„Ceasul Apocalipsei” rămâne neclintit la 100 de secunde până la dezastru: „Suntem blocaţi într-un moment periculos”

„Ceasul Apocalipsei” rămâne neclintit la 100 de secunde până la dezastru: „Suntem blocaţi într-un moment periculos”

Ceasul Apocallipsei FOTO SHUTERSTOCK

Acele Ceasului Apocalipsei rămân şi în 2022 la „100 de secunde până la miezul nopţii”, au anunţat joi experţii de la Bulletin of the Atomic Scientists care stabilesc în fiecare an cât timp mai are omenirea până la propria distrugere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pornit în era bombei atomice şi a Războiului Rece, Ceasul Apocalipsei a fost conceput ca un mod de a atrage atenţia că, prin acţiunile lor, oamenii ar putea declanşa un dezastru planetar. 

Ameninţările la adresa omenirii sunt acţiunile pentru  proliferarea armelor nucleare, criza climatică şi ascensiunea armelor biologice.
 
„Ceasul Apocalipsei rămâne neclintit la 100 de secunde până la miezul nopţii. Dar asta nu înseamnă veşti bune”, spune Sharon Squassoni, copreşedintele consiliului ştiinţific şi de securitate al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic.
 
Aceasta a precizat că experţii au ajuns în acest an la concluzia că omenirea e „blocată într-un moment periculos care nu aduce nici stabilitate, nici securitate”, pe fondul pandemiei COVID şi a continuării unor ţări s-şi dezvolte programele nucleare. O contrapondere ce face ca ceasul să rămână totuşi pe loc sunt prelungirea tratatului New Start pentru controlul armelor între Rusia şi SUA şi angajamentele noii administraţii de la Casa Albă în privinţa răspunsului la urgenţa climatică.
 
„Faptul că avem programe active în domeniul armelor biologice în Rusia şi Coreea de Nord, cu China şi Iranul la mică distanţă de ele, ar trebui să ne dea de gândit. Ne aflăm pe muchia unui cataclism biologic”, a observat Asha M George, directorul executiv al Comisiei Bipartizane în domeniul biosecurităţii.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările