Ce arsenal militar au lăsat de americani pe mâna talibanilor

Ce arsenal militar au lăsat de americani pe mâna talibanilor

Talibanii au pus m#na pe un adevarat arsenal american

Talibanii, care şi-au sărbătorit marţi victoria, după plecarea din Afganistan, în noaptea de luni spre marţi a ultimilor militari americani cu aun avion militar de transport de tip C-17, de pe aeroportul din Kabul, au pus mâna pe un arsenal american impresionant.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma acestei plecări - care deschide un nou capitol plin de incerttudine în ţară -, noile forţe aflate la putere recuperează numeroase echipamente militare americane.
 
Pentagonul a anunţat că a distrus un anumit număr de avioane şi vehicule blindate înainte să plece, însă a lăsat în urmă un arsenal militar impresionant.
 
Talibanii au pus mâna pe 360.000 de puşti de asalt de tip M4.
 
Este vorba despre o captură uraşă, în contextul în care armata franceză, care este pe cale să-şi înlocuiască vechile puşti de tip Famas, a comandat 120.000 de puşti de un model echivalent, reprezentând doar o trime din potul pe care talibanii îl obţin gratuit, iar livrarea urmează să se încheie în 2028 şi factura se ridică la 300 de milioane de euro.
După plecarea americanilor, talibanii au recuperat, de asemenea, 130.000 de pistolete, 65.000 de mitraliere grele, 42.000 de camionete şi 8.000 de camioane.
 
Această pradă le oferă talibanilor o mobilitate excelentă şi o putere de foc serioasă.
 
Ei au mai pus mâna pe 160.000 de staţii radio şi 16.000 de binocluri cu vedere pe timpul nopţii.
 
Acest arsenal le va permite să lupte pe timp de noapte şi este cu mult mai jenant decât cele 2.000 de blindate uşoare, 170 de piese de artilerie şi elicoptere pierdute de către forţele armate americane.
 
Acest echipament este extrem de simbolic faţă de amploarea înfrângerii suferite şi urmează să aibă un impact redus în plan militar, în contextul în care talibanii vor întâmpina dificultăţi în menţinerea acestui echipament în stare operaţională.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările