Care este cel mai sigur loc din avion în cazul unui accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Numeroşi călători îşi aleg locul în avion din raţiuni de securitate. Dacă unii aleg să stea în faţă, alţii preferă locurile din spate. Amatorii scaunelor din apropierea ieşirilor de urgenţă nu lipsesc nici ei. Dar cât de sigure sunt aceste alegeri?

Prima victimă a unui accident aviatic este americanul Thomas Etholen Selfridge, care a murit la vârsta de 26 de ani, la 17 septembrie 1908, în urma unui test eşuat al unui prototip de avion numit Wright Flyer III. De atunci, teama de zbor a devenit o realitate, iar siguranţa la bordul avionului o preocupare constantă. Dacă unii pasageri optează pentru locurile din faţă, alţii preferă locurile din spate. Amatorii scaunelor din apropierea ieşirilor de urgenţă nu lipsesc nici ei. Dar cât de sigure sunt aceste alegeri?

În faţă

Locurile din faţă sunt considerate cele mai confortabile: au mai mult spaţiu între ele, asigură mai multă linişte şi sunt apropiate de uşa aparatului de zbor. Dar mai mult confort nu înseamnă automat mai multă securitate. Conform unor studii realizate de revista de ştiinţă Popular Mechanics şi publicaţia Time, pasagerii de la clasa întâi au cele mai puţine şanse de a scăpa teferi în urma unei prăbuşiri sau coliziuni pe pistă.

La mijloc

Locurile situate în zona aripilor sunt de asemenea confortabile, atât ca spaţiu, cât şi pentru siguranţa mai mare oferită în timpul turbulenţelor. Totuşi, în această zonă se află rezervoarele de combustibil, care riscă să ia foc în cazul unei coliziuni. Potrivit Popular Mechanics, şansele de supravieţuire ale călătorului din zona de mijloc a avionului sunt cu 7% mai mari în comparaţie cu cele ale călătorului din faţă.

În spate

Pasagerii din spate au un zbor mai puţin agreabil, pentru că resimt mai tare turbulenţele şi zgomotul motoarelor. În schimb, au şanse mai mari de supravieţuire într-o situaţie de urgenţă, pentru că în general accidentele se produc în momentul decolării sau aterizării şi zona din faţă este cea mai expusă.

În apropierea ieşirilor de urgenţă?

Locurile de lângă ieşirile de urgenţă sunt cele mai căutate, atât din motive de spaţiu, cât şi de siguranţă. Însă nu oricine este ales să stea în aceste locuri. Companiile preferă de regulă persoane capabile să ajute echipajul într-o posibilă situaţie de evacuare. Prin urmare, vârstnicii sau adulţii însoţiţi de copii nu sunt repartizaţi pe aceste locuri.

Consultând date ale Administraţiei Federale a Aviaţiei (AFA), Time ajunge la concluzia că cele mai sigure locuri sunt cele de pe scaunele din mijloc din spatele avionului.

Indiferent de calcule, istoria prăbuşilor arată că de regulă supravieţuirea în cazul unui accident aviatic nu depinde de loc, ci de natura lui, notează portalul Sputnik News, referindu-se la incendiul izbucnit la bordul unui avion care a aterizat de urgenţă recent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

În total, 41 de pasageri din cei peste 70 ai avionului au murit în acest incendiu, majoritatea având locuri în spate, unde uşa a rămas blocată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite