Catastrofă umanitară în Haiti. Un ofiţer român de la IGSU va conduce echipa care va evalua pagubele produse de uraganul Matthew FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ofiţer român de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va conduce echipa care va evalua pagubele produse de uraganul Matthew în Haiti. În acelaşi timp, colonelul Marius Dogean va coordona asistenţa internaţională, inclusiv ajutoarele pentru populaţia afectată.

Cu o experienţă în domeniul protecţiei civile de peste 15 ani, el a fost desemnat de Comisia Europeană drept şef al Echipei de protecţie civilă a Uniunii care va merge în Haiti pentru a evalua situaţia de la faţa locului şi pentru a stabili care sunt nevoile urgente,potrivit RADOR.

ONU a avertizat că ar putea dura câteva zile pentru a se stabili cu exactitate impactul şi consecinţele uraganului Matthew avut asupra regiunilor din Haiti. Autorităţile haitiene au anunţat că cel puţin 800 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma trecerii uraganului care a lovit marţi. Au început să fie livrate ajutoare, însă accesul în unele zone nu se poate face decât cu ajutorul elicopterelor sau pe cale maritimă. 

Uraganul  Matthew  a lăsat în urmă o adevărată catastrofă umanitară în Haiti: peste 900 de morţi şi 350.000 de oameni care au nevoie de ajutor, mulţi dintre aceşti nu mai au nici un adăpost deasupra capului. Potrivit ONG Care-France mulţi oameni au pierdut totul, au rămas doar cu hainele de pe ei.  ONU a anunţat că aceasta este cea mai mare criză umanitară de la cutremurul din Haiti de acum 6 ani.

Uraganul a lovit Haiti marţi, cu vânturi de până la 235 km/h şi ploi torenţiale. Aproximativ 61.500 de haitieni s-au refugiat în adăposturi. Cel puţin trei localităţi din regiunea de coastă de vest au anunţat fiecare zeci de victime. Primarul satului Chantal, din regiune, a anunţat moartea a 86 de persoane după ce copaci smulşi din rădăcini de furtună s-au prăbuşit peste case. Alte 20 de persoane din Chantal sunt date dispărute.

Statele Unite ale Americii au trimis vineri o navă militară de transport, USS Mesa Verde, cu 300 de soldaţi la bord, pentru a se alătura operaţiunilor de asistenţă oferite populaţiei după trecerea puternicului uragan Matthew de cei aproximativ 250 de militari şi 9 elicoptere americane care se află deja în Haiti. Nava dispune de echipamente pentru îndepărtarea dărâmăturilor — elicoptere grele şi buldozere — dar şi de cisterne pentru a livra apă proaspătă pentru populaţie şi de două blocuri operatorii pentru răniţi.

Alte două nave militare americane se află în zonă şi pot interveni în caz de nevoie: portavionul USS George Washington şi nava-spital USNS Comfort.

Matthew este cea mai puternică furtună care a lovit coasta de est a SUA după uraganul Sandy, din urmă cu patru ani. În faţa pericolului reprezentat de uraganul Matthew, autorităţile americane au hotărât să declanşeze evacuări în masă de-a lungul zonelor de coastă din Florida şi Georgia până în Carolina de Sud şi de Nord. 

Pagube materiale de 25 de miliarde de dolari în SUA

 După ce a făcut aproape 900 de victime în Haiti şi a lăsat în urmă importante pagube materiale şi scene de coşmar, cu străzi şi case inundate şi prăbuşite, copaci smulşi din rădăcini, uraganul Matthew a lovit coastele americane.

Sâmbătă, la ora 06:00 GMT, Matthew se afla în apropiere de Charleston (Carolina de Sud) şi de Savannah (Georgia). Uraganul şi-a pierdut din intensitate, fiind retrogradat până la categoria 2 pe scara Saffir-Simpson, cu vânturi care suflă cu viteza de până la 165 km/h, după ce la un moment dat era inclus în categoria maximă, 5, pe această scară.

"Persistă pericolul de producere a inundaţiilor (...) de-a lungul coastei de nord-est a Floridei, de-a lungul coastelor Georgiei, Carolinei de Sud şi ale Carolinei de Nord", conform Serviciului american de supraveghere a uraganelor (NHC).

Autorităţile din Carolina de Sud au dispus evacuarea mai multor mii de locuitori din calea furtunii.

"Experţii meteorologi au descris uraganul Matthew ca pe o furtună ce se produce o dată la 100 de ani", a declarat primarul din Jacksonville (Florida), Lenny Curry. Aproape jumătate dintre cei 850.000 de locuitori ai acestui oraş au fost, de asemenea, evacuaţi. "Cetăţenii noştri trebuie să fie în siguranţă. Prioritatea noastră este siguranţa publică", a adăugat el.

În Florida uraganul Matthew a făcut cinci victime: două femei şi-au pierdut viaţa din cauza copacilor doborâţi de vânt, o a treia din cauza unei crize cardiace, fără ca serviciile de salvare să poată interveni, iar un cuplu a murit din cauza emisiilor de monoxid de carbon ale unui generator din garajul în care s-au adăpostit de furtună.

Conform estimărilor, uraganul Matthew a produs pagube de 25 de miliarde de dolari în SUA, informează USA Today.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane din Florida s-au confruntat cu pene de electricitate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite