Ce scrie presa internaţională despre scandalul Panama Papers: „O hartă foarte precisă a problemelor subterane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul Panama Papers a provocat un cutremur la scară planetară, ale cărui replici vor continua mult timp de acum încolo şi care ar putea duce la prăbuşirea sistemului financiar din umbră, ce a ajutat numai interesele elitelor mondiale, scrie presa internaţională, potrivit news.ro.

Time

Time avertizează că Panama Papers ar putea duce la cea mai profundă criză din istoria capitalismului. „Este greu de spus de unde se poate începe pentru a evalua dezvăluirile explozive din Panama Papers. Da, ştiam de ceva timp că sistemul financiar din umbră creşte. Dar este altceva să ai 11,5 milioane de documente care să arate modul în care Mossak Fonseca lucra cu nume grele din industria financiară precum UBS, HSBC, Societe Generale şi multe altele pentru a ajuta elitele, de la liderii Partidului Comunist din China, la vedeta fotbalului Lionel Messi, la oameni de afaceri cunoscuţi, pentru a-şi ascunde banii în paradisuri fiscale din întreaga lume“, scrie Time.

Revista subliniază că globalizarea a dus la evaziunea fiscală planetară şi la apariţia „unei elite care zboară la 10.000 de metri deasupra problemelor statelor şi contribuabililor din ele“.

The Guardian

The Guardian, una dintre cele peste 100 de instituţii de presă care au analizat documentele, afirmă că sentimentul lăsat de Panama Papers este că „regulile normale nu se aplică elitei globale“. „Într-o nouă epocă, aurită, taxele par - din nou - să se aplice numai oamenilor mici. Această impresie ar fi otrăvitoare oricând, dar este cu atât mai periculoasă în contextul politic de acum“, avertizează cotidianul britanic, care aminteşte că soluţia promovată constant pentru criza economică a fost ca oamenilor de rând să li se ceară sacrificii suplimentare în numele austerităţii.

The Independent

Pe de altă parte, cotidianul The Independent afirmă că publicarea documentelor aparţinând casei de avocatură Mossack Fonseca a făcut lumii un mare serviciu. „Având în vedere că publicarea Panama Papers creşte presiunea opiniei publice asupra guvernelor, autorul scurgerii de informaţii a făcut lumii un serviciu enorm“, scriu jurnaliştii britanici.

The Telegraph

Într-un articol în care prezintă cele mai importante dezvăluiri din documentele obţinute de presă, cotidianul The Telegraph titrează „Bomba Panama aduce prăbuşirea sistemului financiar din umbră“.

World Street Journal

World Street Journal merge dincolo de speculaţiile privind evaziunea fiscală şi consideră că marea întrebare care apare în urma publicării documentelor este „cum atât de mulţi oficiali, din atât de multe guverne, au reuşit să strângă asemenea averi“.

CNN

Într-un articol publicat de CNN în secţiunea „Bloguri“, scurgerea de informaţii este descrisă drept „un cutremur“. „Replicile vor continua luni, chiar ani la rând. De asemenea, ar putea fi începutul sfârşitului pentru secrete“, a scris Frida Ghitis, autoarea materialului.

„Dacă afirmaţiile din aceste documente se dovedesc a fi corecte, vor ajuta la schimbarea comportamentelor - atunci când Wikileaks a dezvăluit informaţii despre o petrecere luxoasă în Tunisia, oferită de ginerele preşedintelui, cu îngheţată importată din Franţa, aceasta a alimentat furia ce a dus la îndepărtarea de la putere a dictatorului“, aminteşte Ghitis.

Washington Post

Washington Post numeşte dezvăluirile „cel mai mare scandal de corupţie globală“ din istorie şi avertizează că acesta nu se va stinge prea curând. „A spune că este interesant să vedem impactul acestui scandal ar fi o afirmaţie modestă. Premierul islandez se confruntă deja cu o moţiune de cenzură“, notează cotidianul american.

„Panama Papers va fi un experiment natural interesant. Opinia publică din multe democraţii avansate, industrializate, va fi, cu siguranţă, furioasă pe liderii politici. Dar vor fi furioşi şi cei din Rusia, China şi din ţările cu regim autoritar din Orientul Mijlociu“, adaugă Washington Post.

Le Monde

Panama Papers „oferă un punct de vedere inedit asupra globalizării, o hartă foarte precisă a problemelor subterane care vor duce, mai devreme sau mai târziu, dacă nu se iau măsuri, la prăbuşire“, scrie Le Monde. Nicio „măsură nu va fi credibilă atât timp cât va persista senzaţia că o parte infimă a populaţiei este exonerată, pe ascuns, de îndatoririle comune şi de interesul general“, adaugă cotidianul francez, una dintre publicaţiile care a avut acces la documentele impresionante.

Le Point

„La mai mult de 100 de ani după scandalul canalului Panama, ţara din America Centrală se confruntă cu un nou cutremur, ale cărui replici se simt până în Europa. Presa din întreaga lume se concentrează pe cea mai amplă scurgere de informaţii din istoria jurnalismului“, afirmă Le Point.

Panama Papers reprezintă un „big bang global“, potrivit Midi Libre, care „provoacă ameţeli“, scrie Dernières Nouvelles d'Alsace, în timp ce Le Journal de la Haute-Marne vorbeşte de „o bombă cu explozie întârziată“.

„Totul provoacă greaţă şi un sentiment de revoltă“, afirmă jurnaliştii de la Sud-Ouest, în timp ce L’Alsace evocă un „tsunami de noroi“. „Scandalul este istoric. Şocul, violent“, subliniază publicaţia comunistă franceză L’Humanite.

Al Jazeera

Pentru Al Jazeera, Panama Papers sunt o dovadă că nu numai sistemul global de taxe este ineficient, ci că guvernarea în lume, în general, are probleme. „Implicarea unor nume influente, precum liderul rus Vladimir Putin, preşedinţii Argentinei şi Ucrainei şi premierul Islandei, pentru a numi numai câţiva dintre liderii mondiali implicaţi în scandalul Mossack Fonseca, va duce, fără îndoială, la cutremure politice globale şi ar putea aduce, să sperăm, la o primăvară planetară a guvernării globale“, scrie postul de televiziune panarab pe site-ul său, notează news.ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite