Cazul îmbolnăvirilor misterioase în rândul unor diplomaţi: atacuri acustice la Havana? Ce arată un studiu canadian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA la Havana FOTO The Fiscal Times
Ambasada SUA la Havana FOTO The Fiscal Times

Îmbolnăvirile misterioase care au lovit brusc circa 40 de diplomaţi americani şi canadieni aflaţi în misiune la Havana nu au fost cauzate de „atacuri acustice“, aşa cum s-a vehiculat iniţial, scrie Radio-Canada, citând un studiu efectuat recent.

Un nou studiu, obţinut în exclusivitate de autorii emisiunii Enquête, demontează toate teoriile emise în cazul diplomaţilor care s-au plâns, în timpul misiunii în capitala Cubei, de dureri de cap, ameţeli, probleme cognitive şi pierderea auzului.

Dacă Departamentul american de Stat a evocat pista unor „atacuri acustice“ comise cu arme neidentificate, Ministerul canadian de Externe s-a abţinut de la formularea unei teorii în acest caz. La rândul lor, autorităţile cubaneze au respins orice ipoteză care le-ar acuza de provocarea bolii constatate în rândul diplomaţilor americani şi canadieni.

Acum câteva luni, un grup de medici din Pennsylvania a scris în Jurnalul Academiei Americane de Medicină că diplomaţii care s-au îmbolnăvit în mod misterios la Havana au suferit „ceva la creier“. Totuşi, nu a dat detalii despre boală şi nici despre ce anume a cauzat-o. Însă un studiu realizat de o echipă multidisciplinară de la Centrul de Neuroştiinţe şi Autoritatea pentru Sănătate din Nova Scoţie (Canada) vine cu explicaţii în acest caz.

„Evoluţia clinică, tipul de leziuni, regiunile creierului implicate, împreună cu antecedentele de expunere comună, toate conduc la ipoteza unei expuneri repetate la o doză redusă de neurotoxine“, a stabilit cercetarea efectuată la solicitarea Global Affairs Canada.

„Există o serie de toxine foarte specifice care afectează astfel sistemul nervos, fiind vorba de insecticide, pesticide, organofosfaţi“, a declarat pentru postul Radio-Canada Alon Friedman, coordonatorul echipei de cercetare.

Studiul a vizat 28 de indivizi, inclusiv un grup de control format din persoane care nu au călătorit niciodată la Havana.

Cazurile de îmbolnăvire în rândul diplomaţilor canadieni şi americani datează de la începutul lui 2016. Ori, în acea perioadă, autorităţile de la Havana exagerau cu împrăştierea de substanţe chimice împotriva insectelor nedorite, notează Radio-Canada.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite