Ce se ştie despre Omicron, mutaţia depistată în Africa de Sud. Cazuri descoperite şi în Israel, Hong Kong şi Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mutaţii coronavirus FOTO SHUTTERSTOCK
Mutaţii coronavirus FOTO SHUTTERSTOCK

Noua variantă de coronavirus numită B.1.1.52 s-a răspândit în Africa de Sud şi un număr mic de cazuri s-au descoperit la călători din Hong Kong, Israel şi Belgia. Cel mai vechi eşantion care arată infecţia cu această variantă a fost colectat în Botswana pe 11 noiembrie. Cel puţin zece ţări, inclusiv din Europa, au impus deja restricţii de călătorie pentru şase ţări sud-africane.

UPDATE: Noua variantă B.1.1.529 a Covid, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”, scrie Le Figaro.

„Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experţi desemnaţi de OMS să urmărească evoluţia Covid-19. 

„Înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi. Lucrul bun este că avem sisteme de supraveghere în lumea întreagă pentru a depista aceste variante foarte rapid”, a subliniat Maria Van Kerkhove, responsabila cu gestionarea epidemiei de Covid-19 la OMS, care a făcut apel la populaţie să reducă expunerea, respectând în special gesturile-barieră şi să se vaccineze. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Deşi nu se ştiu prea multe despre această variantă, există îngrijorări că ar putea fi mai contagioasă şi mai rezistentă la vaccinuri din cauza unui număr extrem de mare de mutaţii, şi anume 50, din care circa 32 doar la nivelul proteinei spike prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns Epidemic şi Inovare din Africa de Sud, a declarat joi, anunţând existenţa unei noi variante de coronavirus, că cercetătorii au identificat o „constelaţie neobişnuită de mutaţii” care este „foarte diferită” de celelalte variante care au circulat până acum.

„Iniţial părea că avem de-a face cu nişte focare izolate, dar ieri, ne-au parvenit informaţii de la cercetătorii noştri din cadrul Reţelei de Supraveghere Genomică cum că observă o nouă variantă”, a declarat joi ministrul Sănătăţii Joe Phaahla, subliniind că în prezent nu este clar unde anume a apărut prima dată. 

Iniţial, oficialii sud-africani au raportat că s-a confirmat un caz la o persoană care a călătorit din Africa de Sud în Hong Kong. Ulterior, vineri, autorităţile sanitare din Hong Kong au identificat un al doilea caz de infecţie cu varianta B.1.1.529 printre călătorii aflaţi în carantină la acelaşi etaj al unui hotel. Cel de-al doilea pacient era cazat lângă primul şi ar fi luat virusul de la el. Varianta B.1.1.529 a coronavirusului, provenită din Africa de Sud, a fost descoperită la trei persoane din Israel, una fiind întoarsă din Malawi, a scris vineri Jerusalem Post, citând Ministerul Sănătăţii.

Tot vineri, guvernul belgian a anunţat că o persoană nevaccinată care a sosit recent din străinătate (Egipt) a fost testată pozitiv pentru noua variantă a coronavirusului, marcând astfel primul caz de îmbolnăvire din Europa.

Tulio de Oliveira, a precizat că varianta are „multe mai multe mutaţii decât ne-am aşteptat”, adăugând că „se răspândeşte foarte rapid şi ne aşteptăm să vedem o presiune asupra sistemului sanitar în următoarele zile şi săptămâni.”

„Sperăm – şi ne aşteptăm – că vaccinurile ne vor proteja împotriva spitalizărilor. Ne păstrăm convingerea că, în acest moment, vaccinurile sunt cea mai bună armă a noastră”, a spus el.

Varianta a fost mai întâi secvenţiată în Botswana vecină, iar apoi în capitala Africii de Sud, Pretoria. Acolo, un grup de studenţi, al căror număr nu e cunoscut, au efectuat teste PCR care au evidenţiat o anomalie, fapt ce i-a determinat pe experţi să trimită probele la laboratorul din Durban al profesorului de Oliviera pentru a realiza secvenţierea genomului.

Susan Hopkins, consilierul medical şef al Agenţiei pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie, a declarat că valoarea R sau numărul  de reproducere al variantei B.1.1.529 din provincia sud-africană Gauteng, unde a fost prima dată identificată, este acum 2 - un nivel de transmitere neînregistrat de la începutul pandemiei, înainte ca restricţiile să fie impuse. La un R peste 1, o epidemie va creşte exponenţial.

În actualizarea sa zilnică a numărului de cazuri de infectare confirmate la nivel naţional, Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud a raportat 2.465 de noi infecţii cu Covid-19, aproape dublul infecţiilor din ziua precedentă. NICD nu a atribuit cea mai recentă resurgenţă noii variante, deşi unii oameni de ştiinţă locali suspectează că aceasta ar fi la originea ei.

Africa de Sud a confirmat aproximativ 100 de probe pozitive de B.1.1.529. Până la 90% din cazurile noi din Gauteng ar putea fi B.1.1.529, sunt de părere cercetătorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se reuneşte de vineri pentru a decide dacă varianta B.1.1.529 ar trebui considerată una „de interes” sau „de naură să îngrijoreze”, denumiri care semnifică gradul de risc pe care l-ar putea prezenta pentru sănătatea publică la nivel global. OMS a adăugat că „va oferi îndrumări suplimentare guvernelor cu privire la acţiunile pe care le pot întreprinde”.

Lawrence Young, virolog şi profesor de oncologie moleculară la Warwick Medical School din Regatul Unit, e de părere că varianta este „foarte îngrijorătoare”.

"Este cea mai mutantă versiune a virusului pe care am văzut-o până în prezent. Această variantă prezintă unele modificări pe care le-am mai văzut  la alte variante, dar niciodată combinate într-un singur virus. Are, de asemenea, mutaţii noi", a spus Young într-un comunicat. .

Neil Ferguson, directorul Centrului MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecţioase al Imperial College din Londra, a observat că numărul de mutaţii ale proteinei spike este „fără precedent”.

„Gena proteinei spike [este] acea proteină-ţintă a majorităţii vaccinurilor. Prin urmare, există îngrijorarea că această variantă ar putea avea un potenţial mai mare de a ocoli imunitatea dobândită într-o măsură mai mare decât variantele anterioare”, a spus Ferguson.

Sharon Peacock, profesor de Sănătate Publică şi Microbiologie la Universitatea din Cambridge, a notat că, deşi numărul total de cazuri de Covid-19 este relativ scăzut în Africa de Sud, s-a constat o creştere rapidă în ultimele şapte zile.

Ea a subliniat că, deşi 273 de noi infecţii au fost înregistrate pe 16 noiembrie, numărul cazurilor a ajuns la 1.200 pe 25 noiembrie, peste 80% dintre ele provenind din provincia Gauteng.

„Tabloul epidemiologic sugerează că această variantă poate fi mai transmisibilă, iar existenţa mai multor mutaţii este în concordanţă cu o transmisibilitate sporită”, a spus Peacock 

Ea a adăugat că, în timp ce semnificaţia mutaţiilor şi a combinaţiei lor este necunoscută, unele dintre mutaţiile prezente în cea mai recentă variantă au fost asociate cu eludarea sistemului imun la unele variante anterioare.

Ţările care au suspendat sau restricţionat zborurile din Africa de Sud sunt Bahrain, Belgia, Marea Britanie, Croaţia, Franţa, Germania, Israel, Italia, Japonia, Malta, Olanda, Hong Kong, Filipine şi Singapore.

Programul de vaccinare al Africii de Sud a încetinit în ultimele luni - nu din cauza lipsei de vaccinurilor, ci a dezinteresului populaţiei. Se estimează că 42% din populaţia ţării este imunizată cu cel puţin o doză -însă aproximativ două treimi dintre cei de peste 60 de ani au fost vaccinaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite