Castel nazist, transformat în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În edificiul denumit poetic "Cântec de pasăre" erau pregătite elitele naţional-socialismului Un monument al megalomaniei naziste a fost scos de la naftalină după 70 de ani pentru a fi

În edificiul denumit poetic "Cântec de pasăre" erau pregătite elitele naţional-socialismului

Un monument al megalomaniei naziste a fost scos de la naftalină după 70 de ani pentru a fi transformat în muzeu şi centru de documentare. "Castelul naţional-socialist" Vogelsang, cu o arhitectură preponderent medievală, a fost construit în anii "30. Clădirea era sediul unei şcoli pentru formarea elitelor naziste.

Situat în pădurea Eifel din vestul Germaniei, castelul este o mărturie în piatră a pericolului pe care îl reprezintă în orice epocă îndoctrinarea ideologică. Construit pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, Vogelsang este un amestec de stiluri arhitectonice.

Deşi predomină elementele medievale, arhitecţii lui Hitler au inclus simboluri ale antichităţii greceşti şi romane, precum şi creştine sau din legendele germane. Toate însă impregnate cu noi semnificaţii, care să servească pseudofilosofiei naziste. "Camera de cult" şi "Casa cunoaşterii" Întregul edificiu cuprinde săli de clasă, biblioteci, un bazin de înot, terenuri şi dormitoare.

Fiecare are un nume atent ales:
"Camera de cult", "Casa cunoaşterii" sau "Holul de onoare".

Colegiul a fost închis odată cu izbucnirea conflictului din 1939, fiind transformat în spital. După încheierea războiului, a fost preluat de britanici. Aceştia, la rândul lor, "l-au pasat" belgienilor. Se cunosc foarte puţine lucruri despre studenţii care au învăţat aici.

Se presupune că mulţi au murit în război.

Erau cunoscuţi sub denumirea de "Junker", un termen medieval ce desemna o categorie nobiliară, şi era menit să evoce elitismul şi originile străvechi ale rasei ariene. Candidaţii ideali erau tinerii între 25 şi 30 de ani, preferabil însuraţi. Dacă erau burlaci, se considera că nu prea erau de încredere. Studiile universitare nu erau necesare. În schimb, aptitudinile sportive erau la mare preţ. Băieţii care purtau ochelari erau respinşi din start.

Elitele lui Hitler nu prea citeau

Prima generaţie de tinere speranţe ale Fuehrer-ului a venit la castel în 1937. Au fost aleşi 400 de studenţi pentru cursurile ce urmau să se întindă pe o perioadă de trei ani. Vogelsang nu a fost singura şcoală de acest gen. O alta funcţiona în Bavaria, iar a treia era pe teritoriul actual al Poloniei.

Obiectivul lor era să furnizeze oameni bine pregătiţi pentru funcţiile de conducere şi cele administrative al Partidului Nazist. Dar, cum socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă, tinerii aspiranţi s-au dovedit a fi "cam înceţi la minte". Potrivit unor documente, mulţi se plângeau de lecturile prea grele. Motiv pentru care vasta bibliotecă din castel a rămas necercetată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite