Care sunt cele mai periculoase ţări din lume în 2019, potrivit Indicelui Global al Păcii. Pe ce loc se află România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari în Afganistan FOTO Arhiva
Militari în Afganistan FOTO Arhiva

Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), cu sediul în Australia, a publicat Indicele Global al Păcii pentru anul 2019. România este în primele 30 cele mai sigure state la nivel internaţional.

IEP, un think tank care dezvoltă metode pentru a „analiza pacea şi a măsura valoarea sa economică“ a publicat Indexul Global al Păcii (IGP) în fiecare an, din 2007 încoace. Un grup de experţi supraveghează IGP şi analiştii de la Economist Intelligence Unit punctează fiecare ţară în privinţa factorilor calitativi.

Raportul măsoară starea de pace din 162 de ţări, evaluându-le pe fiecare dintre ele cu ajutorul a 23 de indici calitativi şi cantitativi, care sunt împărţiţi în trei categorii.

Categoria conflictului domestic şi internaţional în desfăşurare include decese survenite în urma unui conflict organizat şi relaţii cu statele vecine. Categoria siguranţei sociale şi securităţii include instabilitatea politică, crimele violente şi populaţia încarcerată. Categoria militarizării include accesul la arme, importurile şi exporturile de armament.

În 2019, pacea globală per total a crescut pentru prima dată în ultimii cinci ani, însă lumea tot este mai puţin paşnică decât era acum 10 ani, potrivit raportului. În acest an, Afganistanul a înlocuit Siria ca cel mai periculos stat din lume.

Locul 10: Rusia se numără printre primele 10 ţări periculoase ale lumii.

Rusia are printre cele mai mari rate de exporturi de arme pe cap de locuitor, potrivit raportului şi este puternic militarizată, lucru care explică parţial locul său de pe această listă.

Implicarea sa în conflictul din Siria a crescut numărul deceselor ţării survenite din cauza unui conflict extern şi popularitatea generală a conducerii sale a scăzut de la 35 la sută la puţin peste 30 la sută, din 2008 până în 2018.

Este cea mai periculoasă ţara din lume, potrivit aceleiaşi analize.

Locul 9: Congo are un risc crescut de inundaţii, fapt ce contribuie la probabilitatea unui conflict viitor.

Violenţa din Republica Democrată Congo intervine în abilitatea angajaţilor din sănătate de a trata epidemia de Ebola care afectează ţara, din cauza căreia au murit până acum 1.396 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Bande şi miliţii locale atacă centrele de sănătate regulat. Un medic din Camerun care lucra la stoparea epidemiei a fost ucis la începutul acestui an.

Locul 8: Violenţa în creştere din Libia şi riscul de inundaţii fac din acest stat al optulea cel mai periculos din lume.

Locul 7: Violenţele din Republica Centrafricană costă această ţară aproximativ 47 la sută din PIB.

Rebelii Seleka şi miliţia Anti-Balaka continuă să se lupte în Republica Centrafricană, aruncând ţara în haos şi creând o migraţie a 620.000 de oameni, cu 570.000 de refugiaţi care se îndreaptă spre ţările vecine precum Camerun sau Republica Democrată Congo, potrivit Reuters.

Locul 6: Somalia are un risc crescut de secetă, această ameninţare determinând ca statul să fie predispus la un conflict.

Locul 5: În 2018, Irakul a avut o scădere a violenţelor susţinute de aparatul de stat şi în numărul de refugiaţi.

Totuşi, Irakul încă se confruntă cu conflicte mari, atât intern, cât şi extern. Încă mai există reminiscenţe ale grupării Stat Islamic, în parte pentru că diviziunile din interiorul forţelor irakiene de securitate au subminat eforturile de a elimina complet Daesh.

Locul 4: Yemen rămâne locul unde are loc cea mai gravă criză umanitară din lume, fiind încă implicat într-un război prin intermediari dintre Arabia Saudită şi Iran.

Locul 3: Conflictul continuu din Sudanul de Sud, precum şi riscul mare de dezastru climatic contribuie la locul său în Indexul Global al Păcii.

Locul 2: Conflictele din Siria plasează această ţară printre cele mai periculoase din lume, deşi nu se mai află pe primul loc.

Siria este anul acesta a doua cea mai periculoasă ţară din lume. IGP menţionează că înfrângerea SI în oraşul Baghuz, de la începutul acestui an, a fost un element-cheie pentru faptul că Siria nu mai este pe primul loc în rândul celor mai puţin paşnice state.

Locul 1: Afganistanul este cel mai periculos stat din lume, potrivit analizei.

Afganistanul a fost catalogat drept cea mai periculoasă ţară din lume în 2019, luând locul Siriei.

Violenţele de aici costă statul aproximativ 47 la sută din PIB-ul său şi conflictul continuu a dus la moartea a 3.804 persoane anul trecut, inclusiv 973 de copii – cel mai mare număr din istorie pentru această ţară, potrivit Misiunii de Asistenţă ONU din Afganistan.

Cetăţenii afgani se simt cu 20% mai vulnerabili decât se simţeau în 2018, potrivit IGP. Încrederea în armata ţării a scăzut cu peste 31 de procente, din 2013 încoace.

Cea mai paşnică ţară din lume este Islanda. După ea urmează Noua Zeelandă, Portugalia, Austria şi Danemarca. România este pe locul 25, în 2018 ţara noastră era pe 24.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite