Ce spun militarii SUA despre abandonarea kurzilor alături de care au luptat umăr la umăr împotriva Statului Islamic: „O pată pe conştiinţa americană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandourile americane lucrau alături de forţele kurde la un avanpost din estul Siriei, anul trecut, atunci când au fost atacate de tancuri guvernamentale siriene şi sute de soldaţi, inclusiv mercenari ruşi. În orele ce au urmat, americanii au folosit arsenalul Pentagonului, inclusiv bombardierele strategice B-52 şi atacul a fost oprit.

Acea operaţiune, care a avut loc în mijlocul campaniei conduse de americani împotriva grupării Stat Islamic din Siria, a arătat până unde este dispusă Armata americană să meargă pentru a-i proteja pe kurzii sirieni, principalii săi aliaţi de pe teren.

Însă acum, odată ce Casa Albă a revocat protecţia pentru aceşti luptători kurzi, unii dintre ofiţerii forţelor speciale care au luptat alături de ei spun că simt o remuşcare profundă pentru faptul că şi-au abandonat aliaţii.

Au avut încredere în noi şi noi am încălcat această încredere. Este o pată pe conştiinţa americană, a spus într-un interviu telefonic pentru New York Times un ofiţer al Armatei care a fost alături de kurzi în nordul Siriei

„Îmi este ruşine”, a afirmat un alt ofiţer care a fost în misiune tot în nordul Siriei. Ambii ofiţeri au vorbit sub anonimat, pentru a evita eventuale represalii de la superiorii lor.

Şi răspunsul din partea kurzilor a fost la fel de dur. „Cel mai rău lucru din logica militară şi din camaraderie este trădarea”, a spus Shervan Darwish, un oficial aliat cu Forţele Democrate Siriene conduse de kurzi.

Următoarea tranşă de ordine primite de la Washington va retrage complet trupele din nordul Siriei.  Trump le-a ordonat celor 1.000 de soldaţi din nord-estul ţării să efectueze „o retragere deliberată” din Siria.

Soldaţii Forţelor Speciale ale Armatei şi-au consolidat poziţiile, săptămâna trecută, în avanposturile lor la kilometri de graniţa siriană, o retragere în tăcere care avea să confirme capitularea SUA în faţa ofensivei militare turce.

Dar în timp ce americanii se retrăgeau, kurzii înaintau spre nord, pentru a încerca să-şi susţină camarazii care luptau împotriva ofensivei turcilor. Soldaţii americani puteau doar să privească de după liniile lor de front, marcate cu saci de nisip. Ordinele de la Washington erau simple:

Nu vă implicaţi. Lăsaţi-i pe kurzi să lupte singuri.
Imagine indisponibilă

Soldaţi turci în oraşul sirian Manbij FOTO AFP 

Ordinele au contrazis strategia Armatei americane în Siria din ultimii patru ani, în special cea legată de luptătorii kurzi, cunoscuţi ca YPG, care erau extrem de importanţi pentru eliminarea Statului Islamic din nord-estul ţării. Kurzii au luptat în Manbij, Rakka şi în Valea Eufratului, eliminând ultimii luptători ai SI. Dar Forţele Democrate Siriene (FDS), cum sunt numiţi kurzii şi aliaţii lor arabi de pe teren, sunt acum lăsate în urmă. 

Forţele speciale americane şi alte trupe au format legături apropiate cu aliaţii lor kurzi, trăind în aceleaşi tabere prăfuite, împărţind hrana şi pericolele comune. Au luptat umăr la umăr şi au ajutat la evacuarea kurzilor morţi şi răniţi de pe câmpul de luptă.

„Atunci când îşi plâng morţii, plângem şi noi cu ei”, a spus generalul Joseph L. Votel, fost şef al Comandamentului Central, joi, la Institutul Orientului Mijlociu.

Forţele kurde şi Armata americană au supravieţuit altor răciri ale relaţiei lor, inclusiv deciziei bruşte a preşedintelui Trump, din decembrie, de a retrage toate trupele americane din nordul Siriei, care a fost cumva inversată. De această dată însă poate fi diferit şi ireversibil. 

Forţele speciale americane au descris o altă operaţiune alături de kurzi care a scos în evidenţă tenacitatea grupului. Trupele americane şi kurde căutau un lider al SI în nordul Siriei. Era o misiune dificilă şi părea puţin probabil că îl vor găsi pe comandant. Din centrul său operaţional, un ofiţer american îi urmărea pe kurzi, pe teren, alături de americani într-o simetrie aproape perfectă. Au reuşit să-l prindă pe luptătorul Statului Islamic.

„Unităţile antitero ale FDS sunt formate din veterani duri ai războiului împotriva ISIS, pe care SUA i-a văzut în acţiune şi în care au încredere deplină”, a spus Nicholas A. Heras, profesor la Center for a New American Security, care a vizitat FDS în iulie.

În timpul bătăliei împotriva Statului Islamic, coordonarea dintre Armata SUA şi Forţele Democrate Siriene s-a extins de la cele mai înalte niveluri la soldaţii obişnuiţi, potrivit mai multor interviuri cu luptători şi comandanţi ai FDS din Siria.

Bătălia de la Kobani, care a început în 2014, a dat naştere la legăturile dintre SUA şi kurzi, în nord-estul Siriei. Luptătorii ISIS, înarmaţi cu artilerie de fabricaţie americană, capturată de la unităţile irakiene în retragere, au înconjurat Kobani, un oraş kurd şi au pătruns în mai multe părţi din el.

Imagine indisponibilă

Bombardamente în oraşul sirian Kobani în 2014 FOTO AFP 

În ciuda reticenţei iniţiale a administraţiei Obama de a furniza ajutor, SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva militanţilor Statului Islamic şi aeronave militare au lăsat muniţie, arme şi provizii medicale pentru a-i ajuta pe combatanţii kurzi.

Aceste ajutoare au schimbat situaţia, kurzii au învins ISIS şi comandanţii americani au realizat că au descoperit un aliat valoros în lupta împotriva grupării teroriste. 

În lupta dusă împotriva ISIS în Siria, luptătorii kurzi au luat exemplu triumful lor din Kobani, eliberând şi alte oraşe kurde. Apoi americanii le-au cerut noilor aliaţi kurzi să meargă în satele arabe, să facă echipă cu miliţiile locale şi să recâştige zonele capturate de SI. Armata americană a rugat FDS să lupte în satele arabe şi acestea au avansat, recâştigând Rakka şi Deir al-Zour, dar având multe victime în rândul luptătorilor lor.

Alianţa militară dintre americani şi kurzi împotriva Statului Islamic din Siria şi Irak „a început prin noi ajutându-i pe ei”, a spus Peter W. Galbraith, fost diplomat american care a fost şi consilier al kurzilor atât în Siria, cât şi în Irak. „Însă până la urmă, ei ne-au ajutat pe noi. Ei sunt cei care au recuperat teritoriul pe care ISIS îl capturase”.

Te-ar putea interesa şi:

Părăsiţi de SUA, kurzii au bătut palma cu Siria: trupe ale regimului Assad se îndreaptă deja către graniţa cu Turcia. Rusia a mijlocit negocierile

Discuţie dură Erdogan – Merkel din cauza intervenţiei militare turce în Siria: „Aţi acceptat în NATO terorişti, iar noi nu ştim?“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite