Carrefour, un oraş uitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de cinci zile de aşteptare, disperaţi că nu le soseşte niciun ajutor, mii de localnici au plecat pe jos către Port-au-Prince.

La Carrefour, nimeni nu i-a văzut încă pe responsabilii ONU din Haiti şi căştile lor albastre. Nimeni nu a zărit vreun camion venind să distribuie apă, nimeni nu a văzut bucătăriile de campanie trimise de Republica Dominicană. Acest orăşel pe care haitienii îl numesc „Kafu" s-a aflat, la 12 ianuarie, în epicentrul seismului. Astăzi, se află în epicentrul uitării. De-abia la 16 ianuarie un contingent de pompieri dominicani a reuşit să ajungă aici, în acest oraş aflat pe versantul unui munte, la circa 15 kilometri distanţă de Port-au-Prince.

Pompierii dominicani au plecat spre capitală, după ce eforturile lor de a mai găsi supravieţuitori printre ruinele din Carrefour s-au dovedit zadarnice. În plus, le-a fost teamă să nu cadă pradă furiei localnicilor, nemulţumiţi că nimeni nu le aduce ceva de mâncare.

Misiunea oricărei echipe de intervenţie ar fi, de altfel, extrem de dificilă, pentru că ruinele blochează accesul către orice. În absenţa unor forţe de menţinere a ordinii, supravieţuitorii au înălţat pe puţinele străzi rămase întregi baricade din pneuri cărora le-au dat foc.

După mai bine de cinci zile de aşteptare, disperaţi că nu le soseşte niciun ajutor, mii de localnici au plecat pe jos către Port-au-Prince, traversând muntele, în speranţa că vor găsi ceva de mâncare şi apă.

Dar cei mai mulţi dintre ei refuză să-şi părăsească ruinele şi continuă să spere că cineva va veni pentru a-i ajuta măcar să-şi îngroape morţii. Un bilanţ provizoriu arată că acolo au murit cel puţin 15.000 de persoane. Elizabeth Byrns, purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU de coordonare a Afacerilor umanitare de la Geneva, a confirmat gravitatea situaţiei din regiune şi a cerut ţărilor implicate în acordarea de asistenţă să dea atenţie şi oraşului Carrefour. Pentru moment, însă, misiunile de salvare şi cooperarea internaţională se restrâng la zone, şi acelea limitate, din capitala Port-au-Prince.

Însă există mii de alţi haitieni care au aceeaşi nevoie disperată de ajutor. Uitaţi printre rămăşiţe de clădiri şi cadavre, ei riscă să piară, la rândul lor, de foame, de sete sau din cauza unor epidemii ce stau să izbucnească. De mai bine de trei decenii încoace, populaţia din Haiti este decimată de catastrofe naturale şi tragedii sociale: seisme, uragane, foamete ori atrocităţile comise de dinastia Duvalier. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite