Ce fac primele doamne când „şeful“ le pune coarne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Hollande şi Valerie Trierweiler FOTO Getty Images

Scandalul amoros de la Elysée a readus în memoria publicului alte cazuri similare şi deznodământul acestora. După ce preşedintele Francois Hollande i-a recunoscut partenerei sale declarate, Valérie Trierweiler, că are o relaţie cu actriţa Julie Gayet, a urmat o ceartă puternică, iar prima doamnă a Franţei a plecat de la Elysée, a luat un sedativ puternic şi a sfârşit prin a fi internată în spital.

Crizele de gelozie şi accesele greu de controlat ale lui Valerie Trierweiler, în vârstă de 48 de ani, erau cunoscute nu numai de preşedintele François Hollande, ci şi de anturajul acestora. Presa franceză a scris încă din 2012 despre modul în care a „lucrat-o“ Valerie Trierweiler pe fosta parteneră de viaţă a lui Hollande, Segolen Royal, şi cum l-a obligat pe şeful statului şi lider al socialiştilor francezi să-şi declare sprijinul public pentru contracandidatul lui Segolene în alegerile legislative care au costat-o pe aceasta un loc în Parlament.

Hillary Clinton, comportament demn pentru o cauză politică

Cea mai mare umilinţă pe care a putut-o suporta o primă doamnă a fost Hillary Clinton, în timpul scandalului sexual Bill Clinton-Monica Lewinsky. În afară de detaliile picante apărute în presă, ea a fost nevoită să asculte mărturia soţului său, preşedintele american Bill Clinton, în august 1998 care a fost constrâns să recunoască, printr-o intervenţie video, în faţa unui mare juriu, că a avut o „relaţie inoportună“ cu o tânără stagiară, Monica, la Casa Albă. Trei săptămâni mai târziu, la presiunea procurorului Kenneth Starr, dar şi a Camerei Reprezentanţilor, el a trebuit să admită, în direct la televiziune, că recunoscând această relaţie, nu a dat dovadă de „suficient regret“. Cu lacrimi în ochi, Bill şi-a exprimat regretul şi a cerut iertare“ întregii ţări, în cadrul unui mic dejun cu 125 de lideri religioşi ai ţării. Cu toate acestea, Hillary Clinton nu a divorţat de Bill, ba mai mult, potrivit mărturile fostului lider de la Casa Albă au urmat un an de consiliere maritală şi au mers mai departe. Nu este sigur dacă fosta Primă Doamnă a Americii se gândea încă de pe atunci la o carieră politică la vârf, dar clar comportamentul de atunci i-a folosit ulterior în bătăliile politice.

Ludmila Putina, la cheremul soţului

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin a fost primul lider de la Kremlin care a divorţat, în inie 2013, de soţia sa, Ludmila. Prima Doamnă nu mai apăruse de mult în public, iar în presă apăreau fel şi fel de zvonuri. În aprilie 2008 publicaţia „Moskovski Korrespondent“ scrie despre o posibilă căsătorie a lui Putin cu o gimnastă rusă, Alina Kabaieva, pe bloguri au circulat zvonuri că Ludmila Putina s-ar fi retras la mânăstire. Oricare ar fi fost adevărul ea a suportat cu stoicism toanele lui Putin, care a ţinut să treacă alegerile prezidenţiale pentru a anunţa divorţul. Vladimir Putin şi soţia sa Ludmila au anunţat, în iunie 2013, că divorţează, într-un interviu televizat. Această mărturisire, fără precedent a fost foarte bine regizată. De atunci nu s-a mai aflat nimic despre fosta primă doamă a Rusiei.

Cecilia Sarkozy a plecat în tăcere de la Elysée

Nicolas Sarkozy a devenit primul preşedinte francez care a divorţat de soţia sa, Cecilia, în anul 2007. Cecilia, despre care presa franceză scria că Sarkozy a ajuns preşedinte şi datorită ambiţiilor soţiei sale, nu a făcut scene care să apară în public pe marginea problemelor din cuplu. Sarkozy a anunţat într-un comunicat de presă scurt, de 15 cuvinte, că se desparte de soţia sa printr-un acord comun, în octombrie 2007. Abia după câteva luni, Nicolas Sarkozy autoriza fotografii cu noua sa cucerire, manechinul şi cântăreaţa Carla Bruni. După doar un an, Sarkozy s-a căsătorit cu modelul Carla Bruni. Cuplul este în continuare împreună şi trăieşte la Paris, alături de fiica lor care s-a născut în timp ce Sarkozy era preşedinte. Fosta soţie a lui Nicolas Sarkozy a fost o prezenţă foarte discretă alături de fostul preşedinte al Franţei. Ea s-a mutat în America şi s-a recăsătorit în 2008. Într-o carte autobiografică Cecilia  afirmă că nu are niciun fel de resentiment faţă de fostul său soţ. „Ne-am recăsătorit amândoi şi suntem fericiţi. Îl respect şi mă respectă, mi-e drag. Îmi place foarte mult şi Carla. O iubesc, este o femeie delicată şi inteligentă. Mica Giulia (fiica lui Nicolas Sarkozy şi a Carlei Bruni) este adorabilă. Am venit la Paris să o vedem încă de când s-a născut. Este tatăl ei întreagă!”, a mai mărturisit Cecilia.

Veronica Lario Berlusconi, divorţ cu scandal

Veronica Lario i-a cerut divorţul lui Silvio Berlusconi în anul 2009, invocând preferinţa fostul premier italian pentru damele aflate la prima tinereţe. În urma divorţului, judecătorii au decis că „Il Cavaliere“ trebuie să-i dea fostei soţii 100.000 de euro pe zi. La aflarea verdictului, Berlusconi a declarat: „judecatoarele sunt trei femei. Nişte feministe şi niste comuniste. Judecatoarele din Milano sunt cele care m-au tot condamnat din 1994 şi până acum“, a subliniat Berlusconi. Anul trecut, în octombrie, Silvio Berlusconi (77 de ani) s-a căsătorit în secret cu logodnica lui Francesca Pascale, în vârstă de 28 de ani, într-o ceremonie la o capelă din vila sa din Milano. Veronia Lario s-a retras din scenă la fel de discret cu a trăit cât timp a fost soţia lui Silvio Berlusconi.

Nori negri la Casa Albă

Prima Doamnă a Statelor Unite va împlini vârsta de 50 de ani pe 17 ianuarie. Aceasta şi-a serbat în avans aniversarea în Hawaii, la începutul lunii, alături de câţiva prieteni apropiaţi, fără Barack Obama şi cele două fiice, Sasha şi Malia. Vacanţa prelungită a lui Michelle Obama a alimentat speculaţiile despre neînţelegerile din cuplul prezidenţial de la Washington.

La sfârşitul lunii decembrie, jurnaliştii americani dezvăluiau că cei doi soţi dorm în camere separate. În plus, ei ar fi discutat posibilitatea unei separări. Potrivit unor informaţii neconfirmate, Michelle s-ar fi întâlnit cu avocaţi specializaţi în cazuri de divorţ, susţinea în decembrie un tabloid american.

Zvonurile despre presupusa deteriorare a relaţiilor între soţii Obama au apărut după ce jurnaliştii l-au surprins pe preşedintele american discutând foarte animat cu premierul danez Helle Thorning-Schmidt — cu care s-a şi fotografiat — într-un moment nepotrivit, la funeraliile fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela. Michelle Obama ar fi reacţionat negativ la această conversaţie, considerată nepotrivit de vioaie şi, pe alocuri, aproape un flirt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite