„Cârtiţa” FBI în interiorul WikiLeaks. Adolescentul care l-a „săpat” din interior pe Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigurdur Thordarson a fost un apropiat al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. FOTO: wired.co.uk
Sigurdur Thordarson a fost un apropiat al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. FOTO: wired.co.uk

Sigurder Thordarson este primul activist WikiLeaks care a „întors armele” şi a început să lucreze ca agent sub acoperire pentru Biroul Federal de Informaţii, căruia i-a furnizat informaţii din interior timp de aproape doi ani.

„Siggi” - cum îi spun apropiaţii - nu regretă ceea ce a făcut şi se consideră primul om care a scurs informaţii despre organizaţiile specializate în aşa ceva. Într-adevăr, tânărul care are acum 20 de ani este primul activist despre care se ştie că a schimbat taberele şi a trecut de partea guvernelor. 

Atunci când avea 18 ani şi lucra în cadrul WikiLeaks, tânărul islandez a fost recrutat de FBI la propria solicitare. Agenţia i-a cerut informaţii despre Julian Assange, fondatorul şi liderul organizaţiei.

Până la finalul operaţiunii de colectare de informaţii, „Siggi” le dăduse anchetatorilor un terabyte de date despre Assange, printre care „pagini întregi de arhive cu conversaţii, mii de fotografii, fişiere video, documente video et cetera et cetera”, după cum povesteşte tânărul în primul său interviu, acordat postului american ABC News.

Thordarson spune că nu regretă nimic, dar nu dă prea multe lămuriri legate de motivele care l-au determinat să treacă din tabăra activiştilor în cea a guvernului. Se ştie că el a fost plătit cu 5.000 de dolari timp de mai multe luni. 

În replică, WikiLeaks a transmis că rolul lui Thordarson în organizaţie a fost „exagerat” de presă, confirmând doar că acesta a „îndeplinit câteva solicitări minore pentru organizaţie, la fel ca alte sute de voluntari din întreaga lume”. 

Sigurdur Thordarson wikileaks

Sigurdur Thordarson a fost un apropiat al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. FOTO: abcnews.com

În contextul încercărilor fără încetare ale autorităţilor americane de a persecuta WikiLeaks, nu este surprinzător că FBI ar încerca să abuzeze de acest tânăr cu probleme şi să-l implice într-o manieră într-un nou efort de persecutare a personalului WikiLeaks. Există dovezi că FBI l-a forţat şi l-a plătit pe acest tânăr pentru a-l face să coopereze. 

comunicat WikiLeaks

Totul a început în august 2011, când tânărul a trimis un e-mail Ambasadei SUA din Islanda pentru a anunţa că „ar putea deţine informaţii despre o anchetă penală aflată în curs de desfăşurare în SUA”. Cineva de la ambasadă l-a sunat câteva ore mai târziu şi, atunci când Siggi a explicat că informaţiile pe care le deţine vizează WikiLeaks, i s-a răspuns că SUA nu au în curs o anchetă împotriva organizaţiei. 

„I-am spus că amândoi ştim că asta nu este adevărat”, continuă tânărul. În aceeaşi zi, el a fost invitat la ambasadă. A avut o întâlnire cu un expert în securitate, urmată de încă una o zi mai târziu. „Atunci a sugerat să facem o plimbare”, îşi aminteşte islandezul. 

„Am mers spre centrul oraşului Reykjavik şi probabil că am înconjurat fiecare clădire de acolo până ne-am oprit la un hotel din centrul oraşului. Acolo, am fost condus într-o sală de conferinţe.” Acolo, expertul în securitate al ambasadei a plecat, lăsându-l pe Thrordarson cu doi bărbaţi despre care acesta spune că erau agenţi FBI. 

Sigurdur Thordarson wikileaks

Sigurdur Thordarson a fost un apropiat al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. FOTO: wired.co.uk

„Mai întâi, mi-ai cerut dovezi că sunt cine spun că sunt şi le-am dat acte. Apoi m-au întrebat ce fac pentru organizaţie, le-am explicat”, spune tânărul. 

Thrordarson a devenit membru WikiLeaks în februarie 2010, dar a fost avansat după ce mai mulţi membri-cheie ai organizaţiei au plecat, în septembrie 2010. I s-a dat în grijă coordonarea canalului de chat de pe IRC al organizaţiei, considerat o „poartă” pentru voluntarii şi sursele care voiau să contaccteze WikiLeaks. 

În următoarele luni, el a păstrat contactul cu agenţia printr-un om de legătură, cu care comunica prin e-mailuri, dar a şi avut câteva întâlniri cu agenţi FBI în Europa şi o dată la Washington. Thordarson a furnizat jurnaliştilor câteva dintre aceste e-mailuri. În unele răspunsuri de la FBI, agenţia îi mulţumeşte „cârtiţei”, alte mesaje din partea acestuia rămân însă ignorate şi fără răspuns, potrivit ABC News. 

În câteva rânduri, tânărul întreabă de banii pe care are impresia că agenţia îi datorează pentru informaţiile pe care le furnizează. Potrivit lui Thordarson, cei 5.000 de dolari primiţi de la guvern nu reprezintă o mită, ci pur şi simplu o compensaţie pentru orele de muncă pe care le-a pierdut din cauza întâlnirilor cu agenţii federali. 

Decizia de a „întoarcele armele” a fost alimentată de faptul că a ajuns să creadă că „Assange este vinovat de ceva, dar nu ştiu dacă de fapte penale”. 

Ulterior, Thordarson a spus că a luat această decizie pentru că nu a vrut să participe „la operaţiuni de hacking ilegal împotriva guvernelor/corporaţiilor doar pentru ca WikiLeaks să aibă ce să dezvăluie”. De cealaltă parte, un alt activist care a lucrat cu tânărul islandez susţină că, de fapt, acesta insista ca organizaţia să se implice în hacking. 

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE


Wikileaks: Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia

Fostul consultant informatic al NSA Edward Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia dacă Statele Unite vor continua să „hărţuiască“ ţările care au legătură cu acest caz, anunţă organizaţia WikiLeaks, citată de AFP.


Julian Assange: WikiLeaks este „mai puternic decât în urmă cu doi ani“

Site-ul WikiLeaks este „mai puternic astăzi decât în urmă cu doi ani“ şi a reuşit să reziste la embargoul bancar impus de Statele Unite cu ajutorul sprijinului internaţional, a declarat Julian Assange.


Islanda ordonă companiilor Visa şi MasterCard să deblocheze plăţile către WikiLeaks

Curtea Supremă a ordonat miercuri partenerului din Islanda al celor doi giganţi din domeniul serviciilor financiare, Visa şi MasterCard, să deblocheze donaţiile pentru site-ul de informaţii WikiLeaks, închise în 2010.


Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, către Eric Schmidt, preşedinte Google: „Nu ne-ar strica informaţii de la Google“

Preşedintele celui mai mare motor de căutare din lume şi fondatorul WikiLeaks au avut o întrevedere secretă în 2011. Conversaţia dintre cei doi a durat aproximativ 5 ore, timp în care au vorbit despre orice, inclusiv despre cum Assange ar vrea informaţii pe care le deţine Google.


Wikileaks: Evreii din republicile sovietice Moldova şi Ucraina tranzitau România, în drum spre Israel

Evreii din republicile sovietice Moldova şi Ucraina, care doreau să emigreze în Israel, tranzitează teritoriul României, în număr mic, dar constant, potrivit unei telegrame trimise pe data de 23 mai 1973 de ambasada SUA la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington şi în care oficialii americani citau declaraţiile unui reprezentant al companiei aviatice israeliene El Al.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite