Cât de real este pericolul ca nord-coreenii să lovească Statele Unite ale Americii cu o rachetă balistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capacităţile militare actuale şi viitoare ale Coreei de Nord sunt 
printre cele mai profunde probleme de securitate naţională cu care se 
confruntă SUA FOTO Shutterstock
Capacităţile militare actuale şi viitoare ale Coreei de Nord sunt printre cele mai profunde probleme de securitate naţională cu care se confruntă SUA FOTO Shutterstock

După ce Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a efectua un nou test nuclear şi că va lansa rachete cu rază lungă de acţiune spre teritoriul american, au apărut şi întrebările dacă ţara chiar deţine capacitatea de a lovi Statele Unite şi dacă ar putea monta un focos nuclear pe rachetă.

Răspunsurile la aceste întrebări sunt „în teorie, poate, în practică probabil că nu“ şi „nu, nu încă“,  potrivit „The Christian Science Monitor“. Răspunsuri mai elaborate pot oferi experţi din interiorul şi din afara comunităţii americane de informaţii secrete, care s-au luptat decenii întregi pentru a înţelege programele de arme şi intenţia geopolitică a Coreei de Nord.

Capacităţile militare actuale şi viitoare ale Coreei de Nord sunt printre cele mai profunde probleme de securitate naţională cu care se confruntă SUA. O nouă urgenţă a apărut în această săptămână din cauza unor noi ameninţări ale regimului de la Phenian. O declaraţie dură a Coreei de Nord a descris Statele Unite drept „inamicul său de moarte“. Ei şi-au anunţat planurile pentru un al treilea test nuclear, dar şi pentru multe alte teste cu rachete cu rază lungă de acţiune, în lunile următoare.

„Încheierea conturilor cu SUA trebuie să se facă prin forţă, nu prin cuvinte, pentru că legea junglei este regula de supravieţuire“, a spus într-o declaraţie Comisia Naţională a Apărării din Coreea de Nord.

Când vine vorba de capacităţile rachetei balistice, oficialii americani de informaţii spun despre Coreea de Nord că tinde să fie cât se poate de neinteresante.

„Coreea de Nord continuă să aibă în plan dezvoltarea, producţia şi desfăşurarea de rachete balistice tot mai sofisticate şi cu o rază tot mai lungă de acţiune“, se menţionează într-un raport din 2012 al Biroului Central Naţional de Spionaj, privind evoluţiile tehnologice care pot deveni un pericol.

Cu toate acestea, unii oficiali de top au părut a fi mult mai îngrijoraţi în declaraţiile lor publice. În ianuarie, la câteva săptămâni după ce Coreea de Nord a plasat cu succes un satelit pe orbită cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, avertiza: „Coreea de Nord tocmai a lansat o rachetă. E o rachetă balistică intercontinentală, pentru numele Lui Dumnezeu. Asta înseamnă că are capacitatea de a lovi Statele Unite ale Americii“, a spus el.

Predecesorul lui Panetta, Robert Gates, a avertizat că nord-coreenii ar putea avea rachete capabile să ajungă pe continentul american până în 2015 sau 2016. Teoretic, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear ar putea ajunge până în Alaska sau Hawaii, potrivit unei analize de la Centrul pentru Studii de  Neproliferare.

Dar lansările anterioare efectuate în 2006 şi în 2009 au fost un eşec, ridicând întrebări despre fiabilitatea tehnologiei. În plus, aceasta este o rachetă cu combustibil lichid, adică trebuie să stea pe rampa de lansare ore bune, poate chiar zile, pentru alimentare. Astfel, ea ar deveni o ţintă uşoară, comentează publicaţia citată.

Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare, iar acum spune că îl planifică pe al treilea. Posibilitatea de a produce o explozie nucleară nu este chiar acelaşi lucru ca şi capacitatea de a produce un dispozitiv suficient de mic care să se potrivească pe partea superioară a unei rachete, spun experţii.

După cum s-a menţionat într-un raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului, este posibil ca un om de ştiinţă pakistanez, A.Q. Khan, să fi oferit Coreei de Nord aceeaşi tehnologie chineză pentru o armă nucleară mică, pe care i-a dat-o Libiei şi Iranului. Cei mai mulţi experţi, însă, consideră că oamenii de ştiinţă din Coreea de Nord nu au fost încă în stare să micşoreze tehnologia lor nucleară într-un pachet suficient de mic pentru a fi ataşat unei rachete.

Ultimele teste cu rachete au fost maximizate, dar ei nu au explodat niciodată un focos nuclear real, potrivit analistului Markus Schiller. Astfel, preocupările legate de testele lor cu rachete sunt exagerate, spune Schiller.

„Fiecare lansare epuizează arsenalul limitat din Coreea de Nord, fără să le ofere o experienţă reală în urma acestor teste. Din moment ce scopul lansării pare a fi politic, Statele Unite şi alte naţiuni ar trebui să le minimalizeze sau chiar să le ignore“, consideră el.

Dar nu toţi experţii sunt atât de optimişti. Spre exemplu, Marina sud-coreeană a reuşit să recupereze în decembrie o rachetă aparţinând Coreei de Nord. Aceasta părea să reflecte tehnologie străină.
„A existat o tendinţă de a subestima ceea ce Coreea de Nord poate face în spaţiu şi pe teren şi ce poate face cu tehnologia, în general“, a spus Jeffrey Lewis, director al Programului de Neproliferare CNS pentru Asia de Est.

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite