Cât de eficient este scutul antirachetă Iron Dome împotriva tirurilor Hamas? Ce arsenal are gruparea din Fâşia Gaza VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Câtă eficienţă reală are scutul Iron Dome împotriva rachetelor Hamas? În ultimele schimburi de tiruri, scutul a doborât între 85% şi 90% dintre rachetele trimise spre zone populate.  O apărare aproape ermetică, când salvele au implicat un număr mic de rachete lansate simultan, scrie Jerusalem Post într-o analiză a potenţialelor vulnerabilităţi ale interceptorului.

Oficialii de securitate şi de informaţii atrag de mult timp atenţia că gruparea libaneză Hezbollah are capacitatea să lanseze 1.000 de rachete zilnic, un volum ce ar putea surclasa scutul Iron Dome. Este unul din motivele pentru care armata israeliană a fost mereu prudentă în privinţa Hezbollah care dispune de peste 150.000 de rachetele, din care un număr semnificativ sunt avansate.

Dar ce se poate spune despre Hamas? A dobândit Hamas capacitatea de a copleşi Domul?

Pe parcursul războiului din 2014 din Gaza, Hamas a trimis aproape 4.000 de rachete spre Israel în 50 de zile. Maximul de rachete lansate într-o zi a fost de 200, şi nu toate simultan. Atunci gruparea a fost capabilă să tragă susţinut peste 100 de rachete zilnic doar timp de două săptămâni.

Atunci majoritatea au ţintit spre coridorul Gaza întrucât Hamas avea un număr limitat de rachete de rază lungă care să lovească până la Tel Aviv. 

Totuşi marţi şi miercuri au părut să aibă capacitatea de a trage peste 100 de rachete în doar câteva minute, din care o parte importantă asupra Tel Aviv.

Asta arată un salt al capabilităţilor Hamas- atât în privinţa cantităţii de rachete ce pot fi trimise spre Tel Aviv cât şi a capacităţii de a trage simultan un număr mare de rachete. Până acum s-a ştiut de capabilitţile Hezbollah, nu şi ale Hamas considerată destul de slab dotată prin comparaţie.

Asta nu înseamnă că scutul Iron Dome ar fi mai puţin eficient, dimpotrivă, el a respins majoritatea rachetelor riscând să ajungă la populaţia civilă. Problema importantă este dacă estimările serviciilor de informaţii israeliene sunt corecte, şi anume că Hamas nu are decât câteva sute de rachete capabile să atingă Tel Aviv şi stocul său e aproape de epuizare.

Dacă însă gruparea are mai multe, strategii militari şi oficialii israelieni trebuie să aibă asta în vedere când vor decide fie să escaladeze cu ofensivă terestră, fie să caute mijloace de încetare a focului.

În plus, armata israeliană trebuie să reconsidere ritmul în care să acţioneze într-un conflict cu Hezbollah, nu mai spunem de Iran, care dispun de rachete cu rază lungă de acţiune şi de precizie mare, scrie Jerusalem Post.

Lucrurile par să se fi schimbat din 2014, când militanţii se chinuiau în tunele şi aruncau rachete rudimentare, acum Hamas dovedind mai multă hotărâre, eficienţă, transmiţând ultimatumuri Israelului şi lovind cu salve de peste 100 de rachete, remarcă The Guardian.

Ce este clar este că Hamas şi-a mărit arsenalul la scară mai mare decât s-a crezut. Anul trecut Hamas a detaliat pentru Al Jazeera modul cum îşi procură armele, o mişcare neobişnuită ce pare menită să demonstreze că şi-au consolidat continuu arsenalul, probabil cu ajutorul Iranului şi Siriei,  în ciuda eforturilor Israelului şi Egiptului la graniţa sudică a Fâşiei Gaza.

Un aspect ce poate cântări mult - dacă Israelul purcede ca şi anterior la incursiuni terestre cu tancuri - este faptul că Hamas deţine şi rachete Kornet anti-tanc de precizie mare - acelaşi tip de sistem de apărare folosit de Hezbollah împotriva armatei israeliene în al doilea război libanez (2006). O asemenea rachetă a ţintit duminică un vehicul israelian în preajma graniţei cu Gaza. O a doua a fost trasă miercuri asupra unei maşini de teren omorând o persoană şi rănind grav alte două.

Un traficant de arme din Gaza dezvăluia în septembrie 2020 pentru Al-Monitor, sub condiţia anonimatului, că „facţiunile militare din Gaza, conduse de Hamas, deţin tipuri diferite de rachete iraniene R-160 şi Fajr-5 cu o rază de acţiune de 100 de kilometri . Ele mai au drone şi rachete antitanc şi rachete sol-aer lansate de pe umeri produse de Rusia. De asemenea, intenţionează să achiziţioneze rachete chinezeşti C-704, rachete anti-nave cu o rază de acţiune de 35 de kilometri şi sisteme radar pentru rachete ghidate. ”

Sursa a adăugat: „Armele cerute în Gaza sunt rachetele Grad, o rachetă Katiuşa modenizată cu o rază de acţiune de 40 de kilometri, explozibili anti-blindate, centuri explozive, grenade de mână cu o rază de acţiune de 150 de metri, rachete pentru lansare de grenade  şi mitraliere antiaeriene. ”

Potrivit The Guardian, un purtător de cuvânt al armatei a dezvăluit că se fac planuri pentru operaţiune terestră ce urmează a fi prezentată şefilor mililtari şi apoi eventual propusă guvernului israelian.

Israelul a ucis patru comandaţi înalţi Hamas şi peste 10 agenţi, Cel puţin 67 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza din care 16 copii a spus ministerul sănătăţii din enclavă. 7 civili au murit în Israel, între care şi un copil de cinci ani în oraşul de graniţă Sderot.

Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul. Ce ţări îl mai deţin FOTO VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite