Ce se întâmplă în Iran când insulți profeții: Tatăl unui student, închis pentru mesajul fiului său

Un iranian în vârstă de 25 de ani spune că activitatea sa pe Facebook a dus la întemnițarea tatălui său într-o închisoare din Teheran. Acum băiatul se luptă să îi redea libertatea celui care i-a dat viață.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vreau ca familia să mă ierte, dar astea sunt credințele mele", a spus Yashar Khameneh.

Totul a început în urmă cu un an, când băiatul, student la o facultate din Olanda, s-a alăturat unei comunități de pe rețeaua de socializare Facebook care făceau glume pe seama imamului Ali al-Naqi al-Hadi, unul dintre cei 12 imami considerați succesorii profetului Mohammed. În Iran, imamii sunt considerați „fără greșeală" și sunt protejați prin lege de glue sau comentarii frivole. Pedeapsa pentru încălcarea acestei legi este închisoarea.

Una dintre imaginile de la care a pornit scandalul, parte din campania comunității Facebook, îl arată pe Naqi încadrat de o cămilă care poartă ochelari de soare și măgarul din „Shrek".

Sursa: CNN

„De la început știam că demersul meu ar putea fi periculos pentru mama, tata ți pentru sora mea care erau încă în Iran, dar cred că orice tabu trebuie spart. Știu că este o problemă sensibilă pentru musulmani și iraniei din toată lumea, dar în Europa se fac glume și despre evrei și despre creștini și nimeni nu este amenințat sau omorât. Așa trebuie să fie", a mai spus Yashar Khameneh.

Pe 23 Mai, Khameneh a primit un telefon de la tatăl său care i-a spus că „niște oameni de la Serviciile de Informații au venit la noi acasă și vor să cooperăm. Vor parola de la pagina ta de Facebook, de la site-ul tău și de la căsuța poștală electronică".

Site-ul web în care erau ridiculizați imamii nu putea fi dezactivat de studentul iranian, iar managerul site-ului a refuzat să îl dezactiveze, considerând că aceasta era o cerere sub acoperire a Guvernului iranian.

Băiatul nu le-a dat polițiștilor parola

Khamaneh s-a gândit să dea parola contului său de Facebok autorităților, dar a hotărât că nu ar fi înțelept. Polițiștii ar putea verifica prietenii băiatului și atunci ar avea de suferit și mai mulți oameni. Drept urmare, Khameneh a decis să-și șteargă contul de Facebook și căsuța electronică.

O zi după ce a primit telefonul tatălui său, sora și mama sa l-au sunat disperate să îi spună că tatăl său a fost întemnițat în închsiarea Evin din Teheran, închisoare faimoasă pentru torturile aplicate deținuților. Mai tîrziu l-a sunat și mama sa plângând explicându-i că vor să-l execute pe tatăl său și implorându-l să dezactiveze conturile.

În iunie, Khameneh a hotărât să le scrie o scrisoare deschisă unor organizații non-guvernamentale care se ocupă cu apărarea drepturilor omurilor în Iran. Cel care conduce Campania Internațională pentru Apărarea Drepturilor Omului în Iran, Hadi Ghaemi, a spus că el crede în povestea tânărului.

„Ar fi prea periculos pentru familia lui Khameneh din Iran să inventeze ceva de genul ăsta. Povara dovezii este pe umerii Guvernului iranian care nu a publicat nicio dezmințire și nici nu au făcut vreo declarație. Este, de asemenea, obiceiul celor din Serviciile Secrete iraniene să amenințe familia rămasă în țară a activiștilor plecați din Iran", a precizat Ghaemi.

„Nu știu ce aș mai mai putea face. Pot doar să sper", a spus Khameneh după ce a prezentat cazul tatălui său în toate mediile.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările