Ce mesaj a avut Joe Biden la Summitul B9 de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi Klaus Iohannis la summit-ul B9 de la Bucureşti, 10 mai 2021 / FOTO presidency
Joe Biden şi Klaus Iohannis la summit-ul B9 de la Bucureşti, 10 mai 2021 / FOTO presidency

Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni, la Summitul B9 de la Bucureşti, dorinţa de a întări relaţiile transatalantice şi de a avansa cooperarea dintre Washington şi cei nouă aliaţi europeni prezenţi la summit.

„Preşedintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianţele şi de a întări relaţiile transatlantice. Şi-a exprimat dorinţa de a coopera mai strâns cu cei nouă aliaţi ai noştri din Europa Centrală şi din regiunea baltică şi de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică şi revenirea economică pe plan global. Preşedintele Biden şi-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, dar şi importanţa faptului ca aliaţii să-şi sporească rezilienţa în faţa acţiunilor economice şi politice dăunătoare din partea competitorilor noştri strategici”, arată comunicatul publicat pe site-ul Casei Albe.

„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliaţii - precum şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat şi el la reuniune - chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianţa ca să contracareze viitoare ameninţări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunţă Casa Albă.  Preşedintele Biden a subliniat, de asemenea, importanţa întăririi unui mod de guvernare în concordanţă cu principiile democratice şi ale statului de drept, atât pe plan intern, în cadrul Alianţei, dar şi în întreaga lume, a informat Casa Albă.

Preşedintele Klaus Iohannis a găzduit, luni, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). Agenda reuniunii la nivel înalt a vizat pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie. Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

La Summitul B9 au mai participat în format de videoconferinţă preşedintele SUA Joe Biden şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. La finalul reuniunii, preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace şi Ungariei au adoptat o declaraţie comună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite