Câte ţări mai aplică pedeapsa cu moartea. Metodele de execuţie folosite

Câte ţări mai aplică pedeapsa cu moartea. Metodele de execuţie folosite

FOTO 123 RF

António Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a afirmat că 170 de ţări au renunţat la pedeapsa cu moartea sau au amânat posibilitatea aplicării. Dar, potrivit Amnesty International, în 2017, doar 142 de ţări o desfiinţaseră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul prezentat în septembrie de secretarul general al Naţiunilor Unite Consiliului Drepturilor Omului arată că 170 de ţări au oprit pedeapsa cu moartea sau au amânat-o pentru mai bine de zece ani. Din moment ce ONU are 193 de ţări membre, înseamnă că 23 de state au aplicat cel puţin o astfel de pedeapsă în ultimul deceniu. Iar informaţiile au fost obţinute de la reprezentanţii ţărilor respective, precum şi de la societatea civilă, scrie BBC.
 
Totuşi, Amnesty International susţine că doar 142 de ţări sunt în situaţia precizată în raport şi că, de fapt, în ultimii cinci ani, a fost cel puţin o execuţie în 33 de ţări. Organizaţia obţine informaţiile de la oficiali, din rapoarte ale mass-media şi din informaţii transmise de persoanele condamnate la moarte, dar şi de familiile lor. 
 
În 2017, patru ţări au fost responsabile pentru 84% dintre execuţii, şi anume: Arabia Saudită, Irak, Pakistan şi Iran. Nu este inclusă şi China, unde statisticile sunt secrete de stat. Amnesty International estimează că Republica Populară Chineză ar executa mii de persoane anual. Metodele de execuţie de anul trecut au fost decapitarea, spânzurarea, injecţiile letale şi împuşcarea. Organizaţia pentru drepturile omului a înregistrat aproximativ 2.591 de condamnări la moarte în 53 de ţări, în 2017. Dar, în unele cazuri, condamnările vor fi comutate. 
 
 
Potrivit ONG-ului: 
 
  • În 106 ţări pedeapsa cu moartea este interzisă prin lege 
  • În 7 ţări este permisă doar în circumstanţe excepţionale 
  • 29 de ţări se pot folosi de pedeapsa cu moartea legal, dar n-au mai executat pe nimeni în ultimii zece ani 
  • 56 de ţări păstrează pedeapsa cu moartea; fie continuă să execute persoane, fie autorităţile nu au făcut o declaraţie oficială pentru a le interzice
 
În acest raport, Amnesty International a inclus şi cinci ţări care nu sunt membre ONU. Guvernul din Malaysia a declarat apoi că intenţionează să desfiinţeze pedeapsa cu moartea. În jur de 1200 de persoane sunt în prezent condamnate şi din cauze precum crimele şi traficul de droguri. Dacă Malaysia va renunţa la această pedeapsă, va urma state precum Guineea şi Mongolia, care au încheiat-o anul trecut. 
 
În Statele Unite ale Americii, în 2017, au fost executate în total 23 de persoane. În octombrie 2018, Washington a devenit al 20-lea stat care a interzis pedeapsa cu moartea. Numărul de ţări care au luată hotărârea de a o interizce a crescut de la 48, în 1991, la 106, în 2017. 
 
Printre ţările în care au avut loc execuţii între 2013 şi 2017 se numără: Afganistan, Belarus, Botswana, China, Egipt, India, Indonezia, Iran, Irak, Japonia, Malaysia, Nigeria, Coreea de Nord, Pakistan, Arabia Saudită, Singapore, Somalia, Sudan, Taiwan, Tailanda, Emiratele Arabe, SUA, Vietnam şi Yemen.
 
Iar dintre statele în care n-au avut loc execuţii, deşi legea nu le interzice sunt: Bahamas, Barbados, Cuba, Republica Democrată Congo, Etiopia, Guyana, Jamaica, Qatar, Trinidad şi Tobago, Uganda şi Zimbabwe.
 
 
citeste totul despre: