Ce riscă Rusia când vinde arme Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunţat că o să vîndă Siriei rachete supersonice. De ce se opun SUA şi Israel?

Afacerea încheiată în 2007 se referă la rachete P-800 Yakhont, greu detectabile şi cu o rază de acţiune de 300 de kilometri. Vor fi cele mai sofisticate rachete din arsenalul Siriei.

Statele Unite şi Israel se opun categoric acestei afaceri militare, motivul fiind stabilitatea în regiune: Siria sponsorizeză organizaţia libaneză Hezbollah, care bombardează Israelul din 1982 încoace, în timp ce Statele Unite se chinuie să medieze pacea israeliano-palestiniană.

Ministrul rus al Apărării, Anatoly Serdyukov, a asigurat că Rusia a mai dat Siriei rachete şi nu au fost probleme, deşi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi secretarul american al Apărării, Robert Gates, i-au cerut să renunţe la contract. Un argument e că în războiul din 2006 dintre Israel şi Hezbollah au fost folosite rachete vândute Siriei.

Război rece

Israelul a transmis Siriei, în aprilie 2010, că va declanşa "pe loc" un război care o va trimite "înapoi în Epoca de Piatră" dacă va mai fi lovit de Hezbollah.

Siria, copilul rebel al Orientului Mijlociu

Siria este din 1979 pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul. Potrivit SUA, Siria a ajutat organizaţiile teroriste Hamas şi Hezbollah să atace Israel. Mai mult, Siria ar fi implicată în asasinarea premierului libanez Rafik Hariri în 2005. Cel mai mare aliat regional al Siriei este Iranul, şi el un adversar al SUA şi Israel.

• Siria dă miliţiei libaneze Hezbollah ajutor politic, diplomatic, financiar. Armele care vin din Iran, un alt sponsor al Hezbollah, ajung la gruparea libaneză prin Siria.

• organizaţia teroristă PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care luptă pentru un stat kurd independent, a folosit Siria ca bază de operaţiuni.

• SUA mai suspectează Siria că primeşte ajutor de la Coreea de Nord în domeniul nuclear . Siria are un program de arme chimice de distrugere în masă şi un altul de arme biologice.

• Siria nu are relaţii cu al-Qaeda, fiind ostilă reţelui lui ben Laden şi chiar a ajutat SUA în lupta împotriva ei.

Hezbollah şi Hamas pe scurt

Hezbollah este o organizație care a apărut în Liban după invazia Israelului, în 1982. Hezbollah vrea distrugerea Israelului şi recuperarea Podişului Golan de către Siria. Aşa că din 1982 încoace a lansat din sudul Libanului rachete împotriva nordului Israelului, conflicte care au culminat în mai multe războie în Liban, cel mai mare şi mai recent avînd loc în 2006.

Hamas e o organizaţie din Fâşia Gaza, înfiinţată în 1987, care vrea unirea Israelului cu teritoriile palestiniene într-o Palestină islamică. A lansat mai multe atacuri cu rachete împotriva Israelului în urma blocadei împotriva Fâşiei Gaza. În noiembrie 2008, Hamas a lansat peste 100 de rachete împotriva Israelului ca să îşi retragă soldaţii din teritoriile palestiniene. La alegerile parlamentare din 2006 a câştigat majoritatea locurilor, învingând partidul Fatah care deţinea puterea în teritoriile palestiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite