Ce urmează după încheierea bătăliei pentru Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul Jdeideh din Alep FOTO AFP
Cartierul Jdeideh din Alep FOTO AFP

Alungarea insurgenţilor din Alep nu va aduce sfârşitul războiului în Siria, în schimb regimul de la Damasc şi aliaţii săi, Moscova şi Teheranul, vor putea pe termen scurt să-şi impună scenariul în detrimentul ţărilor care susţin opoziţia, comentează AFP.

Martore neputincioase la agonia din Alep, zece ţări occidentale şi arabe, între care Statele Unite, Franţa, Turcia, Germania, Arabia Saudită şi Qatar, s-au reunit sâmbătă la Paris pentru a evoca situaţia tragică din cel de-al doilea oraş ca mărime al Siriei.

În paralel, experţi americani şi ruşi s-au reunit la Geneva „pentru (aşa cum a declarat secretarul de Stat american John Kerry, n. red.) a salva Alepul“.

Aceste eforturi diplomatice au loc după ce toate apelurile la încetarea carnagiului făcute până acum de comunitatea internaţională au eşuat, iar toate încercările americano-ruse de negociere a unui armistiţiu au fost în van.

Dar oraşul a devenit deja o ruină din cauza ploii de bombe, forţele loiale lui Bashar al-Assad controlând acum 85% din teritoriul ocupat de rebeli la 15 noiembrie. Şi nu intenţionează să se oprească aici. Damascul şi Moscova mizează pe eliminarea tuturor rebelilor.

„Zdrobesc rebeliunea la fel ca în timpul celui de-al doilea război din Cecenia (1990-2000). Vor să le arate că nu contează în faţa armelor ruseşti. Rebelii pot să fugă, să se predea sau să treacă de partea lui (Bashar al-)Assad“, este de părere expertul militar rus Pavel Felghenhauer.

Un membru al forţelor loialiste printre ruinele din Alep FOTO AFP

Un membru al forţelor loialiste printre ruinele din Alep FOTO AFP

Spre o Sirie utilă

Aceste operaţiuni militare care aduc aminte de un război total au fost denunţate în cursul acestei săptămâni de ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault.

„Se profilează împărţirea Siriei“, a avertizat ministrul francez.

De fapt, recucerirea Alepului nu este decât un pas în conturarea unei Sirii utile pe axa Damasc (sud), Alep (nord), întreaga provincie Homs (est) şi Latakia (vest), scrie AFP.

În acest context, experţii sunt de părere că următorul pas al Damascului şi Moscovei este alungarea rebelilor din provincia Idlib (nord-vest).

„Există o partajare de facto a Siriei: ruşii în vest şi vesticii din coaliţia antijihadistă la est“, admite, sub acoperirea anonimatului, un diplomat european, în opinia căruia Moscova este interesată să-i lase pe occidentali să se ocupe de „băltoacă“, adică zonele controlate de organizaţia teroristă Statul Islamic (SI).

Haos de durată

Totodată, chiar dacă sunt într-o poziţie de forţă aşa cum nu au mai fost vreodată de la începerea luptelor în 2011, Damascul şi aliaţii săi nu au câştigat războiul, afirmă lideri şi diplomaţi occidentali. Potrivit lor, nu se poate vorbi despre victorie după moartea a 300.000 de persoane şi strămutarea altor câteva milioane.

„Chiar dacă Alepul se va prăbuşi, acest lucru nu va schimba complexitatea acestui conflict“, spune Kerry

„Ameninţarea teroristă va rămâne“, se va instala un „haos de durată“, adaugă Ayrault.

Occidentul mizează pe opoziţia moderată condusă de Riad Hijab, un fost premier al lui Bashar al-Assad, pe care o consideră drept singura forţă care are un proiect şi poate asigura o tranziţie politică credibilă, dar are puţine pârghii pentru a-şi impune alegerea. În plus, Damascul şi Moscova s-au încăpăţânat mereu recunoască legitimitatea acesteia.

Acum singurul mijloc de presiune al ţărilor occidentale este de ordin financiar. Siria este o ţară devastată după aproape şase ani de război, cu fosta capitală economică Alep în ruine, cu economia la pământ şi cu mai mult de jumătate din populaţie strămutată.

„Se vorbeşte despre reconstrucţie, dar nici nu se poate vorbi de finanţarea unei Sirii controlate de Assad. Nimeni nu va plăti pentru ruşi, nimeni nu va plăti pentru o pace falsă. Nu trebuie să ne imaginăm că totul va fi ca înainte, că florile vor înflori din nou, că UE va scoate cecurile şi că se va întoarce pagina conflictului sirian“, subliniază diplomatul francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite