Ce animale se pot infecta cu noul  coronavirus

Ce animale se pot infecta cu noul  coronavirus

Pisicile sunt cele mai vulnerabile să se infecteze de la om cu noul coronavirus

Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, însă câinii nu ar fi vulnerabili la acesta, conform unui studiu publicat miercuri. Studiul, publicat pe site-ul revistei Science, a ajuns la concluzia că şi dihorii se pot infecta cu SARS-CoV-2, denumirea ştiinţifică a virusului care provoacă boala COVID-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va analiza transmiterea virusului între oameni şi animalele de companie.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Mai mult de 100 de pisici din oraşul Wuhan, unde a izbucnit pandemia de Covid-19 la finalul anului trecut, au fost testate, iar 15 dintre ele au rezultat infectate, scrie presa chineză, citată de The Guardian.
 
Animalele pot lua virusul în urma contactul cu oamenii.
 
În cazul a 11 dintre cele 15 teste pozitive, au fost descoperiţi anticorpi neutralizanţi pentru coronavirus.
 
Trei dintre probele luate de la pisici ai căror stăpâni au avut Covid-19 au arătat o prezenţă mai mare a acestor anticorpi, ceea ce indică faptul că pisicile ar fi putut fi infectate în urma contactului cu aceştia.
 
Raportul a fost publicat de cercetători de la Huazhong Agricultural University şi de Wuhan Institute of Virology, iar rezultatele au fost publicate de Global Times din China.
 
Câinii, puii, porcii şi raţele nu ar fi capabili să contracteze virusul, au precizat cercetătorii.
 
Scopul studiului a fost acela de a se identifica animalele vulnerabile la acest virus, pentru ca ele să poată fi folosite pentru testarea vaccinurilor experimentale create în vederea combaterii pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 83.000 de oameni din întreaga lume după apariţia noului virus în China, în decembrie 2019.
 
Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit la oameni de la lilieci.
 
Cu excepţia câtorva infecţii raportate la pisici şi câini, nu au existat dovezi solide conform cărora animalele de companie ar fi purtătoare ale virusului.
 
Un tigru de la Zoo Bronx din New York, care a dezvoltat o tuse uscată şi pierderea poftei de mâncare după contactul cu un îngrijitor infectat, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, duminică.
 
Studiul, bazat pe cercetări efectuate în China în ianuarie şi februarie, a relevat că pisicile şi dihorii sunt extrem de vulnerabili la acest virus, după ce oamenii de ştiinţă au încercat să infecteze animalele prin introducerea particulelor virale în organismele lor pe cale nazală.
 
De asemenea, s-a descoperit că pisicile se pot infecta reciproc prin picături de secreţii respiratorii. Pisicile infectate prezentau urme de virus în gură, nas şi intestinul subţire. În plus, puii de pisică expuşi la virus au prezentat leziuni importante la nivelul plămânilor, nasului şi gâtului.
 
"Monitorizarea SARS-CoV-2 la pisici ar trebui luată în calcul, fiind un adjuvant la eliminarea COVID-19 la oameni", au scris autorii cercetării.
 
La dihori, virusul a fost identificat în tractul respirator superior, dar nu a cauzat simptome grave.
 
În cazul câinilor, testele cu anticorpi au demonstrat că aceştia au un risc mai mic de a contracta virusul, în timp ce la porcii, găinile şi raţele cărora li s-a inoculat virusul nu a fost identificată nicio urmă a acestuia.
 
"Este interesant, însă nu foarte surprinzător, deoarece odată cu epidemia SARS iniţială, pisicile civetă au fost implicate ca fiind unul dintre vectorii care ar fi putut transmise virusul la oameni", a explicat Daniel Kuritzkes, directorul departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Statele Unite.
 
"Ceea ce oferă aceste date este o bază pentru recomandarea ca persoanele care au COVID-19 să se distanţeze nu doar de ceilalţi membri ai familiei, ci şi de animalele lor de companie, pentru a nu le transmite virusul, în special în cazul pisicilor şi al altor feline", a spus el.
 
OMS a anunţat miercuri că lucrează în colaborare cu partenerii săi pentru a analiza cu mai multă atenţie rolul animalelor de companie în această criză sanitară.
 
În baza dovezilor obţinute până în prezent, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat într-o conferinţă de presă: "Nu credem că ele joacă un rol în transmisie, dar estimăm că ar fi capabile să fie infectate de la o persoană infectată".
 
Mike Ryan, directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a îndemnat oamenii să nu se răzbune pe animalele de companie în contextul epidemiei de COVID-19: "Sunt fiinţe cu drepturi depline şi merită să fie tratate cu bunătate şi respect. Sunt victime, la fel ca noi". 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: