Ce pregăteşte Hamas?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  timp ce Secretarul american de Stat, John Kerry, face călătorii săptămânale între Tel Aviv, Ramallah şi Amman pentru a realiza un proces de pace israeliano-palestinian de succes, gruparea Hamas şi-a intensificat semnificativ producţia de rachete.

După operaţiunea Pilonul Apărării din noiembrie 2012 a Forţelor Israliene de Apărare, care a vizat bombardarea sediilor Hamas din Fâşia Gaza, organizaţia palestiniană a reuşit să producă rachete M-75, asemănătoare rachetelor iraniene Fajr-5. 

În timpul operaţiunii israeliene de opt zile din noiembrie, au fost lansate mai multe proiectile M-75 spre Israel, reducând resursele grupării Hamas aproape de zero.

Voci din apropierea conducerii militare a palestinienilor au declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că Hamas se concentrează pe refacerea arsenalului său, punând accentul pe rachetele cu rază medie, pentru a putea atinge ţinte care nu intră în aria de protecţie a scutului anti-rachetă, Iron Dome.

De asemenea, Hamas face teste militare mult mai des. Analiştii militari din regiune consideră că organizaţia palestiniană îşi testează capabilităţile militare. În timpul „Pilonului Apărării“, Hamas încerca să tragă la foc automat, iar punctul culminant a fost atins cu un tir de 14 rachete lansate simultan spre Be’er Sheva. 12 dintre acestea au fost interceptate de sistemul anti-rachetă Iron Dome.

Totuşi, în februarie, Hamas a mai lansat două rachete spre teritoriul israelian, iar una dintre ele a lovit localitatea Ashkelon.  

Oficiali din Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că nu vor accepta nici măcar teste ocazionale, chiar dacă proiectilele nu au ţinte precise şi nu intenţionează să lovească obiective ale Israelului.

Conform statisticilor Comandamentului din Sud, au fost înregistrate 19 incidente care au implicat rachete lansate din teritoriile palestiniene, de la încheierea operaţiunii Pilonul Apărării. 

Între Hamas şi Autoritatea Palestiană, condusă de preşedintele Abbas, există o rivalitate cunoscută. Hamas controlează Fâşia Gaza aflată încă sub strictă supraveghere israeliană. Blocada din regiune a fost condamnată de comunitatea internaţională, fără niciun rezultat însă de la Ierusalim. Condiţia economică dezastroasă, lipsa accesului la nevoile umane de bază, au creat mediul propice pentru dezvoltarea activităţilor teroriste şi a altor violenţe, în Gaza. 

Acţiunile violente ale organizaţiei sunt recunoscute în întreaga lume, iar atitudinea de neînduplecat a liderilor Hamas în tentativele de pace mediate de comunitatea internaţională, au creat o prăpastie adâncă între Cisiordania şi Fâşia Gaza, dar mai ales între Hamas şi Autoritatea Palestiniană.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite