentru infracţiuni legate de mediu.

Luna trecută, preşedintele de extremă-dreapta l-a acuzat pe directtorul INPE că a minţit în legătură cu amploarea defrişărilor din Amazon şi că a încercat să submineze guvernul. Acuzaţiile au venit după ce INPE a publicat date care arată o creştere de 88 la sută a defrişărilor din iunie anul acesta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Directorul agenţiei a anunţat ulterior că este dat afară în urma acestui conflict.

INPE a insistat anterior că datele sunt corecte în proporţie de 95 la sută. Credibilitatea agenţiei a fost apărată şi de către mai multe instituţii ştiinţifice, inclusic Academia Braziliană de Ştiinţe.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite