Căutările avionului cu zborul MH370 al Malaysia Airlines, cele mai scumpe din istoria aviaţiei

Căutările avionului cu zborul MH370 al Malaysia Airlines, cele mai scumpe din istoria aviaţiei

Membru al echipei de căutări a Australiei. FOTO Reuters

Operaţiunile ample de căutare a avionului Malaysia Airlines cu zborul MH370 ar putea costa sute de milioane de dolari, în condiţiile în care autorităţile nu au descoperit încă rămăşiţele aeronavei, iar submarinele, navele, sateliţii şi avioanele continuă să scaneze porţiuni ale Oceanului Indian. Căutările MH370, la care participă 26 de ţări, devin cele mai scumpe din istoria aviaţiei.

O analiză realizată de Reuters arată că totalul cheltuielilor din ultima lună, înregistrate în urma căutărilor Boeingului 777 al Malaysia Airlines, însumează în momentul de faţă cel puţin 44 de milioane de dolari. Costurile vor continua să crească, căutările nefiind întrerupte. Cele mai multe resurse sunt mobilizate pe culoare din Oceanul Indian şi din Marea Chinei de Est.

Estimarea cheltuielilor se bazează pe statistici ale forţelor de apărare privind costurile per oră ale diferitelor bunuri aflate în dotarea armatei, costurile anunţate de Pentagon şi analize ale specialiştilor în domeniul apărării.

Costul căutările avionului Malaysia Airlines timp de numai o lună echivalează cu cele ale avionului Air France cu zborul AF447, căzut în Oceanul Atlantic în 2009, care s-au prelungit timp de doi ani.

Cele 44 de milioane de dolari nu includ costurile pentru toate echipamentele şi bunurile folosite de Marea Britanie, Franţa, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud, nici costurile pentru folosirea numeroaselor aeronave civile, acomodarea sutelor de membri ai echipelor de căutare şi cheltuielile cu expertiza realizată de specialişti din toată lumea.

Premierul australian Tony Abott, a cărei ţară conduce misiunea de căutare a avionului Malaysia Airlines, şi omologul săi malaiezian Najib Razak au declarat în repetate rânduri că banii cheltuiţi „nu sunt o problemă”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: