Care este secretul celui mai rapid proces de vaccinare anti-COVID-19 din lume?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Succesul campaniei de vaccinare în Israel este pus pe seama sistemului său performant de sănătate
Succesul campaniei de vaccinare în Israel este pus pe seama sistemului său performant de sănătate

Guvernele din întreaga lume se uită cu invidie la Israel, ţara care a reuşit să vaccineze, până la sfârşitul acestei săptămâni, 950.000 de oameni, adică peste 10% din populaţie, cu mult mai mult decât, de exemplu, Marea Britanie, care a început vaccinarea cu aproape două săptămâni mai devreme.

Premierul Benjamin Netanyahu le-a promis israelienilor că ţara lor va fi prima care „va ieşi” din pandemie şi le-a cerut cetăţenilor săi să coopereze.

Cu un ritm de vaccinare de 7 zile din 7, timp de 24 de ore pe zi, angajaţii din sănătate administrează prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech la o medie de 150.000 de oameni pe zi - aproape 2% din populaţie zilnic.

Persoanele de peste 60 de ani, lucrătorii din domeniul sănătăţii, îngrijitorii şi persoanele cu risc crescut au prioritate.

Mass-media locală a anunţat că au fost încheiate acorduri cu Pfizer şi Moderna pentru a procura încă câteva milioane de doze pentru începutul anului 2021, esenţial pentru ca vaccinarea să menţină ritmul.

Cum a realizat Israelul cel mai rapid proces de vaccinare din lume?

Israelul are unele avantaje naturale, fiind o ţară relativ mică, atât din punct de vedere geografic, cât şi al populaţiei. Totuşi, multe alte ţări au aceleaşi caracteristici, nu şi aceleaşi performanţe în materie de vaccinare anti-Covid.

Succesul iniţial al Israelului este, de asemenea, atribuit sistemului său de sănătate, care datează dinainte chiar de crearea statului şi care este aproape complet digitalizat.

Toţi cetăţenii săi de peste 18 ani sunt obligaţi să se înregistreze la agenţiile de asigurări guvernamentale, iar medicii militari au fost chemaţi şi ei să ajute.

Campanie puternică antivaccinişti

În tandem, guvernul a lansat o campanie puternică împotriva dezinformării antivacciniştilor, notează „The Guardian“

Ministerul Justiţiei a solicitat cu succes Facebook să elimine patru grupuri care au publicat „conţinut conceput pentru a induce în eroare despre vaccinurile împotriva coronavirusului”.

Cetăţenii sunt, de asemenea, încurajaţi să se vaccineze de către oficialii care vorbesc despre perspectiva unui „paşaport verde”, un document care ar permite persoanelor vaccinate să mănânce în restaurante, să călătorească liber şi să fie scutite de carantină.

Cu toate acestea, deoarece nu există dovezi că vaccinurile reduc transmiterea, ideea a fost întâmpinată cu scepticism. Există şi o dimensiune politică a campaniei de vaccinare, ţinând cont că Israelul organizează pe 23 martie alegeri parlamentare anticipate, al patrulea scrutin în ultimii doi ani, din cauza disensiunilor din coaliţia de guvernare, care au culminat cu imposibilitatea adoptării bugetului de stat. Premierul Netanyahu are oportunitatea unui  stimulent masiv pentru a readuce Israelul într-o stare de relativă normalitate în următoarele trei luni, ca să poată revendica apoi creditul corespunzător pentru redobândirea sa.

La începutul acestei luni, după ce Pfizer a publicat rezultate preliminare pozitive, Netanyahu a spus că a lucrat „non-stop” pentru a încheia un acord, inclusiv efectuarea de apeluri către CEO-ul companiei la ora 02.00 noaptea.

Mulţi israelieni au fost dezamăgiţi de răspunsul guvernului lor la criza de până acum. Ţara se află pentru a treia oară în carantină, iar autorităţile sunt acuzate că au ratat şansa de a menţine rata infectărilor scăzută.

Milioane de palestinieni care trăiesc sub controlul israelian în Cisiordania ocupată şi Gaza nu sunt incluşi în acţiunile de vaccinare, ceea ce duce la acuzaţii privitoare la obligaţiile morale, umanitare şi legale.

În timp ce coloniştii israelieni care trăiesc în Cisiordania sunt deja vaccinaţi, palestinienii din jurul lor ar putea fi nevoiţi să aştepte luni de zile până să le vină rândul.

Oficialii palestinieni speră să obţină ceva măcar printr-un parteneriat condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numit COVAX.

Cu toate acestea, Gerald Rockenschaub, şeful biroului OMS Ierusalim, a anunţat deja că mai „devreme de jumătatea anului 2021” aceste vaccinuri nu vor fi disponibile pentru distribuirea lor în teritoriile palestiniene.

Oficialii israelieni au sugerat că ar putea oferi vaccinurile în plus palestinienilor, dar că Autoritatea Palestiniană nu a cerut oficial ajutor.

Gisha, un grup pentru drepturile israeliene, a declarat că cooperarea dintre autorităţile palestiniene şi comunitatea internaţională „nu absolvă Israelul de responsabilitatea sa faţă de palestinienii aflaţi sub ocupaţie”.

Disparitatea nu reprezintă doar un microcosmos puternic a ceea ce se întâmplă la nivel global - cu ţări mai bogate şi mai puternice care trebuie vaccinate mai întâi - dar ar putea afecta şi capacitatea Israelului de a ieşi din pandemie.

Mii de palestinieni din Cisiordania lucrează în Israel şi în aşezările evreieşti, încetinind astfel calea ţării către imunizarea de grup.

Alte ţări care fac progrese rapide

Bahrain, o ţară din Golf, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, se află pe locul doi, 3% din populaţia sa primind deja o doză de vaccin. Alte state mici şi bogate din regiune, cum ar fi Kuweitul, ar putea, în curând, să ajungă din urmă cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite