Care este motivul pentru care se spune că statul Kiribati este primul care va dispărea de pe harta lumii

Care este motivul pentru care se spune că statul Kiribati este primul care va dispărea de pe harta lumii

Clădirea Parlamentului din Kiribati FOTO Shutterstock

Pierdute în mijlocul Oceanului Pacific, insulele care formează arhipelagul Kiribati sunt în pericol de dispariţie, din cauza creşterii nivelului apei, ca urmare a schimbărilor climatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest stat, care este compus din 33 de insule din care 20 locuite, se întinde pe 811 kilometri pătraţi, o suprafaţă mai mică decât cea a unor oraşe precum Londra sau Ciudad de Mexico.
 
Însă în unele părţi, densitatea populaţiei este extremă.În capitala Tarawa locuieşte peste jumătate din întreaga populaţie a republicii Kiribati. 
 
Nu numai că este una dintre cele mai mici şi izolate state din lume, dar Kiribati este şi printre cele mai vulnerabile zone în faţa temperaturilor globale în creştere.
 
Este de aşteptat ca insulele sale să fie scufundate de ocean în următorii 10 sau 15 ani, lăsând fără locuinţe peste 100.000 de oameni.
 
Viitorul incert al locuitorilor din Kiribani i-a determinat pe mulţi să se întrebe ce se va întâmpla cu aceştia după ce insulele vor dispărea. 
 
FOTO Shutterstock 
 
De ani de zile, autorităţile din Kiribati i-au alertat le liderii mondiali în legătură cu soarta naţiunii lor, ai cărei locuitori vor fi forţaţi în curând să-şi părăsească căminele.
 
Potrivit unui studiu al Fundaţiei pentru dreptatea din domeniul mediului (EJF), realizat în 2017, schimbările climatice vor crea cea mai mare criză a refugiaţilor pe care lumea a avut-o vreodată, în următorul deceniu.
 
Deşi insulele au printre cele mai mici amprente de carbon din lume, acestea suferă consecinţele schimbărilor climatice în mod disproporţionat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: