Care sunt destinaţiile turismului extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violentele favele braziliene, periculosul Cernobîl, terifiantele lagăre naziste devin destinaţii de succes pentru agenţiile de turism.

Relaxarea pe o plajă mediteraneeană sau exotică, destinderea pe pârtiile de schi din Alpi, un weekend romantic la Paris sau Veneţia ori la shopping în Milano şi Londra, colindarea muzeelor şi a străzilor pline de istorie ale unor capitale culturale ca Roma, Florenţa, Barcelona ori Sevilla, excursiile în marile parcuri de distracţie nu mai sunt suficiente pentru mulţi turişti occidentali şi nu numai.

Aceştia sunt atraşi însă în număr tot mai mare de „slumming", adică vizitarea favelelor din Brazilia, ghetourilor din Africa de Sud, cartierelor sărace din metropolele Indiei, ori de fantoma nucleară Cernobîl. Experienţa unei nopţi petrecute în celula unei închisori de securitate maximă, ca un adevărat puşcăriaş, ori a descoperirii inumanelor lagăre naziste de exterminare este, de asemenea, din ce în ce mai populară.

Turismul în „favelas"

Plajele însorite, femeile frumoase, Carnavalul, uriaşa statuie a lui Iisus fac din Rio de Janeiro cel mai vizitat oraş din emisfera sudică, înregistrând peste 1,5 milioane de turişti străini în 2010. Oraşul are însă şi realitatea sordidă a peste 100 de favele, cartiere mărginaşe stăpânite de bandele violente ale narco-dictatorilor, în care trăiesc într-o sărăcie lucie aproape două milioane de oameni. Autorităţile locale stingherite recomandă categoric turiştilor să le evite pentru a nu fi jefuiţi ori răpiţi.

Cernobîl, destinaţie pentru aventurieri



Încă din anii '90, favelele au început să atragă mii de turişti occidentali curioşi să experimenteze aerul tare al străzilor dominate de bandele înarmate de traficanţi. Acum sunt zeci de agenţii care se întrec în a le oferi turiştilor „aventura" unei vizite de câteva ore într-o favelă, în schimbul a câtorva zeci de dolari. Unele asigură transportul în microbuze private însoţite de bodyguarzi, altele se bazează pur şi simplu pe înţelegeri cu traficanţii.

Un jurnalist brazilian a stârnit anul trecut un adevărat scandal după ce a făcut un reportaj sub acoperire într-un tur în care turiştii se puteau fotografia cu traficanţii înarmaţi, cumpărau sau chiar făceau pe plasatorii de cocaină. Acest „safari al mizeriei" a fost denunţat drept imoral, unele organizaţii cerând poliţiei interzicerea tururilor, considerându-le o jignire în plus pentru săracii care sunt expuşi pentru distracţia bogaţilor.

Modă de peste un secol

Acest tip de turism nu a fost totuşi inventat în ţările Lumii a Treia de astăzi. Încă de pe la 1880, locuitorii bogaţi ai Londrei sau New York-ului făceau "slumming", adică mergeau în cartierele mărginaşe („slum" în engleză) pentru a vedea condiţiile execrabile de viaţă ale marginalizaţilor.

image

Auschwitz-Birkenau, transformat într-un „Disneyland“



În prezent au apărut şi amatori mai radicali, care se aventurează pe cont propriu în cele mai periculoase astfel de locuri pentru "trofeul" unei fotografii sau pentru excesul de adrenalină. Inclusiv în Bucureşti se vorbeşte de tineri teribilişti, care merg noaptea, având în buzunare câteva bancnote sau un celulari vechi, în cartierul Ferentari, în căutarea unei amintiri de neuitat.

Turism la Cernobîl

Vizitarea oraşului abandonat Pripiat de lângă Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, pare a fi ultimul răcnet al acestei mode, după ce mai multe studii ştiinţifice au indicat că nivelul de radioactivitate din zonă nu mai reprezintă un pericol ca în urmă cu 25 de ani. Cu condiţia ca expunerea să nu fie mai mare de câteva ore.

Praful şi vegetaţia crescută de unde te aştepţi mai puţin, păpuşi aruncate pe jos, cărţile din Şcoala nr. 1 din Pripiat sau câteva măşti de gaze formează toate un tablou mai mult decât dezolant, dar care a devenit o mină de aur. Peste 5.000 de turişti străini din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, ţările scandinave, Polonia, dar şi Australia şi Canada au fost în 2007 clienţi ai agenţiilor de turism din Kiev care organizează tururi în zonă, contra a câteva sute de dolari sau euro.

image

O noapte la Alcatraz, de la 60 de dolari



În 2009, revista „Forbes" a declarat Cernobîlul cea mai exotică destinaţie din lume, iar numărul turiştilor s-a apropiat de 10.000. În 2011, după accidentul de la Fukushima, numărul turiştilor a crescut din nou. Efectuarea unui control individual al iradierii atât la venire, cât şi la plecare este obligatorie, însă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev a anunţat în august 2011 că tururile sunt "ilegale" pentru că pun în pericol viaţa turiştilor. Urmează însă ca experţii să traseze un tur oficial, sigur din punct de vedere medical.

Lagărele naziste

Lagărele naziste de exterminare din Germania, de la Dachau, Buchenwald şi Sachsenhausen sunt vizitate anual de sute de mii de turişti. Mulţi vin în excursii educative de documentare ori în pelerinaj comemorativ, iar alţii sunt atraşi de atmosfera de groază pe care o inspiră fabricile morţii. Costurile sunt reduse, nefiind percepută taxă de intrare, ci numai pentru ghid.

Cel mai vizitat este însă complexul Auschwitz-Birkenau, în Polonia, unde în 2010 au venit 1,4 milioane de persoane. Nici aici nu se percepe taxă de acces, ci numai pentru ghidarea în 18 limbi străine, însă mulţi istorici, şi nu numai, acuză că autorităţile poloneze l-au transformat într-un adevărat Disneyland.

Cernobîl, în top

În 2009, revista „Forbes" a declarat Cernobîlul drept cea mai exotică destinaţie turistică din lume, iar numărul turiştilor s-a apropiat de 10.000. Tururile în zonă sunt o mină de aur pentru câteva agenţii turistice ucrainene, însă nu sunt 100% sigure, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Turismul în închisori

Este popular în SUA încă din anii '80, sute de mii de turişti plătind pentru a petrece o noapte în celule în care şi-au odihnit oasele unii dintre cei mai celebri infractori americani. La Alcatraz, fosta închisoare de maximă siguranţă pe o insulă de lângă San Francisco, un tur costă începând de la 60 de dolari. Se plătesc însă şi sute de dolari pentru a trăi experienţa închiderii peste noapte într-o celulă individuală la Alcatraz sau la Penitenciarul de Stat de lângă Philadelphia, unde a fost închis Al Capone.

În Europa, una dintre puţinele foste închisori devenită atracţie turistică este Karosta Liepaja, în Letonia. A fost folosită de ţarişti, bolşevici şi nazişti, iar doritorii pot alege chiar să fie trataţi exact ca un prizonier din acele timpuri. În Asia, tot mai populară este închisoarea Hoa Lo, din Vietnam, cunoscută şi ca "Hanoi Hilton", aici fiind închis câţiva ani politicianul american John McCain, după ce s-a prăbuşit cu un avion în timpul războiului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite