CE solicită statelor membre UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei de Ebola care a cauzat 5689 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar în vederea combaterii epidemiei de Ebola în Africa, care ar putea include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a "mii de îngrijitori", a anunţat o sursă europeană. Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit  OMS.

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) şi Vytenis Andriukaitis (Sănătate) ar fi stabilit contacte în acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, având în vedere "gravitatea situaţiei, este necesară o reacţie imediată", a adăugat această sursă.

"Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical şi (mai mulţi) epidemiologi pe teren", a anunţat Enrico Brivio, un purtător de cuvânt al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. "Am făcut apel la miniştrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în ţările afectate de Ebola, răspunsuri pozitive", se menţionează în postarea comisarului european pentru Sănătate.

El ar urma să-şi continue contactele cu miniştrii din toate statele membre, în timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva epidemiei de Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competenţe, a precizat aceeaşi sursă.

CE solicită mobilizarea a "5.000 de medici şi a mii de îngrijitori", dar şi "mai multe mijloace financiare şi logistice, în special în materie de transport", a explicat sursa.

Acest personal medical "poate fi de compoziţie mixtă", incluzând "medici trimişi şi finanţaţi de statele membre", personal mobilizat în cadrul programelor cofinanţate de UE, precum şi voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi şi de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele şi în zonele izolate.

Reveniţi la jumătatea lunii noiembrie dintr-o misiune în cele trei ţări cele mai afectate de epidemie - Sierra Leone, Liberia şi Guineea -, cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind "gravitatea situaţiei" din teren, a explicat sursa.

"Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aştepta", a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmează a fi discutate într-o reuniune, luni, a miniştrilor Sănătăţii din statele membre.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care CE a pus la dispoziţie 373 de milioane.

La faţa locului, "solidaritatea europeană este tangibilă şi nu teoretică", dar "trebuie făcut mai mult" pentru a "consolida coordonarea", a pledat Stylianides în faţa Parlamentului European după întoarcerea din Africa.

Bilanţul epidemiei de Ebola a ajuns la 5.689 de morţi, din 15.935 de cazuri înregistrate 

 Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat miercuri, relatează AFP.

Bilanţul precedent al OMS, publicat vineri, era de 5.459 de morţi din 15.351 cazuri. Noul bilanţ prezintă date înregistrate până la 23 noiembrie.

OMS consideră că datele acestor bilanţuri sunt subestimate.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, s-a declanşat în Guineea, la sfârşitul lui decembrie 2013. De atunci şi până la 23 noiembrie 2014, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.260 de persoane în această ţară, din 2.134 de cazuri.

De asemenea, s-au înregistrat 3.016 morţi în Liberia, din 7.168 de cazuri.

În Sierra Leone, OMS a înregistrat 1.398 de decese din 6.599 de cazuri declarate.

Aproximativ 600 de cazuri au fost înregistrate în doar o săptămână în cele trei ţări cele mai afectate de epidemia de Ebola. OMS apreciază situaţia ca fiind stabilă în Guineea, stabilă sau în declin în Liberia şi "fără îndoială în creştere" în Sierra Leone, care a înregistrat încă 385 de cazuri în ultimele şapte zile.

În Mali, ultima ţară afectată de virus, OMS a semnalat opt cazuri care au provocat şase decese.

Bilanţul din Nigeria şi Senegal a rămas neschimbat de peste 57 de zile, cu 20 de cazuri dintre care opt mortale în Nigeria şi un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de către autorităţi la 10 septembrie. Aceste două state au fost retrase de pe lista cu ţările grav afectate de epidemia de Ebola.

Bilanţul privind decesele înregistrate în rândul personalului sanitar s-a agravat, cu 340 de morţi din 592 de contaminări.

În Statele Unite, au fost înregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din ţara sa, a murit din cauza bolii, potrivit bilanţului din 16 noiembrie.

Spania a înregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistentă care a îngrijit doi misionari infectaţi şi repatriaţi la Madrid, unde aceştia au decedat în august şi septembrie. Infirmiera a fost între timp declarată vindecată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite